Welf I av Altdorf
0776?-0825?
Greve.

>
       
   

Welf I av Altdorf. Født omkring 776. Død omkring 825. Greve.
Gift Heilwig av Bayern. Grevinne.
Født omkring 778.
Død 19.04.843.
Judith av Bayern. Dronning.
Født mellom 795 og 797.
Død 19.04.843 i Tours.
Konrad I den Eldre av Auxerre. Greve.
Død omkring 864.
Hemma av Altdorf. Født mellom 803 og 808.
Død 31.01.876.
Dronningkonsort.

Biografi - Biography

Greve.
Født omkring 776.
Død omkring 825.

    Greve av Bayern.

    Welf var stamfar til welfernes berømte slekt. Han eide store besittelser i Schwaben og Bayern og var greve i Bayern og herre til Althoff. 1

    "

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Welf I († 3. september i et ukjent år) er den verifiserbare urfaderen til Welf-dynastiet, påvist som "comes" (greve) i 819.»

    "
T.v. Welf I i Weingartener Stifterbüchlein (ca. 1510. T.h. Welf I. i Guelph-slektstredet til Historia Welforum (1100-tallet) (Wikipedia).

  «Welf var gift med den saksiske Heilwig, som omtales som abbedisse av Chelles ca. 826 (sannsynligvis etter hans død).

    Welf og Heilwig hadde minst fire barn.

    Hans avansement begynte med de ekteskap han inngikk for sine to døtre med medlemmer av den karolingiske familien.

    Den eldre datteren Judith (* 795/797 - † 09.04.843), ble i februar 819 gift med keiser Ludwig den Fromme († 20.06.840 (karolingisk).
    Den yngre datteren Hemma (* 803/808 - † 31.01.876), ble i 827 gift med Ludvig Tyskeren, 843 konge av Øst-Franken.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Welf I (eller Hwelf) († ca. 825) er den første dokumenterte stamfaren til det eldre huset Welf.
    Han er nevnt som "comes" (greve) i de frankiske landene i Bayern.
    Han var sønn til Rothard av Argengau og barnebarn til Harrad.

    Welf stammet fra et fremtredende dynasti av frankiske adelsmenn. Han nevnes bare én gang – ved bryllupet mellom datteren Judith og keiser Ludvig den Fromme i Aachen i 819.
    Hans sønn, Konrad dukket senere opp som "dux" (hertug) i Alamannia og oppnådde en mektig posisjon gjennom de besittelsene i øvre Schwaben han muligens hadde arvet fra sin mor Heilwig.
    Welfs familie ble politisk mektig da Ludvig den Fromme valgte Welfs eldste datter som sin andre hustru etter at hans konsort, Ermengarde av Hesbaye døde.
    Selv om Welf selv aldri framtrådte offentlig, ble hans familie sammenvevd med det karolingiske dynastiet.»

    Om det eldre huset Welf.
  «Det eldre huset Welf (kjent som Rudolphins i Burgund) var et frankisk adelig dynasti av europeiske herskere dokumentert siden 800-tallet. Nært beslektet med det karolingiske dynastiet, besto det av en burgundergruppe og en schwabisk gruppe. Det er imidlertid ikke definitivt avklart om de to gruppene dannet ett dynasti eller om de bare delte samme navn ved en tilfeldighet. Mens det eldre huset døde ut i den mannlige linjen ved hertug Welf av Kärntens død i 1055, giftet hans søster Kunigunde inn seg i det italienske huset Este og ble stammor til det yngre huset Welf.
    I følge en familietradisjon kan welfernes aner spores tilbake til den skiriske prinsen Edeko († 469), en fortrolig til kong Attila Huneren, og til hans sønn Odoacer, konge av Italia fra 476. Likevel kan en tidlig stamfar ha vært den frankiske adelsmannen Ruthard († før 790), en greve i Argengau og administrator til den karolingiske kongen Pipin den Yngre av Alamannia.
    Opprinnelsen til navnet Welf (også Guelph fra italiensk Guelfi) er ikke endelig fastslått.

    Den eldste av de to gruppene var den burgundiske. Det eldste kjente medlemmet var Welf, den første greven av Altdorf. Han er kun nevnt i 819 som far til keiserinne Judith.
    Hans yngre sønner, Konrad og Rudolf, fulgte søsteren Judith til hennes ektemann, Ludvig den Frommes hoff, hvor deres ambisiøse ånd opprettholdt deres arvelige rang. Da Judith ble innesperret av hennes stesønner, ble brødrene barbert som munker, men klaget og og ble tillatt å komme tilbake til hoffet.
    Judiths søster Hemma (* 803/808 - † 876) giftet seg senere med Judiths stesønn Ludvig den Tyske og ble dronningkonsort av Øst-Franken.» 2

 

  1. Erich Brandenburg: Die Nachkommen Karls des Grossen, Leipzig 1935. Allgemeine deutsche Biographie. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 70. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 102.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26