Osburh av Wight
0810?-(..0856)
Dronningkonsort.

>
       
   

Osburh av Wight. Født omkring 810. Død før 856. Dronningkonsort.
Gift Ethelwulf av Wessex. Konge.
Født omkring 800.
Død 13.01.858.
Alfred den Store av Wessex. Konge.
Født 849.
Død 26.10.899.

Biografi - Biography

Dronningkonsort.
Født omkring 810.
Død før 856.

    Osburh var en nobel og religiøs kvinne. 1

    "
Dronning Osburh (Osburga) leser for sønnen Alfred, som skulle bli Alfred den store (Wikipedira).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Osburh, eller Osburga, (også Osburga Oslacsdotter) var kong Æthelwulf av Wessexs første hustru og mor til Alfred den store. Alfreds biograf, Asser, beskrev henne som "en mest religiøs kvinne, edel i karakter og edel av fødsel"
    Hun var datter til Oslac (som også bare er kjent fra Assers liv), kong Æthelwulfs "pincerna" (butler), en viktig person i det kongelige hoff og husstand.

    Osburhs eksistens er kun kjent fra Assers "Life of King Alfred". Hun er ikke nevnt som vitne til noen charter, og det nevnes heller ikke noe om hennes død i den angelsaksiske kronikken. Så vidt kjent var hun mor til alle Æthelwulfs barn, hans fem sønner Æthelstan, Æthelbald, Æthelberht, Æthelred og Alfred den Store, og hans datter Æthelswith, hustru til kong Burgred av Mercia.
    Hun er mest kjent fra Assers historie om en bok med saksiske sanger, som hun viste til Alfred og hans brødre og tilbød å gi dennea til den som først kunne memorere den, en utfordring som Alfred tok og vant. Dette viser kvinners interesse for bøker og deres rolle i å utdanne barna med høy status på 800-tallet.

    Hennes far, Oslac, blir beskrevet som etterkommer til kong Cerdics jutiske nevøer, Stuf og Wihtgar, som erobret Isle of Wight.
    Jutene, Iuti eller Iutæ (dansk: Jyde, gammelengelsk: ?otas) var en av de angelsaksiske stammene som bosatte seg i England etter romernes tilbaketog. I følge Bede var de en av de tre mektigste germanske nasjonene.

    Det antas at jutene stammer fra det som nå er Jyllandshalvøya (kalt Iutum på latin) og en del av den nordfrisiske kysten, bestående av fastlandet Danmark, Sør-Schleswig (Tyskland) og Nord-Frisia (Tyskland).
    Jutene invaderte og bosatte seg i sødre Britania mot slutten av det 4. århundre under migrasjonsperioden, som en del av en større bølge av germansk bosetning i Storbritannia. Jutene spekuleres også i å ha spredt seg til Savonia i Finland, da det finske etternavnet Juutilainen (engelsk: Juutila), som kommer fra ordet "juutti", refererer til jutene.»

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Osburga var datter til Oslac, som ifølge Asser var "Gote" (Gothus erat natione, antagelig å forstås i betydningen "dansk"), eller mer presist "gotisk" og jutisk opprinnelse fra stammen til brødrene Stuf og Wihtgar . Æthelstan (Ethelstan) († 851) underkonge av Kent og Wessex

    Ehelwulf og Osbburga hadde barna:
Æthelswitha (Ethelswitha) († 888); gift i 853 med Kong Burgred av Mercia († 880)
Æthelbald (Ethelbald) (* ca. 834; † 860); gift i 858 med Judith av Franken (Hun var hans stemor, som han snart forskjøv)
Æthelberht (Ethelbert) (* ca.t 835; † 866)
Æthelred I. (Ethelred) (* ca. 837; † 871, falt i strid); gift med Wulfthryth
Alfred den Store (* 849; † 899); gift med Ealhswith von Gaini (* 852; † 902),
                                                      fra 901 nonne - æret som helgen etter hennes død.

    I sitt andre ekteskap i 856 giftet han seg med den 12 år gamle Judith von Franken (* 844, † 870), datter til kong Karl II av Vest-Franken og hans første hustru Irmentrud von Orléans. Dette ekteskapet forble barnløst.» 2

 

  1. Dictionary of National Biography. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 231. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 103.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26