García Sánchez II den Skjelvende av Navarra-Aragón
0964?-1000?
Konge.

>
ff
Garcia I Sanchez av Pamplona. Født omkring 913. Død 22.02.970. Konge.
fm
Andregoto Galindéz av Aragón. Grevinne, dronning.
mf
Fernan Gonzalez av Castilla. Født omkring 910. Død 970. Greve.
mm
Sancha Sánchez av Pamplona. Født omkring 910. Prinsesse, grevinne.
f
Sancho Garcés II av Pamplona. Død 994. Konge.
m
Urraca Fernandéz av Castilla. Død 1007 i Covarrubias. Grevinne, dronningkonsort.

García Sánchez II den Skjelvende av Navarra-Aragón. Født omkring 964. Død omkring 1000. Konge.
Gift omkring 988 Jimena Fernández av Cea. Dronningkonsort, grevinnekonsort.
Død omkring 1045.
Sancho Garcés III den Store av Navarra. Konge.
Født mellom 992 og 996.
Død 18.10.1035.

Biografi - Biography

Konge.
Født omkring 964.
Død omkring 1000.

    García den Skjelvende («el Temblón») var konge av Navarra og greve av Aragon 994 - 1000.

    Han fikk tilnavnet fordi han skalv under slag, skjønt han var tapper. Han sa: «Mon corps tremble du péril où mon courage va le porter».

    Han slo maurerne under kalif Almanzor og bidro sammen med Bermudo II til seieren ved Calatañazor i 998. 1

    "
T. v. Garcia II Sanchez, konge av Navarra, sønn til Sancho Abarca (António de Hollanda. Bildet ble levert av British Library fra dets digitale samlinger). I midten. Garcia Sanches II (ukjent kunstner). T. h. Imaginært portrett av kong García Sánchez II av Pamplona (Manuel Aguirre og Monsalbe Ca. 1851-1853. (Provinsrådet i Zaragoza). (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «García Sánchez II (baskisk: Gartzea II.a Santxez) († ca. 1000), var konge av Pamplona og greve av Aragon fra 994 til sin død ca. år 1000.
    Han var den eldste sønnen til Sancho II av Pamplona (* ca. 938 - † 994) og Urraca Fernández († 1007).
    Garcia var den andre monarken av Pamplona som også hadde tittelen greve av Aragón. Moderne historikere omtaler ham som den fryktelige, selv om denne betegnelsen sannsynligvis opprinnelig gjaldt hans farfar, García Sánchez I av Pamplona.
    Gjennom hans regjeringstid ser det ut til at hans utenrikspolitikk har vært nært knyttet til Castilla. Hans mor var tante til greve Sancho García av Castilla, og også til den mektige greven av Saldaña, García Gómez av Carrión, Det ser ut til at hun har spilt en rolle i å danne en bro mellom kongeriket og grevskapet.

    Han sluttet seg til sin fetter, Sancho, i et forsøk på å bryte den underkastelse av Córdoba som Almanzor hadde påtvunget hans far.
    Men i 996 ble han tvunget til å søke fred med Almanzor. I 997, under et felttog til Calatayud, drepte García guvernørens bror. Almanzor tok hevn ved å halshugge 50 kristne. I slaget ved Cervera i juli 1000 ble han – sammen med greve García Gómez av Saldaña i en koalisjon ledet av greve Sancho García av Castilla – beseiret av Almanzor (at greve Sancho ledet gruppen antas å gjenspeile Garcias reduserte betydning). Tradisjonen nevner ham som en av de kristne lederne i slaget ved Calatañazor i 1002, som resulterte i Almanzors død og den påfølgende krisen i Córdoba-kalifatet. Men det finnes ingen samtidige opptegnelse om ham etter år 1000, samtidig som hans fetter, Sancho Ramírez av Viguera, kan ha hersket i Pamplona i 1002. García var sikkert død før 1004, da hans sønn, Sancho Garcés III, første gang dukket opp som konge.

    Innenlands tildelte han styret av Aragõn til sin bror Gonzalo, under formynderskap av deres mor, Urraca. En tradisjon rapporterer at han friga alle de muslimske fangene som ble holdt i riket.

    García Sánchez II var gift med Jimena Fernández, datter til Fernando Bermúdez, greve av Cea og et fremtredende medlem av høyeste rang i kongeriket Leóns adel.» 2

 

  1. Enciclopedia universal illustrada Evropo-Americana. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 924. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 74.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26