Jimeno av Pamplona

>
       
   
Gift .
Íñigo Arista (Jiménez?) av Pamplona. Konge.
Født omkring 790.
Død mellom 851 og 852.
García Jiménez av Pamplona. Medregent.
Død etter 885.

Levde 800.
    "

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Jimeno (Ximeno) I må ha levd på 800-tallet og var far til García Jiménez fra Pamplona. Til tross for at forskjellige biografiske detaljer er opprettet, er det ingen entydige opptegnelser om hans eksistens bortsett fra patronymikonet til hans sønner, García og Íñigo Jiménez, som indikerer en far ved navn Jimeno. I 850 mottok det franske hoffet utsendinger fra Induo og Mitio, "hertuger av Navarra", og det er antatt at disse navnene representerer navnene til Íñigo Arista og Jimeno, men Sánchez Albornoz argumenterte mot denne identifikasjon. Det har også blitt antydet at han, i likhet med sin sønn, García,, kan ha vært hersker over "en annen del av kongedømmet" Pamplona, alternativt at han var regent over hele kongedømmet (noe det ikke finnes bevis for). Hans hypotetiske fyrstedømme har blitt plassert rundt Álava, der en greve Vela Jiménez, som tradisjonelt antas å ha vært hans sønn (igjen basert på patronymikon), regjerte.
    Noen ganger har han blitt beskrevet som Jimeno den Sterke, men dette skyldes forveksling med en langt tidligere person med det navnet. Han presenteres også noen ganger som Jimeno Garcés på grunn av hypoteser om hans opprinnelse. Troen på at han var slektning av Íñigo I Arista, har ført til forskjellige rekonstruerte stamtavler, som har fylt hullene med ellers ukjente eller kronologisk feilplasserte individer, den vanligste versjonen gjør ham til sønn av en García Jiménez, noe gjør "Garcés" til patronymikon av Jimeno
    Om han herstet ble han tilsynelatende etterfulgt i fyrstedømmet av sønnen García Jiménez. Det er beaktelsesverdig at han er den tidligste dokumenterte forfaderen til "Jiménez"-dynastiet som fortrengte dynastilinjen til Arista i 905 og regjerte i Panplona/Navarra til 1234.

    Det finnes ingen kilder vedrørende hans hustru, selv om historikeren Justo Pérez de Urbel har antydet at han var den ikke-navngitte prinsen av Pamplona som giftet seg med Leodegundia Ordoñez, en datter til kong Ordoño I av Asturias. Sánchez Albornoz er overbevist om at Leodegundia giftet seg med en konge av Pamplona, som nevnt i "Códice de Roda", hvor hun kalles Domna Leodegundia Regina. Likevel tror han at hun ville ha giftet seg med en regjerende konge, ikke med Jimeno av Pamplona,. Jimeno ville også ha vært mye for gammel for henne. Han anser at den mest sannsynlige kandidaten ville ha vært enten García Íñiguez eller sønnen Fortún Garcés.

    Jimeno hadde minst to barn som er dokumentert:
García Jiménez som tilsynelatende etterfulgte ham.
Íñigo Jiménez, utpekt som bror til García Jiménez i "Códice de Roda".

    Det har også blitt antydet at han var far til to andre barn, selv om begge hypotesene er bestridt:
    Vela Jiménez, grunnlegger av Vela-klanen. Forbindelsen er ikke bevist, men er blitt spekulert på basert på hans patronymikon, geografi og kronologi.
    Oneca, hustru til greve Diogo Fernandes, foreldre til flere barn, inkludert en Jimeno, Leodegundia og grevinne Mumadona Dias. Denne identifikasjonen er knyttet til Pérez de Urbels hypotese om at Leodegundia Ordoñez var Jimenos hustru, men andre tildeler Oneca andre foreldre og antyder at Leodegundia kan ha giftet seg med kong García Íñiguez av Pamplona.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26