Guinidilda av Empúries

>
       
   
Gift Wilfred I den Hårete av Barcelona. Greve.
Død 11.08.897.
Sunyer av Barcelona. Greve.
Død 15.10.950.

    Guinidilda (Widimilde, Winidilda) hadde flere sønner, blandt dem Borrel Wifredo som etterfulgte faren, doña Emma og Rudolf som ble biskop, samt Sunier eller Suniaro som etter å ha fått grevskapet etter sin bror, Borrel, gikk i kloster.

Hun var gift med Wilfred i 888. 1

    Jeg har kommet fram til at Wilfred I den Hårede mest sannsynlig var gift med Guinidilde av 'Empúries.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt) – Wilfred I den Hårede av Barcelonas biografi:
  "Guinidilda var datter til Baldwin I Jernarm (* 830/840 - † 879), markgreve av Flandern og Judith av Vest-Franken (* 843 - † 870), datter til Karl den Skallede".
    Det presiseres at dette ikke er ført i bevis!

    Fra tysk Wikipedia (oversatt) – Judith av Vest-Frankens biografi:
  «I ekteskapet med Judith († etter 870) hadde Baldwin minst to sønner:
Baldwin II den Skallede († 918), greve av Flandern.
Rodulfus († 28.06.896), greve i Vermandois.
    Andre barn som av og til dukker opp i litteraturen – spesielt en sønn som døde ung ved navn Karl og en datter som. gift med greve Wilfred I den Hårete av Barcelona – kommer fra kilder som er skrevet senere, og hvis nøyaktighet ikke kan fastslås.»

    Fra fransk Wikipedia (oversatt) – Wilfred I den Hårede av Barcelonas biografi:
  «Identiteten til Guifreds hustru er usikker. Det er utvilsomt Gunilde eller Guinidilde d'Empúries (? - † 900). (Empúries er en ruinby ved Katalonines middelhavskyst.)
    Noen hevder, ifølge legenden om Wilfred (Gulfred) den Hårete, at det også kan være Guinedilde av Flandern. Imidlertid er denne siste hypotesen vanskelig å se for seg med fødselsdatoene til Borell og Miron. Guinedilde (eller Windilde) av Flandern kan ikke ha blitt født før etter 864, hennes foreldre Baudouin I av Flandern og Judith av Vest-Franken giftet seg 13.12.862. Guinedildes eldste bror, Baudouin II, ble sannsynligvis født i 863, så Guinedilde kan tidligst være født i 864. Om denne hypotesen blir akseptert, kan ikke Borell I og Miron II være Judiths barn, hun kunne ikke føde henholdsvis 9 og 13 år gammel. Hvis alle barna til Wilfred den Hårete har samme mor, kan det bare være Guinidilde d'Empuries eller en navnesøster, men absolutt ikke Guinedilde av Flandern. I tillegg vil aldersforskjellen mellom ektefellene være minst 25 år. Uten å løse identifiseringen med hustruens navn, må denne hypotesen derfor sannsynligvis utelukkes med mindre Wilfred den Hårete hadde flere hustruer, men ingen kilder peker i denne retningen.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt) – Fra Judith av Vest-Frankens biografi:
    I tillegg til sønnene Karl, Baldwin og Rodulfus tilskrives to døtre født av Judith og Baldwin ("COUNTS of FLANDERS [863]-1128" i "Foundation for Medieval Genealogy" (FMG) [hentet 03.08.2020]:
    Mor til Walter. Waulsort-klosterets historie navngir "Walterus...Rodulfi sororis filius" og registrerer at han forsøkte å hevne sin morbror Ralph av Cambrais død. Ingen annen referanse til denne personen er funnet, og fordi historien til Waulsort kloster er en så forvirret kilde, bør hennes eksistens behandles med forsiktighet.
    Guinidilde eller Gunhild († før 19.02.904), gift før 27.06.875 med greve Wilfred den Hårete av Barcelona. I følge Allison Weir er dette foreldreskapet bekreftet i "Gestis Comitum Barcinonensium" som registrerer at Karl den Skallede ga en navngitt datter til greven av Flandern i ekteskap med "Pilosi" samtidig som han ga ham grevskapet Barcelona, selv om denne kilden er upålitelig i noen detaljer når det gjelder familien til grevene av Barcelona.
    Denne antatte flamske opprinnelsen er feil: Guinidildes sanne opphav er bekreftet av et "charter" (privilegiebrev, frihetsbrev) datert 875, 877 og 878 der "Winidildes commitissa" (grevinnen Winidildes [Guinidilda]) donerte eiendom "de comparatione de cuondam patrem meum...Seniofredo" (en samling(?) av min tidligere far...Seniofredo") til San Juan de Ripoll kloster.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt) – Wilfred I den Hårede av Barcelonas biografi:
  «Guinidilda og Wilfred hadde barna:
Emma († 942), abbedisse av Sant Joan de les Abadesses,
Wilfred II Borrell, greve av Barcelona, Girona, Ausona fra 897 til 911.
Sunifred II (* ca. 898 - † 948), greve av Urgell.
Sunyer (* 870 - † 950), etterfulgte Wilfred II.
Miró II (* 878? - † 927), greve av Cerdanya fra 897 til 927 og Besalu fra 920 til 927.
Rodolfo († 940), biskop av Urgel, abbed av Ripoll.
Riquilla.
Ermesinde († etter 925).
Cixilona († 945), nonne.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1011. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 26.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26