Michael av Ungarn
0946-(0971..0977)
Fyrste.

>
ff
Zoltán av Ungarn. Født 896. Død mellom 944 og 950. Storprins.
     
f
Taksony av Ungarn. Død 972. Storprins.
 

Michael av Ungarn. Født 946. Død mellom 971 og 977. Fyrste.
Gift .
Vazul av Ungarn. Fyrste.
Født omkring 976.

Biografi - Biography

Fyrste.
Født 946.
Død mellom 971 og 977.

    Micael var ungarsk fyrste under hunnerne. 1

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Michael (* etter 960 - † c. 995 eller 997) tilhørte Huset Árpád og var en yngre sønn til Taksony, storprins av Ungarn. De fleste detaljene i hans liv er usikre, men nesten alle kongene i Ungarn etter 1046 stammer fra ham. I følge den ungarske historikeren, György Györffy, mottok Michael et "ducatus" eller hertugdømme fra sin bror, storprins Géza. Slovakiske historikere angir at han styrte "hertugdømmet Nitra" mellom 971 og 997. Imidlertid har ingen av disse teoriene har blitt generelt akseptert av historikere.
    Anonymous, den ukjente forfatteren av "Gesta Hungarorum" på slutten av 1100- tallet, forteller at Michaels far, Taksony, tok sin hustru "fra Kumanenes land". Landene som ble dominert av kumaner på Anonymus ' tid var imidlertid under kontroll av Pechenegene frem til 1050-årene. Følgelig foreslår Györffy at Taksonys hustru var datter til en stammeleder i Pecheneg. Andre historikere, inkludert Zoltán Kordé og Gyula Kristó, sier at Anonymous' rapport enten henviser til det tyrkiske Khazar eller det volgabulgariske riket.
    Michael var Taksonys yngre sønn. Györffy skriver at han fremdeles var mindreårig da han ble døpt omkring 972. Han ble døpt samtidig med sin eldre bror, Géza, som etterfulgte deres far som storprins ved den tiden. Mikael ble oppkalt etter erkeengelen Mikael. I følge Györffy innebærer den hyppige bruken av navnet "Béla" av hans etterkommere - fire konger og to hertuger fra Árpád-huset bar dette navnet - at dette var Michaels opprinnelige hedenske navn. Han skriver også at siste bokstav - "a" - slutten på "Bela" utelukker at det ble lånt fra et slavisk språk, fordi "a" er en feminin slutt i disse språkene. I stedet foreslår han at navnet stammer fra den tyrkiske "bojla"-tittelen.

    I følge Györffy var Michael en nær alliert av sin bror, siden det ikke er ført noe bevis for at deres forhold noen gang var anspent. Derfor, fortsetter Györffy, at Géza "sannsynligvis ga et "ducatus"" i "Magyar Nagyfejedelemség" (fyrstedømmet Ungarn) til Michael, selv om dette ikke er dokumentert. I følge Steinhübel mottok Michael "hertugdømmet Nitra" omkring 971. Hans kollega, Ján Luka?ka, legger til at det var Michael som brøt "motstanden til de innfødte adelsmennene" i dette hertugdømmet.

     Michaels skjebne er ukjent; Györffy foreslår at han enten døde før sin bror (som døde i 997) eller avslo seg sitt hertugdømme til fordel for Gezas sønn, Stephen, uten motstand. På den annen side skriver Steinhübel at Michael ble myrdet i 995, en handling "som hans bror Géza sannsynligvis var ansvarlig for." Luka?ka sier også at Michael "ble drept, tilsynelatende på ordre fra" Géza. Til slutt sier Vladimír Segeš også at Géza hadde myrdet Michael, ifølge ham mellom 976 og 978, men han skriver også at Michael ble etterfulgt av sin egen sønn, Ladislas den Skallede.

    Navnene til Michaels to sønner, Vazul (Basil) og Ladislas, er bevart. I følge Györffy er "det sannsynlig" at Michaels hustru var i slekt med Samuel fra Bulgaria, fordi navnene til begge hans sønner var populære blant ortodokse herskere, inkludert medlemmene av Cometopuli-familien. Györffy legger til at Michael giftet seg med sin bulgarske hustru da han ble myndig ca. 980.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 161. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 19.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26