Damian Dalassenos
0940?-0998
Militær guvernør.

>
       
   

Damian Dalassenos. Født omkring 940. Død 10.07.998. Militær guvernør.
Gift .
Theophylact Dalassenos. Katepano/Doux.

Biografi - Biography

Militær guvernør.
Født omkring 940.
Død 10.07.998.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt)
  «Dalassenos, feminin form Dalassene eller Dalassena, var en bysantinsk aristokratisk familie fremtredende på 1000-tallet.
    Familiens navn stammer fra deres forfedre hjem, byen Dalassa, det moderne Talas i det østlige Tyrkia. Familiens etniske opprinnelse er ukjent; Nicholas Adontz identifiserte dem som armeniere, men deres navn er ikke armenske, og de fleste forskere nøler med å akseptere Adontzs forslag.

    Damian Dalassenos (ca. 940 - 19.07.998) var en bysantinsk aristokrat og det første kjente medlem av Dalassenos adelsfamilie. Han er kjent for sin tjeneste som militær guvernør (doux) i Antiochia i 996-998. Han kjempet mot fatimidene med en viss suksess, til han ble drept i slaget ved Apamea 19.07.998.

    Damian er det første kjente medlemm av den fremtredende Dalassenos-klanen. Hans tidlige liv er ukjent, men av genealogiske grunner anslås han å være født i ca. 940. Det er ikke kjent noe om ham før 995/6, da keiser Basil II utnevnte ham til guvernør i Antiokia etter Michael Bourtzes etter sistnevntes nederlag i slaget ved Orontes i september 994. Denne stillinglen var en av de viktigste militære posisjonene i det bysantinske imperiet, da innehaveren befalte styrkene som var anlagt mot det fatimide kalifatet og de semi-autonome muslimske herskerne i Syria. Han adde da den høye tittelen patrikios (ifølge John Skylitzes) eller magistros (ifølge Stephen av Taron).

    Dalassenos opprettholdt en aggressiv holdning. I 996 plyndret hans styrker omgivelsene til Tripoli og Arqa, mens Manjutakin, igjen uten hell, beleiret Aleppo og Antartus, om bysantinerne hadde okkupert og befestet om året før, men ble tvunget til å trekke seg ut av da Dalassenos med hæren kom for å avlaste. festningen. Fatimid-nederlaget ble forsterket av senkningen av en Fatimid-flåte, som var ment å skulle støtte Manjutakins operasjoner, før Antartus. Dalassenos gjentok plyndringene mot Tripoli i 997 og tok mange fanger. Han angrep også byene Rafaniya, Awgh og al-Lakma, tok sistnevnte og førte innbyggerne i fangenskap.

    I juni / juli 998 ledet han sine tropper til Apamea for å innta byen etter at en katastrofal brann hadde brent ned forsyningene. Aleppines forsøkte å innta byen først, men trakk seg tilbake da Dalassenos, som ikke kunne tillate at en vasal ble for sterk, nærmet seg, Den lokale Fatimid-guvernøren, al-Mala'iti, ba om hjelp, men nødhjelpen fra Jaysh ibn Samsama ble forsinket da han først måtte håndtere undertrykkelse av det bysantinsk-sponsede opprøret i Tyre. Etter at dettehadde blitt dempet, flyttet Jaysh hæren til Damaskus, hvorfra han fortsatte å konfrontere Dalassenos. Ibn al-Qalanisi rapporterer at Apamea var nær overgivelse på dette tidspunktet på grunn av hungersnød. I det avgjørendelaget, som ble utkjempet 71.80. 099, vant bysantinerne initialt seieren, men en kurdisk offiser klarte å drepe Dalassenos, hvorpå den bysantinske hæren kollapset og flyktet. To av hans sønner, som fulgte Dalassenos, ble ført som fanger til Kairo, hvor de ble værende i ti år, Stephen av Taron rapporterte noe tvilsomt at en av hans sønner hans ble »drept. Damian Dalassenos ble etterfulgt som doux av Antiochia av Nikephoros Ouranos. ? 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26