Ahlet Mortensdatter Hegelund
1703?-1789?

>
ff
Søren Mortensen Hegelund. Født omkring 1640 på Elvevoll, Ringvassøy, Karlsøy (TR). Død omkring 1717 på Grundfjord Nordre, Ringvassøy, Karlsøy (TR). Handelsmann og jekteeier.
fm
Margrethe Andersdatter Nideros.
mf
Christen Knudsen Hofnagel. Født omkring 1633. Død omkring 1702 på Nordeide, Reinøy, Karlsøy (TR). Lensmann, jekteeier.
mm
Allet Madsdatter Lorck.
f
Morten Sørensen Hegelund. Født omkring 1660. Død 1732 på Bakkeby, Ullsfjord, Karlsøy (TR). Handelsmann.
m
Inger Christensdatter Lorck. Født omkring 1670 på Reinsvoll, Reinøy, Karlsøy (TR). Død 1748 på Bakkeby, Ullsfjord, Karlsøy (TR).

Ahlet Mortensdatter Hegelund. Født omkring 1703 på Bakkeby, Ullsfjord, Karlsøy (TR). Død omkring 1789 på Svendsby, Ullsfjord, Karlsøy (TR).
Gift Anders Hansen Kiil. Jekteeier.
Død omkring 1751 på Bentsjord, Tromsøysund (TR).
Elen Andersdatter Kiil. Født omkring 1731 på Bakkeby, Ullsfjord, Karlsøy (TR).
Død 1783 i Strømmen, Tromsøysund (TR).
Begravet 1783 i Tromsøysund (TR). 1

Biografi - Biography

Født omkring 1703 på Bakkeby, Ullsfjord, Karlsøy (TR).
Død omkring 1789 på Svendsby, Ullsfjord, Karlsøy (TR).
Begravet 18.03.1789 i Karlsøy (TR). 2

Levde 1728 på Bakkeby, Ullsfjord, Karlsøy (TR).
Levde fra 1742 til 1769 på Bentsjord, Tromsøysund (TR).
    Ahlet ble født på Bakkeby i Ullsfjord. Hennes foreldrre var Morten Sørensen Hegelund og Inger Christensdatter Lorck.

    Hun og Anders hadde følgende barn (minst):
Ca. 1725: Inger Margrethe, gift med Peder Amundsen, Christiansund, død i 1781, 56 år gammel.
Ca. 1731: Elen, gift med Kiel Christophersen Strømmen, død 1783 i Strømmen,Tromsøysund.
Ca. 1733: Anna Meldal, gift 1757 med Lars Sørensen Hegelund, død i 1769, 36 år gammel.
Ca. 1734: Hans Andreas, gift 3. gang med Inditha Catrina Vahl, død 19.04.1802, skifte avholdt i 1803.
Ca. 1736: Morten.
Ca. 1738: Aleth Catrina, gift med Søren Torbersen Gamst, død på Djupvik, Skjervøy.

    "
Jekt på handelsplass

    Etter at Anders døde i 1751 overtok Ahlet jektefarten en tid før Moursund kom til og overtok:
    «Dend 10de Junj 1754 nestefter blev holden almindelig Sommer og leedings bergs Ting paa Gaarden Elvevold med Helgøe tinglavs almue hvorda Retten blev betient af mig Sorenskriver Thomæsøn tilligemed efterskrevne Eedsvorne laugrettes mend neml: ...»

    "
Tingbok Senja og Tromsø nr. 48, 1745-60, Helgø tingsted, folio 109a-110b.

    «Sal: Anders Kiils Enke som holder bøygde fahr for Tromsøe Sogens almue, lod ved Sr: Giævers tilspørge Tromsøe Sogens almue om de ikke fremdeeles ville vedblive hendes Jægt, som forhen med deres førring til Bergen, hvortil de svarede samtl: saa mange som vare tilstede at de agter ikke at have deres førring med nogen anden Jægt end hendes bøydefars Jægt som forhen, saasom de intet har at klage paa hendes Jægt, men ville gierne vedblive den fremdeeles, ald den stund de intet har at klage med føye paa Jægten.»

    Nils Nilsen Cardin ble stevnet til tinget for Helgøy 07.06.1757, fordi han angivelig skulle ha stjålet 6 ruller tobakk fra en kiste tilhørende Hans Rasmussen Giøsøen. Denne hadde tobakken under føring og tilsyn for Morten Heggelund. Nils Nilsen Cardin fra Ravnefjorden var håsetter på Anders Kiils enkes jekt og ble mistenkt fordi «hand (...) var en dag alene paa Jegten tilligemed en anden fin som var haasetter, og de andre Jægtefolk vare paa land da Jægten laa i Havnen ved Bensjorden». Nils Nilsen Cardin møtte på tinget og «kunde ikke nekte at han gjorde dend misgjerning at opbryde dend kiste tobak og borttog de 6 Ruller deraf og ligesaa opbrød en anden kiste som hand hafte under føring selv for Carl Andersen i Balsfjorden, hvoraf hand borttog 8 ruller». Den andre, Nils Mikkelsen, var ikke med på tyveriet da han lå drukken og sov da det hele skjedde. Han falt forøvrig senere overbord og i sjøen fordi han var drukken.

    Håsete (gno. Håseti, m.), i middelalderen brukt om ethvert besetningsmedlem av et skip motsatt styringsmannen. I Nord-Norge har begrepet håsete vært brukt langt opp i nyere tid, også kalt føringsmann eller seglingskar. Håsete var der særlig brukt om jektemannskap (matroser) som allmuen i bygda skulle stille på bygdefarjekta. Håsete hadde befrakternes føring i sin varetekt, og ordnet opp med utrederne i Bergen mht. kjøp og salg. Betegnelsen håsete er også brukt om båtkar (rorkar) under høvedsmannen.
    (Kilde: Norsk historisk leksikon).

    Da Nils hadde tilstått tyveriet var det ikke nødvendig med noen sak, men siden han ikke var innkalt til tinget, «til Doms lidelse» ble saken utsatt til neste års ting. Her framsto Nils på nytt og tilsto sin «misgjerning» samtidig som han fortalte at «hand har levered vedkommende det stjaalene verd tilbage», noe de bestjålne kunne bekrefte.

    "
Tingbok Senja og Tromsø nr. 48, 1745-60, Helgø tingsted, folio 150b-151a.

    «Nok spurt ham om hand har noget videre at sige i denne Sag? svarede: hand kand ike sige noget, men hans gamle forældre som vare nærværende, bade for deres Søn om en mild Dom for denne forseelse.
    Ombudsmanden Sr Lindgaard paastoed Dom over ham for denne hans begagne Tyvs gierning, andre til Exempel;
    Madame Kiil som ejere til Jægten paa Bensjorden hendes Søn Hans Kiil mødte og beklaget sig at de ofte bliver bestaalen paa deres Jægt, og formoeder at Niels Niels: bliver straffet til Exempel for andre. og som intet videre var i denne Sag at tale, er saaleedes paa Rettens veigne Dømt og Afsagt: Det er beviist her for Retten paa nestafv: Ting 1757, af Niels Nielsens egen tilstaaelse, at hand paa Enken Madame Kiils Jægt i Havnen ved Bensjorden haver opbrudt tvende Kister Tobak, af den ene bort tagen 6 Ruller Tobak og af den anden 8 Ruller dito, hvoraf hand den ene Kiste selv havde under sin førring og tilsyn, som den tid var en Hausetter paa Jægten.
    Samme tilstaaelse har hand i dag for Retten vedgaaet paa tilspørsel, og om endskiøndt hand allerede haver gotgiort de vedkommende det staalne tilbage, saa er hand dog straf skyldig for saadan Tyverie og utroskab, for hvilket er anleedning at ansee ham efter den Kongel: Forordning af 5te Februari 1751 at straffes med Kagstrygen [pisking] og brendemærk, samt hendømmelse til Slaverie; men i formodning om at hand herefter vil tage sig vare for tyverie og anden slem gierning, tildømmes ham en mildere straf, saaledes at hand efter lovens 6te bogs 17 Cap: 33 art: bør at miste sin Hud i et Fængsel, samt at have sin Hovedlod forbrudt til den som dertil er berettiget, om hand noget er eiende.»

    «Kaken» var stedets skampel hvor de dømte ble bundet, mens bøddelen utførte hudstrykningen (kakstrykningen) og brennemerkingen. Det hele skulle skje i almuens påsyn til skrekk og advarsel. Nils slapp imidlertid sin «Doms lidelse» på offentlig sted. Han ble ansett til en mildere straff og dømt etter «Lovens 6te Bogs 17 cap: 33 art» til «at miste sin Hud i et Fængelse». For Nils betydde det vel liten forskjell hvor avstraffelsen foregikk.

    Øvrigheten trodde nok at straffen fikk andre til å avstå fra lignende «misgjerninger». Rikfolket kunne håpe på at de fikk ha sitt i fred for fattigfolket som stjal.

    Mot sluten av 1766 begynte Ahlet bygging av en ny jekt. Dette var forbundet med stor risiko tatt i betraktning at det ikke fantes noen forsikringer å falle tilbake på om ulykken skulle være ute!
    I denne forbindelse ble det 17.06.1767 tingyst to pantobligasjoner for lån opptatt av Ahlet med pant i hus, jekt og løsøre.

    Det første lånet ble gitt 12.12.1766 av Bergitte Sal: Anders Moursund på 203 Rdr.

    "
Pantebok Senja og Tromsø sorenskriveri nr. 1, Tromsø tinglag, 1745-1808, folio 50-51.

    «Jeg underskrevne Ahletta Sal: Anders Kiils titlstaar og hermed witterlig giør at være skyldig til Madame Bergitte Sal: Anders Moursund den Summa 203 Rdr Dansk Coirant, thi forpligter jeg mig at betale Hende igien Summa 203 Rdr, efter et Fierdinge aars opsigelse fra een af siderne, samt imidlertid at Svare i aarlig Rente 5 proCento til rette tid, og paa dets Madame Bergitte Sal: Anders Moursunds for dette sit Penge Laan kand være betrygget, Pantsetter jeg Hende med første fortrins Ret efterfølgende mine Eiendeele, min ny Jægt som nu staar i bygning, med sin fulde Inventarium, saavelsom Eiende og Eiendes momdem(?). Hvilket alt skal være Hende til et trygt og sikkert Pant for ovenmelte Capital og alle ... og paaløbende Rente, og det ligesaafult som effecerne kunde være Hende Haandgiwne. Til bekræftelse haver jeg denne Pantobligation egenhæandig underskreven og forseiglet.
    Bensjorden den 12te Decembr 1766. -
                                Alida Sal: Anders Kiils [sign]
    At denne Obligation er rigtig Resterer Hans Andersen Kil [sign]».

    "
Pantebok Senja og Tromsø sorenskriveri nr. 1, Tromsø tinglag, 1745-1808, folio 51.

    «Til afdrag paa denne pantobligation afskrives de 80 Rdr som jeg paa Hendes weigne sagde mig god fore til Hr Foged Wang, hvilke 80 Rdr nu af Hr. Prowst Jrgens er til Fogden Contentered som hermed Testerer
                                Bergitte Sal: Anders Moursund.
    Publiseret for Retten paa Sommertinget som holdtes for Hillesø tinglag paa Gaarden Wang den 17de Junj; 1767; anført i Tingbogen Fol: 123, og ordlydende i Tromsøs Fogderies Pante og Skiødebog indført. Og naaar dette Pantebrev bliver indfriet og betalt, leveres samme til udslettelse i Pantbogen.
                                = WM Thomasßøn»

    I margen på obligasjonen er tilført:
            «Aflyst paa Hillesøe Sommerting den 6te Junü 1805 vedgaaer Wahl».

    Det andre lånet ble gitt 02.01.1767 av prosten Johannes Jrgens på 800 Rdr.


    "
Pantebok Senja og Tromsø sorenskriveri nr. 1, Tromsø tinglag, 1745-1808, folio 49-50.

    «Da jeg som En fattig Enke før at Folch mit Jægtebrug i forsvarlig Stand, maatte ... ... at Forskaffe mig en ny Jægt, hvortil jeg af mine egne Krafter er uførmuende, saa var jeg nødsaget at søge fremmedes hielp og Assistence dend jeg har bekommet af Welærværdig Sr: Prosten Johannes Jrgens. Pastor til Tromsøe og Helgøe meenigheder. hvilken Assistence beløb af = 800 Rdr. Siger otte hundrede Rigsdaler, og som billighed udfordrer, at Hand for denne min efter begiering tilføged Gield, bør have noget til sikkerhed for oven anførte Summa, saa Pantsetter jeg til Ham som første Prioriteret frem for alle mine andre Creditorer Dend nybygte Jægt med alt sit Inventarium, i brugbar stand. Men som den ..det Gud Naadelig afværge, ..ttelig kunde komme tilstede, og Hand burde at være skadesløs; saa giwer jeg Ham og min obligation som første Prioriteret paa alle mine effecter bestaaende først af Huuser, som ere tvende Buer med kammer og kiøkken, alt under et Tag, med tvende der staaende Jern Kekkel ovner, en Dito liden og ny med Vindove. Twende Fo-juuser og twende Lader, En my smide, En ny Skiaa, en ny og gammel Boe, et Nøst en Lade dernæst Moubler, Ti Sølvskeder, eet Sølvbæger, et Sølv Sukker fad, ett Sølv Laaget Krus, Een Ponsøse af Sølv, 4 Disin Tin tallerkener, Tolv tinfade, Twende tin Skaaler, tvende opredde Sænger, En Bolsser.., fire par La.., fire par Pudewahr, tre bordduger, fem Serveter, En Kaaber tønde Kiedel, En Dto paa en anker, En ... Kiedel, Syegryder, en blaa malet Kiste, tvende ligeledes, vel beslagen med Laas, en brun meslet Drag-Kiste, et Glas-Skab, et skathoe, en forgylt Ramme ... speiel en mindre Dito med brede Rammer, sex ny Ryslæder Boele i et fat kerete Slagbord, eet Dito brunt mahlet, et hvidt Dito, Fire Sængestær.., Dernest ... Redskab, En Hons-baad med Seigl, tvende dræger med Tour, En otring med Siegl og drag, En Haabrumbaad med Seigl og Drag, En gang rad. Creature, tvende Hæster, Bere Ro Tolv. Smaae fæ af faaer-Tie, geder Fem, disforuden hvad ejende og Ejendes vorde af hvad navn det end Nævnes,
    dernest forbinder jeg mig aarlig at betale Renterne af ovenmelte Capital efter billig paastand Fiire Procento, Saavelsom og hver gang Jægten Seigler at betale paa Capitalen Femtj Rigsdaler.
    Det af mig og min Laugværge underskrives og forseigles,
Bensjorden dend 2de Janvarj 1767.
                      Ahlet Sal. A: Kiihls [Sign]
Til Vitterlighed underskriver jig som Laugsværge
                      Morten A: Kiihl [sign]
At ingen har lagt noget i den nye Jagt uden Velærvordig hr: Prosten Ingens
                      Hans A: Kiihl [sign]
    Publiceret for Retten paa Sommertinget som holdes for Hillesøe Tinglag paa Gaarden Wand dend 17de Junj Ao 1767. Anført i Tingbogen paa Vol: 123 og ordlydende i Tromsøe Fogderies Pante og Skiødebog indført. og naar dette Pantebrev bliver indfriet og betalt Leveres samme til udslettelse af Pantebogen. -
                      W; M: Tomæasøn».

    I margen på abligasjonen er det skrevet:
    «Da denne obligations indhold er betalt til Provsten Jrgens ved Dom og Holden Auction for Ahlet Kiil, saa utslettes den herved af Pandte Bogen - [dato ikke angitt]
                      Tests. Th: Thommasøn -»

    "
Ekstraskatt Senja og Troms fogderi 1765-68. Manntall 1767, M Tromsø og Helgøy menigheter, Helgøy, matrikkelgård no. 1 Bensjord, side 335.

«Matr: N: og Gaardenis Nafne:
    No 1 Bensjord.
Mænd og Hst:
    Aleth Kiil.
Børn og Tienstefolk som har 10 dr. løn etc:
    Hans Kiil
Børn og Tienstefolk som ikke har 10 dr.
    Peder Peders:
    Rasmus Rasmus:
Contribuernes Antal: 2.
De fattige
    Zacharias Anders: og Hst. Anne Klemetsd:»

    Et «Siele Register over Tromsøe og Helgøe Menigheder saaledes som de befandtes at være udi Tall d: 15. aug: 1769» viser:
«Gaardernes Nafne:
    Bensjorden
Brukarar og koner:
    Aleth Kiil Enke - 66 [år]
Born:
    Hans Kiil - 36
Tenarar:
    Peder Peders. - 28, Rasmus Ols. - 18, Kristense Jansd. - 40
    Ingebor Hansd. - 39, Anne Martha Kielsd: f:B: - 8, Birgitha Jensd: - 11».

    Husholdet på Bentsjord i 1769 var stort. På gården satt også Birgitte Hansdatter som var enke etter Anders Andersen Moursund d. y., Anders Kiil's fetter. Under rubrikken «Tenarar» finner vi «Wivik Maursund», enken etter Anders Andersen Moursund d. e., bror til Ingeborg Andersdatter som var mor til Anders.
«Brukarar og koner:
    Birgitha Maursund Enke - 61
Born:
    Hans Maursund - 29, Maren Maursund - 32, Hvivik Maursund - 27, Maren Rejnert - 32
Tenarar:
    Ole Ols. - 36, Knud Knuds: - 28, Bernt Friis - 19, Halvor Jons: - 55, Hans Jacobs: - 53
    Morten Lars: - 29, Hans Erichs: - 25, Evert Hammand - 28, Ingbor Pedersd. - 61
    Giertrue Jonsd. - 22, Karen Hansd. - 24, Wivik Maursund Enke - 92, Peder Lars. - 30».

    Alet ble jordsatt ved Karsøy kirke 18.03.1789. Av det etterfølgende skiftet fremgår det at hun hadde flyttet til Svendsbye i Ullsfjorden.

    "
Kirkebok Karlsøy nr. 1 - 1775-1828 - Helgøy & Karlsøy sogn - folio 155-156.

«3. Søndag i fasten - Kirke-Tienesten i Carlsøe.Conf P. 7.
Onsdagen d: 18 Martu.
....
Gravfæstet Alet Kil Hegelund.[Alder ikke oppgitt]
S: Jøran Hegelunds kone af Oldervigen gl: 27 år -»

    "
Ekstraskatt Senja og Troms fogderi 1765-68. Manntall 1768, K: Karlsøy menighet, side 312.

    Med utgangspunkt i sjeleregisteret fra 1769, var hun omkring 86 år gammel da hun døde på Svendsby.. På denne og de nærliggende gårdene Bakkeby og Jægervatten bodde i 1768 tydeligvis nære slektningner. Av den grunn har nun nok flyttet hit på gamle dager.

    Skiftet etter Ahlet ble avholdt 07.02.1789:


    "
Skifteprotokoll Senja og Tromsø nr. 9 (skifteutlodningsprotokoll nr. 144), 1785-89 folio 501b.

    «Anno 1789 den 7de Februarü Sluttet Skifte efter afg.: [afgangen] Ahlet Mortensdatter Heggelund paa Svendsbye i Helgøe Tinglov. Dette Fallit Boe er registreret d: 25 April 1788 og Auctioneret den 3de Augusti Samme Aar Saaledes
Effecterne: - Kiøberne:
....
    Summa Auctionens og Boets Beløb - 99 Rd: 7 sk.
Derimot er Boets Giæld og Besvær følgende:»

....

    "
Skifteprotokoll Senja og Tromsø nr. 9 (skifteutlodningsprotokoll nr. 144), 1785-89 folio 503b.

    «Naar anførte prioriterede Giæld tilsammen 51 Rd: 4 mark 6 sk. fradraget Boets Beløb - 99 Rd: 7 sk.,
bliver igien til den u-prioriterde Giæld 47 Rd: 2 mark 1 sk.,
Bemelte Boets uprioriterde Giæld er tilsammen 79 Rd: 5 mark 13 sk.,
altsaa kan for hver fordrende Rd: faaes pro quota 56 6408/7677 sk., der beløber som følger:
6. Kiøbmand Owe Holm i Bergen fordrer - 61 rd 3 sk: men ...
   kand faae 36 rd 15 sk:, derfor
   Udlagt: af Auctions Pengene hos Incassator Kragh 36 15»

....
Derefter enhver Sit udlæg kan annamme
    O. B. Heiberg». 3

 

  1. Kirkebok Tromsø 1779-96: «Begravede», folio 156.
  2. Kirkebok Karlsøy nr. 1 - 1775-1828 - Helgøy & Karlsøy sogn - folio 155-156.
  3. Tingbok for Senja og Tromsø nr. 48, Helgø tingsted, 1745-60, folio 109b-110a, 141a-141b, 150b-151a (Justisprotokoll Helgøy tingsted 1754 - folio 217-18; 1757 - folio 280-81; 1758 - folio 298-300, transkribert av Nord-Troms Museum.). Pantebok Senja og Tromsø nr. 8, 1745-1808, «Tromsø», folio 49-50 og 50-51. Ekstraskatt Senja og Troms fogderi 1765-68. Manntall 1767, M Tromsø og Helgøy menigheter, Helgøy, matrikkelgård no. 1 Bensjord, side 335. Ekstraskatt Senja og Troms fogderi 1765-68. Manntall 1768, K: Karlsøy menighet, side 312. «Siele Register over Tromsøe og Helgøe Menigheder» fra 15. august 1769, avskrevet i 1955 ved Statsarkivet i Tromsø. Skifteprotokoll Senja og Tromsø nr. 9, 1785-1789, folio 501b-503b. N. S. Magelssen og Peter A. Larssen: Balsfjords bygdebok, 1925. Anders Ole Hauglid: Balsfjorden og Malangens historie fram til 1830-åra, side 261-262.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-11