Theophylact Dalassenos

Katepano/Doux.

>
       
f
Damian Dalassenos. Født omkring 940. Død 10.07.998. Militær guvernør.
 
Gift .
??? Dalassena. Adelskvinne.
Født omkring 990.
Død etter 1039.

Biografi - Biography

Katepano/Doux.

Levde mellom 990 og 1039.
    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Teofylakt Dalassenos (født før ca. 990 - † etter 1039) var en bysantinsk aristokrat som hadde en rekke høye militære stillinger i det 11. århundre.

    Han var sønn til Damian Dalassenos, det første sikre medlemmet av den fremtredende aristokratiske klanen Dalassenos. Han dukket først opp i 998, da han fulgte faren, og deretter hadde han stillingen som doux av Antiochia, i kamp mot fatimidene. I det avgjørende slaget ved Apamea ble Damian drept og Teofylakt ble tatt til fange sammen med broren Constantine,. De ble deretter solgt videre til Fatimid-generalen Jaysh al-Samsama for 6000 gulldinarer, og tilbrakte de neste ti årene i fangenskap i Fatimid- hovedstaden i Kairo.

    Etter løslatelsen fortsatte han sin militære karriere, men hans liv er uklart før 1021/22, da han, ifølge Yahya av Antiochia, hadde rang av protospatharios og droungarios (mest sannsynlig stillingen som droungarios tes viglas). I august 1022 utnevnte keiser Basil II (regjerte 976-1025) ham til strategos (militær guvernør) for det anatoliske temaet og ga ham penger til å skaffe tropper, med oppgaven å undertrykke opprøret til Nikephoros Xiphias og Nikephoros Phokas Barytrachelos.De to opprørerne led nederlag og Xifias fikk myrdet Phokas; da opprøret kollapset. .Dalassenos tok Xiphias til fange og førte ham for retten i Konstantinopel.

    Hans eksisterende embetssegl er viser at han hadde stillingene til katepano i Iberia (sannsynligvis før 1021), og katepano i Vaspurakan (etter 1027). Hans siste stilling, sannsynligvis i 1032-34, var Doux av Antiochia, med rang av anthypatos patrikios og vestes, også bevist av et segl. Keiser Michael IV, den paphlagonske (r. 1034-41), mistenkte imidlertid Dalassenoi for å ha konspirert for å tilbringe seg tronen; Teophylacts karriere tok derfor antagelig slutt i 1034, og hele familien ble forvist i august 1039. Et annet segl registrerer at han også hadde hovets høyeste rang av magistros, men det er uklart om dette var før 1034, eller om han ble tildelt det etter at Michael IVs død.

    Teofylakt var mest sannsynlig far til Adrianos, morfar til Anna Dalassene, og mor til keiser Alexios I Komnenos, grunnlegger av Komnenian-dynastiet.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26