Pandulf I Jernhode av Capua og Benevento
-0981
Fyrste.

>
ff
Landulf I av Capua og Benevento. Død 10.04.943. Fyrste.
fm
Gemma av Napoli. Født mellom 890 og 895. Død etter 10.07.961. Fyrstinne.
   
f
Landulf II den Røde av Capua og Benevento. Død 21.05.961. Fyrste.
 
Gift Aloara av Capua. Fyrstinne.
Død omkring 993.
Laidulf av Capua. Greve.

Biografi - Biography

Fyrste.
Død 981.

    Pandulf var
fyrste av Capua 961 - 981,
fyrste av Benevento 969 - 981 og
fyrste av Salerno 978 - 981.

    Pandulf fikk ved sin fars død i 961 fyrstedømmet Capua, men da hans bror, Landulf III, døde 968-69, fordrev han Landulfs arveberettigede sønn, Pandulf II, fra Benevento og regjerte deretter begge fyrstedømmene.

    Av Otto I fikk han markgrevskapet Spoleto og Camerino og knyttet i 978 til dette også fyrstedømmet Salerno. Han hadde dermed forenet de lombardiske fyrstedømmene.

    Han ødela imidlertid sitt verk ved før sin død å utpeke Capua og Benevento for sin eldste sønn Landulf IV som døde allerede i 982. Pandulf fikk Salerno, men ble senere fordrevet.

    Pandulf døde i mars 981. 1

    "
Pandulfs tårn på Garigliano (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Pandulf I Jernhode († i mars 981) var prins av Benevento og Capua fra 943 (eller 944) til han døde.

    Han kom fra en longobardisk slekt. Hans far var Landulf II.
    Langobarder var et germansk folkeslag som var del i de germanske invasjonene av Romerriket i den såkalte folkevandringstiden. De kom opprinnelig fra Skandinavia.
    Langobardene etablerte på 560- og 570-tallet et kongerike i Italia, med kjerneområde i det nåværende Lombardia, som en vasallstat under den østromerske keiseren. Det langobardiske kongedømmet ble beseiret av Karl den store i 774.

    Hans mor var Yvantia. Han samregjerte med sin far, Landulf II, fra 943, da hans farfar, Landulf I, døde, og sammen med sin bror Landulf III fra 959. En gang omkring 955 ledet pave Johannes XII en hær av romere, toskanere og spoletanere mot Landulf II. og Pandulf, men Gisulf I fra Salerno kom til deres redning og det ble ingen kamp. Paven og Gisulf inngikk en traktat i Terracina. Gisulf og Pandulf hadde en sterk allianse etter det.

    Han ble utnevnt til hertug av Spoleto og Camerino i 967 og ble prins av Salerno i 977 eller 978. Han var en viktig adelsmann i kampen mot bysantinerne og saracenene om kontrollen over Mezzogiorno i århundrene etter sammenbruddet av Lombardisk og karolingisk overhøyhet på den italienske halvøya. Han tok kontroll over nesten hele den sørlige halvdelen av Italia før han døde i mars 981.     I 961 døde Landulf II og Pandulf og hans bror ble enefyrster, selv om den eldre Pandulf var langt mer dominerende. "Chronicum Salernitanum" bekrefter imidlertid samstyre og prinsippet om udelbarhet av det forenede Capua-Benevento som ble erklært av Atenulf I i 900, når det står
      "Beneventanorum principatum eius filii Pandolfum et
        Landulfum bifarie regebant. . . communi indivisoque iure",
    det vil si
      "det beneventanske fyrstedømmet ble regjert i fellesskap
        av Pandulf og Landulf under udelelig felles jurisdiksjon."
    Imidlertid kollapset dette systemet til slutt og Pandulf styrte i Capua mens Landulf regjerte i Benevento. "Chronicum" sier at
      "Pandulf tenuit principatum una cum suo germanus annos octo",
    det vil si
       "holdt fyrstedømmet utelukkende sammen med sin bror i åtte år."

    Sent i 965 styrtet et opprør i Roma pave Johannes XIII, som ble arrestert og sendt til fengsel i Campania. Han rømte eller ble løslatt, kom til Capua kort tid senere og søkte beskyttelse hos Pandulf, som med glede ga ham det. Til gjengjeld, og til fordel for borgerne, gjorde paven Capua til et erkebispedømme og ga Pandulfs bror Johannes "kappen". Etter ti måneders eksil ga nok et opprør i Roma en mulighet for retur og Pandulf sendte paven tilbake med en Capuan-eskorte.

    I 967 kom keiser Otto I ned til Roma og ga Pandulf det ledige hertugdømmene Spoleto og Camerino og ga ham ansvaret for krigen mot det bysantinske riket. Pandulf og Landulf introduserte prins Gisulf av Salerno for keiseren ved denne tiden. De deltok så i den keiserlige felttoget i 968, men Landulf trakk seg tilbake med sykdom. Han døde i Benevento etterlot seg to sønner, Pandulf og Landulf.

    Selv om Pandulf var sammen med keiseren på grensen til Calabria da nyheten om Landulfs død nådde ham, kom han raskt tilbake til Benevento og valgte sin egen eldste sønn Landulf, som ble kronet til prins i kirken Sancta Sophia, før han vendte tilbake til keiserens felttog. Samme år overlot Otto beleiringen av Bari til Pandulf, men Pandulf ble tatt til fange i slaget ved Bovino (969) av bysantinerne og fengslet i Konstantinopel. I 970. Under hans fravær, beleiret bysantinerne Capua samtidig som Marinus II av Napoli plyndret landsbygda. Pandulf ble løslatt senere som en del av avtalen der den bysantinske keiseren John Tzimisces giftet sin datter Theophanu med Ottos sønn Otto II. Under hans fravær hadde det store fyrstedømmet blitt administrert av Landulf I, erkebiskop av Benevento, og den unge Landulf, med hjelp av moren, Pandulfs hustru, Aloara. Benevento ble gjort til et erkebispedømme i 969.

    På 960-tallet hadde Byzantium forsøkt å erstatte den tyske innflytelsen i Salerno, og for dette formålet kan de ha regissert opprøret som midlertidig avsette Johannes XIII, en pro- tysk pave. Prins Gisulf av Salerno var imidlertid alliert med både grekerne og sin Lombard- nabo Pandulf, som han hadde reddet noen år tidligere, og som var trofast pro-tysk og anti- gresk. Gisulf, som hadde blitt avsatt og fjernet fra embetet av Pandulfs fetter, Landulf av Conza, ble gjeninnsatt av Pandulf som sin vasall i 973. Da Gisulf døde barnløs i 977 eller 978, etterfulgte Pandulf ham i Salerno i henhold til deres tidligere avtale. Grekernes politikk var derved en grundig fiasko og Pandulf (og hans tyskere) var vinneren i Sør-Italia. Han hadde forent alle tre Lombard-fyrstedømmene - Benevento, Capua og Salerno - og hadde til og med fått Spoleto og Camerino. Han styrte en stor gruppe territorier som strakte seg så langt nord som til Toscana og så langt sør som Taranto-gulfen.

    I 978 bekreftet Pandulf at helligdommen i Monte Sant'Angelo sul Gargano tilhørte erkebispedømmet Benevento. Denne handlingen ble vitnet av to bysantinske tjenestemenn.»

    "
Italia rundt 1000 e.Kr. Territoriene til Pandulf var Spoleto, Capua, Benevento og Salerno (Wikipedia).

  «Pandulfs områder ble delt mellom hans sønner, som kjempet endeløst om arven. Hans sønn Landulf IV IV fikk Capua og Benevento og Pandulf II fikk Salerno. Otto II kom imidlertid ned til Roma i 981, og Spoleto ble gitt til Thrasimund IV, hertug av Camerino. Deretter fikk Pandulfs nevø Pandulf Benevento i en del av Landulfs territorium, der Landulf holdt Capua. Til slutt frarøvet Manso I av Amalfi den yngre Pandulf Salerno og ble bekreftet av keiseren.

    Pandulf hadde flere andre sønner:
Landenulf, som etterfulgte Landulf IV i Capua;
Laidulf (Italiensk: Laidolfo), som etterfulgte Landenulf; og
Atenulf, som døde i slaget ved Stilo 13. juli 982.»

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1057. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 34.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26