Tyra Haraldsdatter av Danmark
-(1000..)
Prinsesse, dronning.

>
ff
Gorm den Gamle av Danmark. Født før 900. Død mellom 958 og 964. Konge.
fm
Tyra Danebot. Død omkring 935. Dronning.
   
f
Harald I Gormsson Blåtann av Danmark. Født omkring 930. Død mellom 985 og 987 i Jomsborg. Konge.
m
Gunhild(?) av Danmark. Dronning.

Tyra Haraldsdatter av Danmark. Død etter 18.09.1000. Prinsesse, dronning.
Gift Olav I Tryggvasson av Norge. Konge.
Født omkring 960.
Død omkring 999.

Biografi - Biography

Prinsesse, dronning.
Død etter 18.09.1000.

    Fra norsk Wikipedia:
  «Tyra eller Tyra Haraldsdatter var ei dansk prinsesse på slutten av 900-tallet, datter til Harald Blåtann av Danmark og en av hans hustruer (Gunhild eller Tove) og søster til kong Svend Tjugeskjegg. Hun ble dronning av Norge en kort stund, og i henhold til tradisjonen bidro hun til at ektemannen, kong Olav Tryggvasson døde i år 1000. Deretter forsvinner Tyra fra historien.
    Tyra omtales i en rekke kilder fra middelalderen. Hun hadde som dansk kongedatter og senere norsk dronning en fremtredende posisjon, men særlig fortellingen om Tyra og Olav Tryggvasson er sterkt preget av rent litterære motiver. Det er derfor usikkert hva som er den historiske kjernen og hva som bare er ren diktning i fortellingene om Tyra.

    Tyra hos Snorre Sturlasson.
    Ifølge Snorre Sturlasson ble hun giftet bort til Burislav av Vendland, det vil si Boleslaus I av Polen, som en del av en dansk-vendisk fredsavtale. Denne avtalen innebar også at hennes bror Svend Tjugeskjegg ble gift med Burislavs søster Gunnhild.
    Som enke var det praktisk å gifte bort Tyra for å oppnå politiske fordeler, men ifølge Snorre var ikke Tyra enig:
      "Dette giftemålet hadde ikke kommet i stand, for Tyra sa tvert nei;
        hun ville ikke gifte seg med en hedensk mann, som dertil var gammel."
    Hun ble uansett sendt til Vendland og fikk fosterfaren Ossur Agesson som reisefølge, og for å blidgjøre henne fikk hun de samme eiendommene som Svends dronning Gunnhild hadde hatt i Vendland, i tillegg til andre eiendommer. Likevel gråt hun kraftig og ville nødig reise, men havnet i Vendland og ble gift med Burislav.
      "Men da hun var hos hedenske mennesker,
        ville hun verken ta imot mat eller drikke av dem, og slik gikk det i sju dager."
    Etter å ha sultestreiket flyktet hun sammen med Ossur. De unngikk Danmark og dro i skjul helt til Norge. Her oppsøkte de kong Olav Tryggvasson.
    Ifølge Snorre:
      "Han tok godt imot dem, og de var der og hadde det godt. Tyra fortalte kongen alt om den vanskelige stillingen hun var kommet i, bad ham om råd og hjelp, og om fred i hans rike. Tyra talte godt for seg, og kongen likte godt det hun sa, han så det var ei vakker kvinne, og så falt det ham inn at dette måtte være et godt gifte. Han vendte samtalen inn på dette, og spurte om hun ville gifte seg med ham."
    Tyra fikk innyndet seg hos kong Olav Tryggvasson og ble gift med ham. For norskekongen ga det dynastiske fordeler å bli slekt med danskekongen, selv om Svend Tjugeskjegg var sterkt uenig i dette ekteskapet. Først og fremst fordi det brøt hans fredsavtale med Vendland, og dernest fordi han ikke var noen venn av norskekongen.»

    "
Kong Olaf tilbyr en stilk av Angelica til dronning Tyra. Hun gråter og klager over at hun vil ha større gaver (Eik Werenskiold - Illustrasjon til Olav Tryggvassons saga, 1899-utgaven). (Wikipedia).

    Straks Olav og Tyra ble gift begynner hun å syte og klage, og kaller ham feig for ikke å hente medgiften hennes fra Vendland. Gift med Burislav ville hun ikke være, men medgiften vil hun likevel ha. Kong Olav blir rasende og uttaler de fatale ordene:
      "Aldri skal vel jeg være redd for broren din, kong Svend.
        Og om vi to møtes, da skal han vike!"
    Ifølge Snorre var Tyras egging grunnen til at Olav deltok i slaget ved Svolder mot blant annet Tyras bror Svend. Olav falt i slaget, og deretter forsvinner også Tyra ut av historien. Vi vet ingenting om hennes skjebne senere. Det er heller ikke kjent om hun hadde barn.

    Tyra i andre kilder.
    Den eldste kilden som omtaler Tyra, er Adam av Bremens kirkehistorie fra cirka 1070. Her står det at Olav Tryggvasson fikk den danske kongedatteren Tyra til hustru, og at han ble egget av henne til å gå til krig mot danene.
    "Historia Norvegiæ" forteller om ekteskapet til kong Olav og "sororem Sweinonis regis… Tyri" som tidligere hadde vært trolovet med "dux quidam de Sclauia".
    I henhold til "Gesta Danorum" var Tyra tidligere gift med Styrbjørn Sterke av Sverige, sønn til Olav Bjørnsson, bror til kong Erik Segersäll av Sverige. Styrbjørn Sterke nevnes i et islandsk skaldekvad, men hans eksistens er ikke historisk belagt i andre kilder. Etter tradisjonen var Styrbjørn en høvding av Jomsborg som beseiret den danske kongen Harald Blåtann i et slag. Deretter fikk han gifte seg med Blåtanns datter Tyra, hvorpå han utfordret svenskekongen, men falt i slaget ved Fyrisvall ved Uppsala.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26