Ordoño II av León
-0924
Konge.

>
ff
Ordoño I av Asturia. Født omkring 821 i Oviedo. Død 27.05.866 i Oviedo. Konge.
fm
Nuña av Astoria. Dronningkonsort.
   
f
Alfonso III den Store av León, Galicia og Asturia. Født omkring 848. Død 20.12.910 i Zamora. Konge.
m
Jimena Garcés(?) av Asturia. Død 912. Grevinne, dronnningkonsort.

Ordoño II av León. Død ...01.924 i Zamora. Konge.
Gift 910 Elvira Menéndez (Nuña?) av Galicia. Grevinne, dronningkonsort.
Død 921.
Ramiro II av León. Konge.
Født omkring 900.
Død omkring 951 i Zamora.

Biografi - Biography

Konge.
Død ...01.924 i Zamora.

    Konge av Leon 914 - 924.

    Ordoño ble konge av Galicien i 910 og ble dessuten valgt til konge av Leon i 914. Han lå stadig i strid med kaliffene av Córdova.

    Han ble 2. gang gift med Aragonta fra Galicien som ble forstøtt.

    Ordoño døde i januar 924 i Zamora og ble bisatt i Santa Maria de Leon. 1

    "
Ordoño II. Miniatyr (ca. 10. / 11. århundre) (Wikipedia).

    Fra engelsk og tysk Wikipedia (oversatt):
  «Ordoño II († 924) var konge av León (914-924) og (som Ordoño I) av Galicia (910- 924).
    Han var sønn til Alfonso III fra Asturia, som sendte ham for å bli utdannet ved "Banu Qasi"-dynastiet i Saragossa. Ved farens død i 910 ble han kronet til konge av Galicia. Da hans bror, Garciá I av Zamora, døde i 914 gikk også Leóns krone over til ham. Dertil førte han territoriene til det asturiske-leónesiske riket inn under sitt styre og bosatte seg i León. Med ham sluttet kongeriket Asturias eksistens samtidig som kongeriket León begynte å eksistere.

    Han fortsatte politikken fra sine forgjengere med territorielle utvidelse i to retninger. I vest nådde han byene Évora og Mérida, som han plyndret. Den mauriske guvernøren ble tvunget til å betale for tilbaketrekningen av troppene fra León. I øst sluttet han seg til kong Sancho I av Pamplona i hans kamp mot emiren av Córdoba, Abd ar-Rahman III, videre. Maurerne ble beseiret i slaget ved San Esteban de Gormaz i 917, noe som resulterte i at byene Arnedo og Calahorra ble fratatt "Banu Qasi" året etter. Abd al-Rahmans reaksjon drøyde ikke lenge, for i 920 sendte han en hær som tok tilbake Osma og San Esteban de Gormaz, invaderte Navarra og beseiret de kristne i slaget ved Valdejunquera. Han lyktes også med å fange biskopene i Tui og Salamanca.
    Ordoño II tilskrev nederlaget med fraværet av grevene i Castilla, som han hadde bedt om mobilisering, men som han ventet forgjeves på. Deretter kalte han grevene til Tejares og lot dem drepe. Et motangrep fra kristne tropper førte til okkupasjonen av La Rioja og annektering av områdene rundt Nájera og Viguera i Navarra.

    Ordoño giftet seg tre ganger, men hadde kun barn i det første ekteskapet.:

    Han ble gift 1. gang i 892 med Elvira Menendez, datter til greve Hermenegildo Gutiérrez.
    De hadde 3 sønner som alle senere ble konger:
Sancho Ordoñez,
Alfons IV og
Ramiro II.

    Han giftet seg 2. gang i 922 med Aragonta González, datter til greve Gonzalo Betótez og Elvira Gatónez (oldebarn til kong Ramiro I av Asturia). Han satte henne til side fordi "hun ikke behaget ham".

    Da han inngikk en politisk allianse med kong Sancho I i Pamplona, ble han gift 3. gang i 923 med kongens datter, Sancha.

    Han døde i 924 og etterlot seg små barn, og ble derfor etterfulgt av sin eldste gjenlevende bror, Fruela, konge av Asturia, noe som senere førte til arvestrid.

    Hans enke giftet seg på nytt med Álvaro Herraméliz, greve av Álava, og etter hans død i 931 ble hun gift med Fernán González av Castilla.» 2

 

  1. Enciclopedia universal illustrada Evropo-Americana. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 950. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 65.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26