Jimena Fernández av Cea
-1045?
Dronningkonsort, grevinnekonsort.

>
       
f
Fernando Bermúdez av Cea. Død omkring 978. Greve.
m
Elvira Díaz av Saldaña. Født omkring 930. Død 975. Grevinne.

Jimena Fernández av Cea. Død omkring 1045. Dronningkonsort, grevinnekonsort.
Gift omkring 988 García Sánchez II den Skjelvende av Navarra-Aragón. Konge.
Født omkring 964.
Død omkring 1000.
Sancho Garcés III den Store av Navarra. Konge.
Født mellom 992 og 996.
Død 18.10.1035.

Biografi - Biography

Dronningkonsort, grevinnekonsort.
Død omkring 1045.

Levde 987.
    Jimena (Ximena) ga sammen med sin mann til klosteret San Salvador i Leyre ifølge et diplom fra 987 i klosteret Cardeña. 1

    Fra spansk Wikipedia - en noe usikker oversettelse(!):
  «Jimena Fernández († ca. 1045), var dronning-konsort av Pamplona og grevinne-konsort av Aragon ved ekteskap med kong García Sánchez II.

    Familieforhold.
    Hun var datter til Fernando Bermúdez († ca. 978), en leónesisk magnat og greve av Cea og Elvira Díaz, datter til Diego Muñoz († ca. 970), greve de Saldaña og hans hustru Tregidia.
    Jimena hadde flere søsken, blant andre Pedro Fernández (som den mannlige greve-linjen til Cea-familien døde ut med), Gotina, gift med greve Pelayo Rodríguez og Justa, gift med greve Flaín Muñoz.

    Dronning av Pamplona.
    Hun var dronning av Pamplona gjennom gifte med García Sánchez II omkring 988. Første gang hennes tilstedeværelse ble registrert ved Pamplona-hoffet var i 992 da hun sammen med andre medlemmer av kongehuset bekreftet en donasjon fra sin svigerfar, kong Sancho Garcés II, til klosteret San Millán de la Cogolla. Senere, i 995, dukket Garcia Sánches II opp med sin ektefelle, som allerede fungerte som konge i Pamplona, med en donasjon til klosteret San Juan de la Peña. I ingen av disse dokumentene ser det ut til at hennes eldste sønn, den fremtidige kong Sancho II den Store, var født, noe som får historikeren Gonzalo Martínez Díez til å anta at han sannsynligvis ble født mellom 992 og 996, men før 997 da han først dukket opp i et dokument som hverken angir dag eller måned, bare at det ble utstedt i 997 da kong García Sánchez II ga en ny donasjon til San Millán. Dette bekreftes blant annet av "Sancius filius meus" (Sønnen min Sancius). I tillegg til den fremtidige kongen, Sancho Garcés III, nevnes også foreldrene til til Elvira, García og Urraca, den framtidig hustruen til Alfonso V av León.

    Mellom León og Pamplona.
    Jimena ser ut til å ha vært årsaken til at hennes bror, Pedro Fernández de Cea, ble mottatt ved hoffet i Pamplona da hun hadde oppnådd den leónesiske kongens gunst. I tillegg hjalp hennes familiebånd til å forklare sønnens kommende delaktighet i Leon-hoffets anliggender. Senere opprettholdt Sancho III den Store legitime ambisjoner i forskjellige spørsmål i León og Castilla. Da hans morbror, Pedro Fernández av Cea, den siste i den mannlige linjen til Cea-familien, døde i 1028, krevde Sancho grevskapet Cea som en del av sin mors arv.

    Den historiske konteksten: Almanzor.
    Almanzors nådeløse plyndringstokter i León, Castilla og Navarra, og påfølgende ødeleggelser, bidrar til mangelen på informasjon om denne perioden. Det er opptalt inntil 52 felttog mot kristne territorier av den Cordobanske herskeren som også selv kom for å okkupere og ødelegge Pamplona ved to anledninger. i 994 og 999. En annen konfrontasjon skulle også finne sted mot kongen av León i Cervera i år 1000, og det kan være at kongen av Pamplona kort tid etter deretter døde.

    Regentskap i Pamplona.
    Etter ektemannens død omkring år 1000 var det et interregnum i kongeriket Pamplona frem til at Sancho Garcés III ble utropt til konge omkring 1005. Selv om det ble opprettet et regentsråd med Sancho Ramírez, konge av Viguera, i spissen, ser det ikke ut til at hans mor, Jimena, eller hans farmor, Urraca, ble fjernet fra styret, da begge guidet i den første tiden til kong Sancho etterat han ble utropt til konge, enten ved farens død eller ved interregnummets slutt.
    Dronningsmoren døde etter 1035, det vil si etter sønnen Sancho III. Hennes lange levetid favoriserte etableringen av det dynastiske hegemoniet i kongeriket Navarra fremfor de andre spanske fyrstedømmene.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 937. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 74.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26