Helena av Sverige

Dronning.

>
       
   
Gift Inge I den Eldre Stenkilsson av Sverige. Konge.
Død 1112.
Christina Ingesdotter av Sverige. Prinsesse, fyrstinne.
Død 18.01.1122.
Ragnvald Ingesson av Sverige. Prins.
Født før 1101.
Margareta Fredkulla Ingesdotter av Sverige. Dronning.
Død omkring 1130.
Katarina Ingesdotter.

Biografi - Biography

Dronning.

Levde 1100.
    Helena var svensk drottning, gift med kong Inge den Eldre.

    Hun nevnes som kong Inges hustru i den slektsutredning som ble inngitt i 1194 i et brev til paven fra dansk side for å bestride ekteskapshinder mellom den franske kongen Filip II August og en datter til hennes datterdattersønn, kong Valdemar den Store av Danmark. Brevet er forfattet av abbeden Vilhelm av Æbelholt (W. Norvin: Abbed Wilhelms Breve 1933, side 159).

    Helena forekommer også i en større genealogi av Æbelholt over de danske kongene.

    Som Inge's hustru omtales hun i en lengde over 1100-talls donatorer til Vreta kloster, kjent gjennom avskrifter fra 1500-tallet. Samme lengde oppgir også at en dronning Helena hadde inngått i klosteret og donert jord i Røby i Slaka til klosteret.*
    Plasseringen av denne notis har imidlertid ført til spekulasjoner om at hun skulle være identisk med en ukjent senere dronning. Derfor henger spørsmålet om Helenas identitet sammen med den «Elena Regina» viss dødsdag var 31. desember i henhold til «Necrologium Lundense».

    I henhold til den islandske Hervararsagaen fra 1200-tallet var Blot-Sven bror til Inge den eldres hustru, hun kalles «Mær» i denne sagaen. Ordet betyr mø, men er forøvrig ikke kjent som kvinnenavn. Det har derfor blitt antatt at hun var identisk med Helena, dvs. at Helena var søster til Blot-Sven og dermed i slekt med den foregående kongeslekten.

    1500-tallshistorikeren Johannes Magnus, som forvekslet Inge den Yngre og Inge den Eldre, gjorde Helena til Inge den Yngres dronning. Dette har ført til at hennes navn forekommer på det gravmonument over Inge den Yngre som Johan III lot oppføre i Vreta klosters kirke.

    Helena døde i begynnelsen av 1100-talet. 1

    "
Gravstein til kong Inge den Yngre av Sverige (fra 1500-tallet). Den er feilplassert i en annen del av kirken enn der de andre kongelige gravene har blitt plassert, og den nevner feilaktig en dronning Helena som hans hustru, selv om det er antatt at en annen Helen (en senere svensk prinsesse som var dronning av Danmark fra 1156) er antatt begravet her. Sted: Vreta kirke, Linköping, Sverige.(Wikipedia).

    Fra svensk Wikipedia (oversatt):
  «Helena (i noen kilder Maer og Mö) var dronning av Sverige i to omganger omkring 1080-1084 og omkring 1088-1105.. Hun var søster til Blot-Sven (i følge svensk Wikipedia) og hustru til kong Inge den Eldre.

    Helena endte sine dager i Vreta kloster og var sannsynligvis samme dronning som den "maer" eller "mö" som i klostrets annaler ikke refererte til et personlig navn, men hadde betydningen nonne.
    Eldre teorier om at Helena skulle ha vært identisk med den hellige Elin av Skövde, har blitt avvist av moderne historikere som usannsynlig.

    Helena og Inge hadde barna:
    Kristina, († 1122), gift med storfyrste Mstislav I av Kiev (* 1076 - † 1132).
    Ragnvald, sannsynligvis død før faren,
                      i noen kilder identifisert som kong Ragnvald Knaphövde.
    Margareta, kalt "Fredkulla", gift 1. gang med Magnus Barfot fra Norge og gift 2. gang med Nils av Danmark.
    Katarina, gift med Björn Jernside av Danmark († 1134), deres datter Kristina ble svensk dronning.» 2


 

  1. Svenskt Biografiskt Lexikon 1969-71, Band 18, side 555-556. Den svenske Nationalencyklopedin.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26