Irene Doukaina
1066?-1138
Keiserinne.

>
ff
Johannes Doukas. Død omkring 1088. Caesar.
fm
Irene Pegonitissa. Født omkring 1012. Død omkring 1060. Adelskvinne.
mf
Troyan av Bulgaria. Født omkring 990. Fyrste.
 
f
Andronikos Doukas. Død 14.10.1077. Medkeiser/Prins.
m
Maria av Bulgaria. Død etter 1095. Prinsesse/Øverste kammerjomfru.

Irene Doukaina. Født omkring 1066. Død 19.02.1138. Keiserinne.
Gift mellom 1077 og 1078 Alexios I Komnenos. Bysantinsk keiser.
Født omkring 1048 i Konstantinopel.
Død 15.08.1118.
Johannes II Komnenos. Bysantinsk keiser.
Født 13.09.1087.
Død 08.04.1143 i Kilikien.
Theodora Komnene. Prinsesse.
Født 15.01.1096.

Biografi - Biography

Keiserinne.
Født omkring 1066.
Død 19.02.1138.

Levde 1118.
    Irene utøvet stor innflytelse, da hennes svigermor trakk seg tilbake. I 1118 søkte hun å bringe sin ærgjerige datter, Anna Komnenes, mann Nikeforos, på tronen i stedet for sin sønn Johannes. Dette strandet imidlertid på motstand fra Alexios, noe som fikk henne til å trekke seg tilbake til klosteret «Vierge Plaine de Grâce» som hun hadde stiftet.

    Hennes ekteskap var helt politisk. Hun var mor til tre sønner, Johannes II, Andronikos og Isak, og fire dødre, Anna, Maria, Eudoxia og Theodora. 1

    "
T. v. Trolig bilde av Irene Doukaina fra Pala d'Oro i Markuskirken i Venezia, Italia. I midten: Blyforsegling av Irene Doukaina, som skildrer Jesus på forsiden og Irene på baksiden. T. h. Keiserinne Irene, fra Komnenos-mosaikken i Hagia Sophia. (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Irene Doukaina eller Ducaena (* ca. 1066 - † 19.02.1138) var en bysantinsk keiserinne ved ekteskap med den bysantinske keiseren Alexios I Komnenos, og mor til keiser Johannes II Komnenos og til historikeren Anna Komnene.

    Hun ble født i 1066. Hennes foreldre var Andronikos Doukas († 1077) og Maria av Bulgaria (* 1030), barnebarn til Ivan Vladislav fra Bulgaria. Andronikos var nevø til keiser Konstantin X Doukas og fetter til Michael VII.

    Irene ble gift med Alexios i 1078, da hun bare var elleve år gammel. Derfor støttet Doukas-familien Alexios i 1081, da det brøt ut en kamp om tronen etter abdikasjonen til Nikephoros III Botaneiates. Alexios' mor, Anna Dalassene, en livslang fiende til familien Doukas, forsøkte å presse sønnen til å skille seg fra den unge Irene og gifte seg med Maria av Alania, den tidligere hustru til både Michael VII og Nikephoros III. Irene ble faktisk utestengt fra kroningsseremonien, men Doukas-familien overbeviste patriarken i Konstantinopel, Kosmas I, om også å krone henne, noe han gjorde en uke senere. Anna Dalassene godtok dette, men tvang Kosmas til å trekke seg umiddelbart etterpå; han ble etterfulgt av Eustratios Garidas.

    Alexios' mor, Anna, fortsatte å bo i det keiserlige palasset og å blande seg i sønnens anliggender til hun døde 20 år senere; Maria av Alania kan også ha bodd i palasset, og det var rykter om at Alexios hadde en affære med henne. Anna Komnene benektet dette, selv om hun selv ikke ble født før 1. desember 1083, to år senere.

    Anna kan ha hvitvasket familiehistorien sin; hun har ikke annet enn ros for begge sine foreldrene. Hun beskriver moren i detalj:
  "Hun stod oppreist som noen unge frøplanter, oppreist og eviggrønne, alle lemmer og de andre kroppsdelene helt symmetriske og i harmoni med hverandre. Med sitt nydelige utseende og sjarmerende stemme sluttet hun aldri å fascinere alle som så og hørte henne Ansiktet hennes strålte av det myke lyset fra månen, det var ikke det assyriske kvinnenes runde ansikt eller langt, som ansiktet til en himmel, men bare litt ovalt i form. Det var rosenblomster på kinnene hennes, synlige en lang vei unna. De lyseblå øynene hennes var både homofile og strenge: deres sjarm og skjønnhet tiltrukket, men frykten de forårsaket så blendende den tilskuerne at han verken kunne se eller vende seg ... Generelt fulgte hun ordene hennes med grasiøse bevegelser , hendene bare mot håndleddene, og du vil si at det var elfenben forvandlet av en håndverker til form av fingre og hånd. Elevene i øynene hennes, med den strålende blå av dype bølger, husket et rolig, stille hav, mens hvite rundt dem skinte av forts rast, slik at hele øyet fikk en merkelig glans og en sjarm som var uuttrykkelig."
    Det "ville ikke ha vært så veldig upassende," skriver Anna å si at Irene var "Athena ble manifestert for menneskeheten, eller at hun plutselig hadde kommet ned fra himmelen i en eller annen himmelsk herlighet og uoppnåelig prakt."

    Irene var sjenert og foretrakk å ikke møte offentlig, selv om hun var kraftig og alvorlig da hun opptrådte offisielt som keiserinne (basileia). Hun foretrakk å utføre husarbeidene sine, og likte å lese hagiografisk litteratur og gi veldedige donasjoner til munker og tiggere. Selv om Alexios kanskje hadde hatt Maria som elskerinne tidlig i hans regjeringstid, var han og Irene i løpet av den senere delen av hans regjeringstid oppriktig forelsket (i det minste ifølge datteren Anna). Irene fulgte ofte med på hans felttog, inkludert felttogene mot prins Bohemund I av Antiochia i 1107 og til Chersonesus i 1112. På disse felttogene fungerte hun som sykepleier for sin mann da han ble plaget med gikt i føttene. I følge Anna opptrådte hun også som en slags vakt, da det var stadige konspirasjoner mot Alexios. At Alexios 'insisterte på at Irene skulle følge ham på felttog, kan tyde på at han ikke helt stolte nok på henne til å forlate henne i hovedstaden. Da hun ble værende igjen i Konstantinopel, fungerte hun som regent, sammen med Nikephoros Bryennios, Annas ektemann, som rådgiver.

    Hun foreslo ofte at Alexios skulle gjøre Nikephoros og Anna til hans arvinger, framfor deres yngre sønn Johannes. I følge Niketas Choniates, som skildrer henne mer som en gnagende slyngel enn en kjærlig hustru, ga hun "... sin fulle innflytelse til fordel for datteren Anna og mistet ingen anledning til å baktale sønnen Johannes ... hånet ham som utslett, gledeelskende og med svak karakter." Alexios som foretrakk å skape et stabilt dynasti gjennom sin egen sønn, enten ignorert henne, lot som om han var opptatt med andre saker, eller til slutt mistet humøret og tuktet henne for å antyde slike ting. Irene pleiet Alexios på dødsleiet 1118, samtidig som hun fortsatt planla å få Nikephoros og Anna til å etterfølge ham. Alexios hadde allerede lovet tronen til Johannes, og da Johannes tok farens signetring beskyldte Irene ham for svik og tyveri. Da Alexios døde, følte hun ekte sorg og hadde på seg sorgklærne til datteren Eudokia, hvis egen mann døde tidligere. Imidlertid konspirerte hun snart med Anna mot Johannes, men deres komplott lyktes ikke, og både Irene og Anna ble deretter tvunget i eksil ved Kecharitomene nonnekloster, som Irene hadde grunnlagt noen år tidligere. Det var ikke en streng eksil, og Irene bodde der i fred, distribuerte mat til de fattige og utdannet unge foreldreløse piker. Irene kan ha inspirert historien skrevet av svigersønnen Nikephoros Bryennios, korresponderte med eller var nedlatende mot viktige litterære figurer, inkludert Theophylact of Ohrid og Michael Italikos.
    Den store samtidige greske dikteren Constantine Cavafy inkluderer en henvisning til Irene Doukaina i diktet hans "A Byzantine Nobleman in Exile Composing Verses", som refererer til Doukaina som "den hugormen Irini Doukaina" og at som årsaken til den adelige adelsmannens eksil, "skal hun blir forbannet". Det er en klar referanse til hennes rykte som en intrigemaker.

    Irene døde 19.02.1138.

    Med Alexios I Komnenos fikk hun ni barn:
Anna Komnene (* 1083 - † 1153).
Maria Komnene (* 1085 - † etter 1136).
Johannes II Komnenos (* 1087 - † 1143).
Andronikos Komnenos (* 1091 - † 1130/31).
Isaac Komnenos (* 1093 - † etter 1152).
Eudokia Komnene (* 1094 - † ca. 1129).
Theodora Komnene (* 1096), gift med Konstantin Angelos (* ca. 1093 - † etter 1166).
Manuel Komnenos.
Zoe Komnene.

    Blant barna til Theodora Komnene og Konstantin Angelos var
Johannes Doukas (som tok etternavn etter sin morfar), far til
                            de to første herskerne i Despotate of Epirus
                            (ett av tre riker som etterfulgte det bysantiske riket),
                            Michael I Komnenos Doukas og Theodore Komnenos Doukas og
Andronikos Doukas Angelos, far til keiserne Isaac II Angelos og Alexios III Angelos.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1137. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 32.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26