Ulv Galiciefarer
(1000..1010)-
Jarl.

>
       
   

Ulv Galiciefarer. Født mellom 1000 og 1010. Jarl.
Gift Bodil Haakonsdatter.
Thrugot Ulvsson Fagerskinna. Jarl.
Død omkring 1070.

Biografi - Biography

Jarl.
Født mellom 1000 og 1010.

Levde 1062.
    Jarl i Danmark.

    Ulv var mest kjent for sine dristige Vesterhavstokter, helt til Galicien i Spanien. Han gikk derfor under navnet «Galicieulv» i henhold til Saxo og Knytligesagaen. Ulv hadde også vært på pilgrimsreise til St. Jakobsland (Galileen).

    Adam i Bremen omtaler Ulv i anledning av et tokt han skal ha gjort helt opp til de nordlige hav.

    Ulv må ha levd i 1062. 1

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Ulv Galiciefarer (også kjent som Galicieulv (Jarl Galizu-Úlfr) (* ca. 1000-1010), var en dansk jarl, en vikinghøvding som ble kjent for sine streiftog og plyndringer av områdene i Galicia tidlig i det 11. århundre, kanskje i 1028 eller 1048, under regjeringstiden til Bermudo III og Ferdinand I av León. I følge Saxo Grammaticus og Knýtlinga-sagaen var Galicieulv farfar til Bodil Thrugotsdatter, hustru til Erik I av Danmark.

    Knytlinga saga er en av hovedkildene ved beskrivelsen av hans liv. Den sier at han dro modig i vesterled for å erobre "Jakobsland" (Santiago de Compostela). Mest sannsynlig drev han plyndringstog med relativt liten motstand. Noen legender hevder at han tjente som leiesoldat hos den galisiske greven Rodrigo Romániz ved angrepet på Castillo de Labio, nær dagens Lugo i opprøret mot Bermudo III. Ulf hjalp også Romariz i å vinne over baskerne. Anfallene fortsatte til Ulf ble kastet ut av biskop Cresconius' tropper, men ikke før de hadde plyndret Redondela's klostersamfunn på øyene San Simón, Cíes og Toralla. Etter fordrivingen forekom vikingangrepene på Galicia langt mer sjelden.

    I følge Saxo Grammaticus var Úlfr (gammelnorsk: Wolf) av adelsfamilie. Det er spekulert i at han var sønn av Ulf Torgilsson Jarl.

    Han giftet seg som ung med Bodil Haakonsdatter (* 1014), datter til jarlen av Lade, Håkon Eiriksson.

    De hadde sønnen Thurgot Fagerskinna Ulfsen (nevnt i 1032), (med kallenavnet "blek hud", selv om huden tilsynelatende var mørk). Han ble markgreve (Leibhauptman des Königs).
    Thurgots datter, Bodil (Bothilda) Thorgunnsdatter (* 1068 - † 1134) giftet seg med den danske kongen Erik I Ejegod av Danmark. Paret døde på en pilegrimsreise til Det hellige land.
    Deres sønn, Knud Eriksson Lavard, ble hertug av Slesvig.» 2


 

  1. Dansk Biografisk Leksikon, Bind 3 (1934), side 362. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 521. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 44, 50.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26