Vazul av Ungarn
0976?-
Fyrste.

>
ff
Taksony av Ungarn. Død 972. Storprins.
     
f
Michael av Ungarn. Født 946. Død mellom 971 og 977. Fyrste.
 

Vazul av Ungarn. Født omkring 976. Fyrste.
Gift .
Andreas I av Ungarn. Konge.
Død omkring 1060.
Bela I av Ungarn. Konge.
Født 1016.
Død 11.09.1063.

Biografi - Biography

Fyrste.
Født omkring 976.

Levde 1038.
    Vazull var en ungarsk fyrste som ble blindet i 1038. 1

    "
Blinding av Vazul avbildet i Illuminated Chronicle (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Vazul, eller Vászoly, (* før 997 - † 1031 eller 1032) tilhørte Huset Árpád, og var sønnesønn til Taksony, storprins av Ungarn.

    For øvrig er den eneste sikre informasjon om hans liv er at han ble holdt i fangenskap og blindet i festningen Nyitra (Nitra i Slovakia) under de siste årene av hans fetter, kong Stephen I av Ungarns, regjeringstid. Moderne historikere, inkludert György Györffy, utelukker ikke at han tidligere hadde vært hertug av Nyitra. Han er forfader til nesten alle kongene i Ungarn som regjerte etter 1046.

    Vazul var sønn til Michael, som var den yngste sønnen til storprins Taksony. Hans mors navn er ukjent. I følge György Györffy er det "sannsynlig" at hun var en bulgarsk prinsesse, en slektning til Samuel av Bulgaria. Györffy skriver også at Vazul fortsatt var barn omkring 997. Hans navn stammer fra det greske Basileios, som innebærer at han ble døpt i henhold til bysantinsk ritual.

    Györffy sier at Vazul "tilsynelatende" holdt "Nyitra ducate", fordi kronikkene ikke nevner andre bosetninger i forbindelse med ham. I følge "Illuminated Chronicle" fengslet kong Stephen Vazul og holdt ham i fangenskap i festningen Nyitra (Nitra, Slovakia) for å få ham til å "endre sin ungdommelige lettsindighet og dårskap". I motsetning til Györffy er hans slovakiske kollega, Ján Steinhübel, ikke i tvil om at Vazul var hertug av Nyitra, og at han etterfulgte sin bror, Ladislas den Skallede, før 1030. Steinhübel legger til at Vazul, i likhet med sin bror, aksepterte kong Mieszko II av Polens suverenitet, han ble fengslet på sitt tidligere sete da kong Stephen I av Ungarn okkuperte hans hertugdømme i 1031. Teorien om at "hertugdømmet Nyitra" var under polsk overlegenhet i de første tiårene av det 11. århundre, basert på den polsk-ungarske kronikøren, avvises av Györffy.

    Emeric, den eneste av sønnene til kong Stephen som ble voksen, døde i en jaktulykke i 1031. Selv om Vazul, som var Stefans nærmeste agnatiske slektning, hadde det sterkeste kravet om å etterfølge ham på tronen, så kongen bort fra dette og nominerte sin egen søsters sønn, Peter Orseolo som arving. I følge de nesten samtidige "Annals of Altaich" motsatte Vazul seg bittert denne forbigåelse, men han ble blindet på kong Stephens ordre. I følge de kontrasterende rapportene fra senere ungarske kronikører, skrevet under konger som stammer fra Vazuls linje, planla Stephen opprinnelig å utnevne Vazul til sin arving, men Vazuls fiender, inkludert Stefans dronning, Gisela klekket ut et komplott for å hindre kongens planer. De sendte en "ond mann" til Nyitra som "stakk ut Vazuls øyne og fylte hulrommene i ørene med bly" før kongens utsendinger kom.

    Fra "Gesta Hunnorum et Hungarorum" ("Handlinger fra hunere og ungarere "):
  "Kong Stephen følte at hans krefter gled bort, og sendte budbringere i hast for å få hans onkels sønn Vazul brakt fra fengselet i Nitra, for å gjøre ham konge av ungarerne etter seg selv. Men så snart dronning Gisela fikk kunnskap om dette, klekket hun ut et komplott med en gruppe forrædere og sendte "ispán" (lederen av et slottsdistrikt) Sebus foran sendebudet. Sebus lot fjerne Vazuls øyne og smeltet bly helle i hans ører. deretter flyktet han til Böhmen. Da Vazul ble ført tilbake av kongens sendebud, gråt kongen bittert over hans skjebne."

    Informasjonen om Vazuls familie er motstridende. Senere ungarske kronikører hadde en tendens til å skjule at kongene som regjerte etter 1046, stammet fra en prins som ble gjort arveløs og dømt av den hellige første kongen av Ungarn. Følgelig hevder mange av kronikørene at Vazuls bror, Ladislas den Skallede, var de ungarske monarkenes forfader. En beretning registrert i "Illuminated Chronicle" har imidlertid bevart minnet om Vazuls farskap til tre sønner som heter Andreas, Béla og Levente. Likeså skriver "Illuminated Chronicle" at Vazuls hustru kom fra Tátony-klanen, men at hans ekteskap savnet legitimitet. Hans tre sønner ble utvist fra Ungarn etter Vazuls død i 1031 eller 1032.

    Fra "Hungarian Illuminated Chronicle":
  "Det sies at disse tre brødrene [Andreas, Béla og Levente] var sønnene til hertug Vazul med en eller annen jente fra Tatuns klan og at de ikke var født i et sant ekteskaps seng, og at de av denne grunn hentet sin adel fra Tatun. Dette er med sikkerhet en falsk og ondskapsfull fortelling. Ikke fordi de er adelige, men fordi de er sønnene til Ladislas den Skallede, som sies å ha tatt en hustru fra Ruthenia som fødte disse tre brødrene."

    Györffy og Gerics hevdet Vazuls hustrus navn, Tatun, er en feilstaving av ordet "Catun", som var en kongelig tittel blant folk med tyrkisk opprinnelse fra Manchuria til Bulgaria. Betydningen var "den første hustru til "khagan"". I følge Györffy var hun fra slekten Tatun, datter til Tatun, og hustru til Kean (nevnt i de ungarske kronikkene), dvs. tsaren i Bulgaria, hvis familie flyktet til Ungarn da Basil II, den bysantinske keiseren, gjorde slutt på eksistensen av en bulgarsk stat (996-1004, 1014-1018). Gerics hevdet at Vazul og Tatun fremdeles var hedninger ved ekteskapstidspunktet, og at det er grunnen til at de ungarske kronikørene erklærte at Andreas, Béla og Levente, sønnene til hertug Vazul, ikke var født i en ekte ekteskapseng. Gerics hevdet også at Tatun kan ha deltatt i Koppánys opprør, og deretter mistet sin adelsstatus. Av den grunn erklærte de ungarske kronikørene at sønnene til Vazul hentet sin adel fra faren, og ikke fra moren.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 160. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 19.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26