Rogneda Rogvolodovna av Polotsk
0962-1002?
Prinsessekonsort.

>
       
f
Rogvolod av Polotsk. Født omkring 920. Død 978 i Polotsk. Prins.
 

Rogneda Rogvolodovna av Polotsk. Født 962. Død omkring 1002. Prinsessekonsort.
Gift Vladimir I Svjatoslavich den Hellige av Kiev. Storfyrste.
Født omkring 958.
Død 15.07.1015.
Izyaslav av Polotsk. Født omkring 978.
Død 1001.
Yaroslav I Vladimirovich den Vise av Kiev. Storfyrste.
Født omkring 978.
Død 20.02.1054 i Vyshorod.

Biografi - Biography

Prinsessekonsort.
Født 962.
Død omkring 1002.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Rogneda av Polotsk (* 962 - † 1002) er det slaviske navnet til Ragnheišr, en prinsessekonsort av Rus. Hun var datter til Ragnvald (slavisk: Rogvolod) som kom fra Skandinavia og etablerte seg i Polatsk ved midten av 900-tallet.
    Det har blitt spekulert i at Rogneda tilhørte Ynglinge-kongefamilien i det som er dagens Sverige.»

    "
Vladimir forsøker å drepe Rogneda. Isjaslaw hindret dette. (Wikipedia).

  «I følge Novgorods fjerde krønike tok Vladimir den Store, i eller omkring 980, da han fikk vite at hun var trolovet med hans halvbror, Yaropolk I av Kiev, Polotsk og tvang Rogneda til å gifte seg med ham. Etter å ha voldtatt Rogneda i nærvær av hennes foreldre, beordret han at de skulle drepes sammen med to av Rognedas brødre.

    Rogneda og Vladimir hadde flere barn.
    De fire sønnene var Yaroslav den Vise (selv om noen beretninger tyder på at han kan ha vært sønn til Anna Prophyrogeneta), Vsevolod, Mstislav av Tsjernigov og Izyaslav av Polotsk.
    Hun fødte også to døtre, hvorav den ene av kronikøren Nestor ble kalt Predslava (konkubine til Boleslaus I av Polen, ifølge Gallus). En senere krønike forteller en mer sannsynlig historie, mest hentet fra en norrøn saga, om at Rogneda konspirerende mot Vladimir og ba sin eldste sønn, Izyaslav, om å drepe ham. Som den norrøne kongelige skikken var ble hun sendt med sin eldste sønn for å regjere foreldrenes land, dvs. Polotsk. Izyaslavs slekt fortsatte å styre Polotsk og den nylig grunnlagte byen Izyaslavl, nå kalt Zaslawye.

    Etter at Vladimir konverterte til kristendommen og tok Anna Porphyrogeneta som sin hustru, måtte han skille seg fra alle sine tidligere hustruer, inkludert Rogneda. Etter dette gikk hun i kloster og tok navnet Anastasia.»

    Fra svensk Wikipedia (oversatt):
  «I følge den relativt sene "Tverskojkrøniken" ble Rogneda nonne i år 1000 under navnet Anastasia. Historikere er usikre når det gjelder troverdigheten i dette da det ikke nevnes i andre kilder.

    Rogneda døde sannsynligvis i år 1000 i byen Iziaslav. Hennes grav er ukjent.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26