Aznar Sánchez av Larraun
(..0860)-
Señor de Larraún.

>
ff
García Íñiguez av Pamplona. Født omkring 810. Død 882. Konge.
     
f
Sancho Garcés av Pamplona. Født omkring 840. Prins.
 

Aznar Sánchez av Larraun. Født før 860. Señor de Larraún.
Gift omkring 882 Onneca Fortúnez av Pamplona. Prinsesse.
Født omkring 850.
Død etter 890.
Toda Aznárez av Pamplona. Død 15.10.958.
Dronningkonsort.

Biografi - Biography

Señor de Larraún.
Født før 860.

Levde mellom 882 og 890.
    Aznar var sønn til Sancho Garcés av Pamplona, og sønnesønn til kong García Íñiguez av Pamplona.

    Han var gift med Onneca Fortúnez av Pamplona.

    Larraun på baskisk, Larráun på spansk er en kommune i Spania. Den ligger i Provincia de Navarra og det autonome samfunnet Navarra, i den nordøstlige delen av landet,

    Fra engelsk WikiTree (oversatt):
  «Aznár Sánchez av Larraún (* før 860) var sønn til Sancho García av Pamplona og hans ukjente hustru.
    Han giftet seg med Oneca Fortún av Pamplona (avvist hustru til Abd Allah, fremtidige emir av Córdoba) omkring 880.
    De hadde tre barn:
Sancho Aznárez, døde antagelig ung.
Toda Aznárez, hustru til Sancho I Garcéz, konge av Navarra.
Sancha Aznárez, hustru til Jimeno Garcéz av Pamplona.» 1

    Fra engelsk Wikipedia, biografien til Onneca Fortúnez (oversatt):
  «Aznar Sánchez, herre av Larraun, var sønn til Sancho Garcés av Pamplona og sønnesønn til kong García Íñiguez av Pamplona.

    Han var gift med sin kusine. Onneca Fortúnez (* ca. 850 - † etter 890), datter til kong Fortún Garcés som tidligere eller senere var gift med emiren Abdullah av Córdoba.

    Onneca og Aznar fikk en sønn og to døtre sannsynligvis født mellom 880 og 890: Sancho, Toda og Sancha.
    Deres sønn, Sancho Aznar er bare kjent fra "Códice de Roda"-genealogien og han døde muligens ung.
    Deres døtre, Toda og Sancha ble begge dronninger av Pamplona ved å gifte seg inn i Jiménez-dynastiet, som kom til makten i 905 etter å ha fortrengt Onnecas far Fortún Garcés fra tronen.
    Toda giftet seg med Sancho I Garcés, og forente dermed kongehusene til Íñiguez og Jiménez.
    Todas søster Sancha ble gift med Jimeno Garcés – bror og etterfølger til Sancho I Garcés – og ble senere drept i Frankrike av sønnen García Jiménez.

    Problematisk ekteskapskronologi – Aznar Sánchez de Larraun.
    "Códice de Roda", den eneste kilden til Onnecas kristne ekteskap, plasserer hennes gifte med hennes fetter Aznar Sánchez av Laron før hennes ekteskap, som enke, med Abdullah av Córdoba. Basert på dette utviklet den franske historikeren Évariste Lévi-Provençal en kronologi for Onnecas liv som plasserte hennes fødselsdato omkring 835.
    Lévi-Provençal mente at Onneca ikke fulgte faren da han kom tilbake til Pamplona i 882, enten fordi hun allerede var død, eller fordi hun hadde konvertert til islam og valgte å forbli i Abdullahs harem. En slik kronologi er imidlertid problematisk da den antyder at Onnecas barn med Aznar ble født før eller bare kort tid etter farens fengsling i 860, noe som dermed skulle innebære at Onnecas datter Toda Aznárez bare skulle være 6 år gammel ved tidspunktet for sønnen García Sánchez I's fødsel som er kjent å ha skjedd i 919 eller 922 og nær hundre år ved hennes besøk i Cordoba i 958.
    Derfor har de fleste historikere som tar opp spørsmålet konkludert med at "Códice de Roda" tok feil med hensyn til rekkefølgen av Onnecas to ekteskap, at hun faktisk returnerte til Pamplona smmen med faren og først ved den tiden giftet seg med Aznar Sánchez. Dette ville "tillate" hennes fødsel å være et tiår senere, og datterens alder skjøvet tilbake minst to tiår.
    Etter denne modifiserte tidslinjen, overga Onneca sin muslimske familie omkring 880 etter to tiår i Córdoba og returnert med sin far sin til Pamplona og kort tid senerer giftet hun seg med Aznar Sánchez.
    I et mer innholdsrikt avvik fra Roda-genealogien konkluderer historikeren Alberto Cañada Juste med at de kronologiske utfordringene er overveldende. I stedet for bare å endre rekkefølgen til Onnecas ekteskap, hevder han at identiteten til den kristne prinsessen som dro til Córdoba har blitt forvekslet av Roda-kilden mellom to Pamplona-prinsesser i påfølgende generasjoner som begge giftet seg med menn ved navn Aznar. I stedet for at det var Onneca Fortúnez – enken etter Aznar Sánchez av Laron – antyder han at Pamplona-kvinnen som dro til Córdoba var hennes tante på farssiden, Onneca Garcés, tidligere hustru til Aznar Galíndez II, greve av Aragon.» 2

 

  1. WikiTree.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26