Adelheid av Burgund
0931?-0999

ff
Rudolf I av Burgund. Født omkring 860. Død 25.10.912. Konge.
  mf
Burchard II av Schwaben. Født omkring 885. Død 29.04.926 i Ivrea. Hertug.
mm
Reginlinda i Sülichgau. Død etter 23.04.958. Hertuginne.
f
Rudolf II av Burgund. Død 11.07.937. Konge.
m
Bertha av Schwaben. Født mellom 905 og 908. Død etter 02.01.966 i Isenburg. Dronning.

Adelheid av Burgund. Født omkring 931. Død 16.12.999. Keiserinne.
Gift 25.12.951 Otto I der Grosse av Tyskland. Keiser.
Født 23.11.912.
Død 07.05.973.
Otto II der Rote av Tyskland. Keiser.
Født 955.
Død 07.12.983 i Roma.

Biografi - Biography

Keiserinne.
Født omkring 931.
Død 16.12.999.

Grevinne av Burgund.

Adelheids far, Rudolf II av Burgund, døde i 937. Hennes mor, Bertha av Schwaben, giftet seg igjen med kong Hugo av Italien. Adelheid ble da, mens hun enda var barn, forlovet med Hugos sønn, Lothar og gift med ham i 947.

Kong Lothar av Italia, som var av Karl Ğden Storeğ's ætt, døde i 950. En maktlysten og tyrannisk markgreve i Nord-Italia, Berengar, hadde deretter oppkastet seg til konge av Italia. Ettersom den avdøde kong Lothars enke, den vakre og folkekjære Adelheid, ble betraktet som arving til tronen, gjorde Berengar henne uskadelig ved å sperre henne inne, han utsatte henne til og med for den råeste mishandling, antagelig i det håp at hun skulle dø i fengslet. Det fortelles også at Berengar forsøkte å tvinge henne til ekteskap med sin sønn, Adelbert, for på den måten å skaffe sin ætt i hvert fall et skinn av rett til kongekronen. Men Adelheid holdt tappert stand.

Ryktet om den unge dronningens lidelser trengte snart over Alpene og fylte den ridderlige kong Otto med rettferdig harme. Nå var anledningen der til å vinne den italienske kongekronen, og han dro med en hær over Alpene for å befri den skjønne og samtidig sette en av sine store politiske planer ut i livet. Sagnet har forøvrig pyntet litt på dette drama og har latt Adelheid skrive et brev til Otto, hvor hun anropte ham om hjelp og bød ham sin hånd og Italias kongekrone som takk. Otto var nemlig blitt enkemann noen år i forveien.

Mens Otto gjorde forberedelser til krigstoget, greide Adelheid å flykte fra sine plageånder. En prest og en trofast terne som hadde fått lov til å bli hos henne, hadde med forenede krefter greidd å grave en underjordisk gang ut fra fengslet. En natt flyktet de alle tre, og etter å ha utstått mange farer og strabaser fant de beskyttelse i et befestet slott, som tilhørte en av Berengars motstandere.

Så kom da Otto til Italia, og ble hilst med jubel overalt. Han holdt sitt høytidelige inntog i Berengars hovedstad Pavia og kalte seg fra da av konge av Italia. Fra alle kanter strømmet landets mektigste menn til og hyllet ham, mens Berengar trakk seg tilbake uten sverdslag og søkte tilflukt i en borg oppe i fjelltraktene. Deretter sendte Otto bud til Adelheid og anholdt om hennes hånd. Hun svarte ja og fulgte Ottos utsendinger tilbake til Pavia, hvor deres bryllup ble feiret 25.12.951.

Adelheid øvet stor politisk innflytelse, spesielt da hun sammen med sin sønns hustru, den kloke og viljesterke Theophano, førte riksregimentet for den lille Otto III. I de første åtte årene ble regjeringen ledet av Theophano, og etter hennes død av Adelheid. Adelheid hadde lenge ligget i strid med sin svigerdatter, men hadde forsonet seg med henne da det gjaldt å bevare kronen for slekten. Adelheid fikk imidlertid aldri så stor innflytelse som Theofano hadde hatt, fordi den unge keiseren nektet å adlyde henne. Alftfor meget smiger fra smiskende hoffmenn hadde gjort den ualminnelig oppvakte gutten så trassig og innbilsk at farmoren til sist ikke orket alle nykkene hans lenger og dro tilbake til Italia, hvor hun alltid hadde likt seg best.

Adelheid døde i kloster i 999. 1

 

  1. Carl Grimberg: Menneskenes liv og historie, bind 8, side 20-21, 29. Allgemeine deutsche Biographie. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 65. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 67, 101.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index

Om du har kommet til denne siden uten at det er en oversiktsramme til venstre,
vennligst TRYKK HER for å komme til min hovedside.

If you have entered this page without a Menu Bar Frame on the left of the screen,
please PRESS HERE to get to my main page.

Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2009-10-17