Giselbert I av Maasgau
0825?-(0877..)
Greve.

>
       
   

Giselbert I av Maasgau. Født omkring 825. Død etter 877. Greve.
Gift Ermengard(?) av Franken. Grevinne.
Født fra 826 til 830.
Reginar I av Hainaut. Hertug.
Født omkring 850.
Død omkring 915.

Biografi - Biography

Greve.
Født omkring 825.
Død etter 877.

    Greve av Maasgau.

    Giselbert var gift med en datter, Irmgard(?), til Lothar I og hans første hustru, Irmgard av Tours, som han hadde bortført. 1

    "

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Giselbert, greve av Maasgau var en frankisk adelmann i det som skulle bli Lothringen i løpet av hans levetid i det 9. århundre. Det karolingiske dynastiet skapte dette "mellomriket" og kjempet om det, og Giselbert er nevnt å spille en rolle på begge sider.
    Etter Ludvig den Frommes død i 840 var Gilbert en vasall av Karl den Skallede i det vestlige riket som senere ble Frankrike, men han byttet side og sluttet seg til Karls halvbror Lothar I, som skulle bli den første kongen av det fremtidige Lothringen. Gilbert tilbød seg senere igjen å bytte side.
    Ulike forslag har blitt fremsatt om hans familieforbindelser og eksakte titler, selv om de fleste av disse anses som usikre.
    Basert på en samtidig beskrivelse av ham som "Comes Mansuariorum" antas det at han holdt Maasau ved nedre Meuse i nåværende Nederland.
    Noen ganger blir han sett på som en greve som holdt "Pagus Lomacensis" (Lommegau), som inkluderte kantonen Darnau.
    Han antas å være stamfar eller nær slektning til Reginar I og Reginarid-dynastiet.

    Annalene til Fulda kloster har to omtaler av en greve Gilbert i 846 og 848, som generelt antas å være samme person.
    I 846 nevner annalene en greve Gilbert som bortførte en ikke navngitt datter til Lothar I og hans hustru Ermengard av Tours. Han tok henne med til Aquitaine og giftet seg med henne i et forsøk på å tvinge Lothar til å gjeninnsette ham.
    I 848, få år senere, nevner de samme annalene at greve Gilbert og Lother ble forsonet.»

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Giselbert (* ca. 825 - † etter 14.06.877, muligens også etter 06.09.885) ble nevnt i 841 som greve av Maasgau og i 866 som greve av Lommegau. Hans avstamning er ukjent. I forskningen blir nok en Giselbert, en etterkommer til frankiske hertuger angitt som hans far, men det foreslås også at han var av normannisk opprinnelse. Sønnens navn, Reginar, minner om det nordiske navnet Ragnar, og tiden da han opptrer sammenfaller med de økende vikingraidene i 825/830 og avståelse av territorier i Nordvest-Europa til deres ledere.

    Giselbert blir nevnt som greve av Maasgau i 841. Han blir også nevnt som tilhenger av Karl den Skallede i tiden for de karolingiske brødrekrigene etter Ludvig den Frommes død i 840.
    Verdun-traktaten i 843 og delingen av imperiet tvang ham derfor til å forlate Lothar I's domene og dermed Maasgau.

    Tre år senere, tidlig i 846, skal han ha kidnappet en av Lothars døtre. Han førte henne til Aquitaine, hvor han giftet seg med henne. For å blidgjøre den opprørte Lothar holdt Karl den Skallede og Ludvig Tyskeren en "Hoftag" sammen, der de forsikret at kidnappingen ikke hadde blitt initiert av dem. Tre år senere kom det til forsoning mellom Giselbert og keiseren som anerkjente ekteskapet, noe som også gjorde at Giselbert kunne vende tilbake til sitt herredømme. Navnet til den kidnappede datteren er ikke kjent, det er angitt i senere kilder som Ermengard, selv om det sannsynligvis var en forveksling.

    Giselbert nevnes som greve av Lommegau i 866. I juni 877 er han blant de adelige som Karl den Skallede nevner i "Kapitular av Quierzy" og som skulle ledsage sønnen Ludvig den Stammende under Karl den Skalledes italienske felttog, hvorfra han ikke kom tilbake Et annet dokument fra år 885 nevner navnet Giselbert, men det er ikke klart om det fortsatt er samme person, selv om ingen andre ser ut til å være aktuelle.

    Giselberts sønn var greve Reginar I.

    Giselbert ble selv grunnlegger av Huset Reginare, som blant annet huset Hessen kom fra.

    Åpne spørsmål når det gjelder greve Gilbert I av Maasgaus gifte med en ukjent datter til Lothar I av Franken og Ermengard av Tours (tysk Wikipedia - oversatt):
  «De beskrevne vita er allment anerkjent i forskningen. Imidlertid er det også åpne spørsmål og punkter som tillater andre tolkninger.
    Det er ikke bevist at kidnapperen Giselbert og greven av Maasgau er samme person.
    Det er ikke bevist at Reginar er Giselberts sønn.
    Selv om kidnapperen og greven i Maasgau er identiske, er det ikke sikkert at datteren til Lothar var mor til Reginar. Noen historikere ser muligheten for at Giserberg fikk sønnen Reginar i et andre ekteskap, andre påpeker at den senere framveksten av Huset Reginare neppe ville vært mulig uten en nedstamning fra karolingerne.»

    Tidligere har jeg – på grunn av usikkerhet – valgt ikke ta med datteren/hustruen med ukjent navn i biografiene til Ermengard av Tours (datter) og Giselbert I av Massgau (hustru) da hun kun ble nevnt – med forbehold – i tysk Wikipedia. Nå tar imidlertid også engelsk Wikipedia med denne ukjente datteren, gift med Giselbert av Massgau!

    Jeg har derfor – under tvil – tilført datteren med ukjent navn som datter til Lothar I av Franken og Ermengard av Tours, gift med Giselbert I av Maasgau. 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 320. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 48.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-08-05