Gunhild ???
-(1066..)

>
       
   

Gunhild ???. Død etter 1066.
Gift Håkon Eiriksson Ladejarl. Jarl.
Født omkring 998.
Død omkring 1029.
Bodil Haakonsdatter.

Biografi - Biography

Død etter 1066.

    Det heter at Gunhild etter drapet på Håkon Ladejarl i 1030 skal ha styrt hans len og av harme over drapet ha trådt i forbindelse med Sven Estridsson. Hun overdro Jomsborg til ham og hans tilhengere blandt venderne.

    At han ble drept står i strid med at han skulle være forlist!

    Etter Håkons død ble hun gift med jarlen Harald, Torkil Høyes sønn, og fikk med ham sønnene Torkil og Heming. Harald ble myrdet i 1042 på oppdrag av Magnus den Gode. Etter dette oppholt Gunhild seg i England, men måtte flykte til Danmark med sine sønner, da Wilhelm Erobreren underkuet angelsakserne i 1066.

     Mogens Bugge hevder i "Våre forfedre" at Gunhild var datter til Vortigern av Vendland (Vidzeme, Latvia) og Gunhild, en datter til Svend I Haraldsson Tjugeskjegg av Danmark.
    Han baserer dette på P. A. Munch som hevder at man fra "Florents av Worcester" vet at Knud "den Mektiges" søster, Gunhild, i 1028 var gift med den vendiske fyrsten "Wyrtgeorn rex Winidorium" (Vortigern) og at dette muligens er den samme som i et diplom fra 1026 kalles Wrytsleof Dux og straks etter kalles Hacun dux, Knuds søstersønn.
    Andre hevder at hennes far var Burislaw, konge av Rügen (ca. 960 - ca. 1000).

    Jeg har ikke funnet Gunhild nevnt i Dansk biografisk Lexikon, Wikipedia på ulike språk har heller ingen biografi som omhandler Gunhild selv om en datter med navnet Gunhild nevnes uten videre referanse i engelsk Wikipedia.

    Jeg finner informasjonene om hennes forfedre så vidt usikre at jeg har valgt å fjerne disse. 1

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 540. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 50.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26