Zoltán av Ungarn
0896-(0944..0950)
Storprins.

>
       
f
Árpád av Ungarn. Født omkring 845. Død 907. Høvding.
 

Zoltán av Ungarn. Født 896. Død mellom 944 og 950. Storprins.
Gift .
Taksony av Ungarn. Storprins.
Død 972.

Biografi - Biography

Storprins.
Født 896.
Død mellom 944 og 950.

    Zoltán (Zsolt) var høvding over ungarerne fra 907.

    Han etterfulgte sin far som høvding i 907. Zoltán herjet i omtrent alle sentraleuropeiske land, i Sveits og Norditalien, Han trengte også frem til Reims i Frankrike. 1

    "
T.v. Zoltán, litografi av Josef Kriehuber etter tegning av Moritz von Schwind, ca.1828. T.h. Statue av Zoltán (* ~ 896, † ~ 949) (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Zoltán (*ca. 880 eller 903 - † ca. 950), også Zolta, nevnes i "Gesta Hungarorum" som tredje storprinse av ungarer og som etterfølger til sin far, Árpád, ca. 907 Selv om moderne historikere ofte forkaster denne kilden om hans regjeringstid da andre krøniker ikke nevner ham blant de ungarske herskerne, er det enighet om at selv om Zoltán aldri besteg tronen, så nedstammet alle monarkene i Ungarn fra huset "Árpád" etter ca. 955 fra ham.
    Moderne historikers viktigste kilde til Zoltáns liv er "Gesta Hungarorum", en krønike fra slutten av det 12. århundre hvis forfatter nå er kjent som "Anonymous". I følge denne kilden var Zoltán Árpáds eneste sønn og storprins av Ungarn. På den annen side skrev den nesten samtidige bysantinske keiseren Konstantin VII Porphyrogenitus at "Zaltas" var Árpáds fjerde sønn. Zoltáns navn er tilsynelatende avledet fra den arabiske sultantittelen med tyrkisk tilpasning, men moderne forskere er ikke enige i denne etymologien.
    Ifølge Anonymous ble Zoltán født etter 903, under farens andre felttog mot Menumorut. Sistnevnte var en av de mange lokale herskerne som utelukkende er nevnt i "Gesta Hungarorum" blant motstanderne til ungarerne under deres erobring av det karpatiske bassenget. I "Gesta Hungarorum"-fortellingen blir Menumorut tvunget til å overgi seg og gi sin datter i ekteskap med Zoltán i 904 eller 905. Da Menumorut døde, arvet Zoltán svigerfarens hertugdømme øst for elven Tisza, som Anonymous hevder var bebodd av "folket som kalles Kozár". Anonymous opplyser også at Zoltán, fortsatt mindreårig, etterfulgte sin far som døde ca. 907. Zoltán abdiserte senere til fordel for sønnen Taksony og døde "i det tredje året av sønnens regjeringstid".

    Fra Anonymous: "Gesta Hungarorum":
  "Og sønnen Zolta etterfulgte [Árpád], som var lik sin far i karakter, men ulik i utseende. Prins Zolta var litt lespende og blek, med mykt, blondt hår, av middels størrelse. en krigslignende hertug, modig i ånden, barmhjertig mot sine undersåtter, elskelig i tale, men begjærlig av makt, noe han elsket meget lik alle de fremste mennene og krigerne i Ungarn. En stund senere, da Zolta var tretten år, oppnevnte alle de ledende mennene i riket i deres felles råd rektorer ved siden av prinsen for å ledsage ham i henhold til sedvaneretten gjennom konflikter og søksmål fra prosesserende parter."

    I dag avviser historikere de fleste detaljer om Zoltán liv slik de blir presentert av Anonymous. For eksempel sier den ungarske historikeren Gyula Kristó at Zoltán ble født ca. 880 og ikke ca. 903. Hans rumenske kollega Alexandru Madgearu skriver også at enten ble Zoltán født mange år før 903, alternativt at hans ekteskap må ha skjedd flere år etter 904.

    Også identiteten til Zoltáns svigerfars blir diskutert. Middelalderforskeren Pál Engel sier at Menumorut er en av de "imaginære figurene" som ble oppfunnet av Anonymous for å beskrive de erobrende ungarernes heroiske kriger mot dem. Historikeren Charles R. Bowlus skriver at han var en moravisk hersker hvis datters ekteskap med Zoltán symboliserte slutten på "Stor-Moravia. Middelalderforskeren Tudor S?l?gean sier også at Menumorut var en ekte person, herskeren over et engangs-hertugdømme bebodd av rumenere, slaver og mange andre folk i overgangen mellom 800- og 900-tallet.
    Anonymous uttalelse om at Zoltán etterfulgte sin far som storfyrste, eller til og med idéen om at Zoltán over hodet styrte føderasjonen av de ungarske stammene, har også blitt utfordret. For eksempel skriver historikeren Sándor L. Tóth at Zoltán, som var den yngste blant Árpáds fire sønner, neppe kunne gå foran sine eldre brødre i arvelinjen. Kristó påpeker også at andre ungarske kronikører ikke nevner Zoltáns styre, og antyder at Anonymous kun satte Zoltán inn i den ufullstendig bevarte listen over storfyrstene fordi han visste at alle ungarske monarker fra Árpád-huset stammer fra ham.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 163. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 19.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26