St. Begga av Heristal
0620?-0692
Abbedisse.

>
       
f
Pipin I den Eldre av Landen. Født omkring 580. Død 27.02.640. Rikshovmester.
m
St. Itta av Metz. Født omkring 592. Død 08.05.652. Nonne.

St. Begga av Heristal. Født omkring 620. Død 17.12.692. Abbedisse.
Gift Ansegisel av Metz-Austrasien. Domesticus.
Født mellom 602 og 610.
Død mellom 662 og 679.
Pipin II av Herstal. Rikshovmester, hertug.
Født omkring 635.
Død 16.12.714 i Jüpille.

Biografi - Biography

Abbedisse.
Født omkring 620.
Død 17.12.692.

    Fra engelsk og tysk Wikipedia (oversatt):
  «Saint Begga (også Begue, Begge) (*. Ca. 613 - † 17.12.693 (kan være 693 eller 695)) var datter til Pipin I den Eldre av Landen, rikshovmester i Austrasia, og hans hustru St. Itta av Metz. Hun var storesøster til St. Gertrude av Nivelles og farmor til Karl Martel, som var farfar til Karl I den Store.»

    "
T.v. Den hellige. Begga. T.h. Statue av St. Begga over inngangsporten til Beginerhusene i Lier, Belgia (Wikipedia).

  «Begga - også Bega eller Beggue - er et kvinnelig fornavn som også finnes i den diminutive "Beggule". Den mannlige ekvivalenten er "Beggo" (Bego / Begue). Navnet kan være en forkortelse av Berchtegundis.

    Hun giftet seg med Ansegisel av Metz, sønn til Arnulf, biskop av Metz fra Arnulfinger- slekten.
Den eksisterende alliansen mellom de to familiene ble dermed styrket. Hennes sønn var den senere rikshovmesterenPippin II av Herstal, som forente makten til Arnulfingernes og Pippinidenes makt og eiendom.

    De hadde flere barn:
Pipin II av Herstal (* ca. 635 - † 714), rikshovmester.
Martin av Laon (engelsk Wikipedia).
Grippo († 719), biskop av Rouen (tysk Wikipedia, avstamning høyst usikker).
Chrodechild av Herstal (* 650 - † 692), (hustru til Theuderich III av Franken (avstamning usikker).

    Ansegisel ble drept en gang før 679 i en feide med fienden Gundewin.

    Begga foretok en pilegrimsreise til Roma, og da hun kom tilbake, tok hun sløret. Hun fikk syv kirker bygd i Andenne ved Maas.»

    "
Collégiale Sainte-Begge i Andenne (Wikipedia).

  «Hun grunnla klostret "Collégiale Sainte-Begge" i Andenne ved Maas mellom Namur og Liège i 690/691 hvor hun tilbrakte resten av sitt liv som abbedisse. Hun ble gravlagt i Collégiale Sainte-Begge-klostret i Andenne ved Maas.
    Hennes minnesdag som helgen for den romersk-katolske kirken er 17. desember. Minnet om overføringen av hennes relikvier finner sted 7. juli.

    Noen mener at "Beginer"-bevegelsen, som kom til syne på 1100-tallet faktisk ble grunnlagt av St. Begga og kirken i "beguinage" (Beginerhusene) i Lier, Belgia, har en statue av St. Begga med underskriften: "St. Begga, vår grunnlegger".
    En annen populær teori hevder imidlertid at beginerne fikk sitt navn fra presten Lambert le Bègue, under hvis beskyttelse beginernes vitnesbyrd og presteskap blomstret.»

    Fra norsk Wikipedia:
  «Beginerne var en katolsk, religiøs orden som ble grunnlagt på 1200-tallet. Den var et samfunn for kvinner som ønsket å tjene Gud uten å trekke seg tilbake fra verden eller avlegge klosterløfter. Den hadde sitt utspring i de historiske Nederlandene, men det fantes også beginerhus i den nordlige delen av dagens Frankrike og nordvest i dagens Tyskland.
    Den første kjente beginer var mystikeren Maria de Oignies, som påvirket kardinal Jaques de Vitry, ordenens beskytter. Ordenen ble først godkjent av pave Honorius III i 1216.
    Navnet kommer muligens fra St. Begga av Andenne, som ordenen æret som sin vernehelgen, men det er også mulig at dette er en sekundær forklaring til navnet. En annen mulighet er at navnet kommer fra middelalderflamsk "beghen" (å be), fra fransk begard, "tigger" eller fra fargen beige som de brukte på sine klær. Andre teorier er at navnet har stammer fra Lambert le Bègue (prest i Liège, † 1177) eller fra den franske ordet for nonnehette béguine.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26