Euphrosyne Kastamonitissa
-1186

>
       
   
Gift omkring 1150 Andronikos Doukas Angelos. Sabastakrato.
Født omkring 1133.
Død før 1185.
Alexios III Angelos. Bysantinsk keiser.
Født omkring 1153.
Død 1211.
Isak II Angelos. Bysantinsk keiser.
Født 1156.
Død 25.01.1204.

Biografi - Biography

Død 1186.

Levde 1150.
    Euphrosyne var muligens datter til Theodor Kastamonnites. 1

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Euphrosyne Kastamonitissa var en bysantinsk adelskvinne fra Kastamonites-familien og hustru til Andronikos Doukas Angelos (en fetter til det regjerende Komnenos-dynastiet) og mor til de to fremtidige bysantinske keiserne fra Angelos-familien: Isaac II Angelos og Alexios III Angelos.

    Under Manuel I Komnenos
    Euphrosyne og Andronikos giftet seg omkring 1150. Sammen fikk de åtte barn, seks sønner og to døtre. I 1179/80 forsøkte Andronikos imidlertid å annullere sitt lovlige ekteskap med Euphrosyne, for å gifte seg med en annen kvinne som han hadde forelsket seg i. Andronikos 'ekteskapsplaner mislyktes etter intervensjon fra keiser Manuel I Komnenos til støtte for Euphrosyne. En kirkesynode som ble bedt om å løse dette problemet, bestemte seg også for Euphrosyne.

    Under Andronikos I Komnenos
    Under keiser Andronikos I styre gjorde hennes familiemedlemmer opprør mot Andronikos, men plottet ble oppdaget. Mens de fleste sammensvorne ble tatt til fange og blindet av keiseren, klarte Andronikos og hans sønner å flykte med skip.

    I 1185 gjorde også sønnen Isak opprør og barrikaderte seg sammen med andre bak de sterke murene i byen Nicea i Lilleasia. For å bryte ned moralen til den beleirede Andronikos ble Euphrosyne hentet fra Konstantinopel og plassert på toppen av en rambukk. Niketas Choniates nevner at det nermest var et mirakel at hun ikke døde av terroren avr denne handlingen. Likevel fortsatte forsvarerne å sende raketter mot Andronikos''menn, men de var meget forsiktige for ikke å skade Euphrosynes utsatte kropp. Nicaeerne brente til slutt beleiringsmaskinene til Andronikos, reddet Euphrosyne og trakk henne opp i tryggheten i byen med et tau.

    Under Isaac II Angelos
    Euphrosyne stammet fra en familie av byråkrater som hjalp sønnen Isak til å etablere sitt styre etter Andronikos I Komnenos fall i 1185 takket være opprøret fra folket i Konstantinopel. Theodore Kastamonites, hennes bror, ble Isaks allmektige sjefsminister.

    Euphrosyne var så heldig at hun fikk se sin sønn som keiser i ett år. I 1186 fulgte hun sønnen Isak i sin felttog mot guvernøren i Dyrrachium som hadde gjort opprør mot den keiserlige tronen. Keiseren beleiret og stormet byen, men Euphrosyne døde da han kom tilbake til Konstantinopel» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, se nr. 1163. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 31.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26