Theophanu Skleraina
0956?-0991
Keiserinne.

>
ff
Pantherios Skleros. Født omkring 900. Død etter 945. Domestikos ton scholon.
fm
Gregoria Mamikonian. Født omkring 910.
mf
Leon Phokas den Yngre. Født mellom 915 og 920. Død etter 971. Kuropalates.
 
f
Konstantin Skleros. Født omkring 920. Død 991. Patrikios (general).
m
Sophia Phokas.

Theophanu Skleraina. Født omkring 956. Død 15.06.991 i Niemwegen. Keiserinne.
Gift 14.04.972 Otto II av Tyskland. Tysk-romersk keiser.
Født 955.
Død 07.12.983 i Roma.
Mathilde av Tyskland. Pfalzgrevinne.
Født omkring 979.
Død 1025.

Biografi - Biography

Keiserinne.
Født omkring 956.
Død 15.06.991 i Niemwegen.

    Keiser Otto I «den Store» bød forsoning med den østromerske keiser etter at han var blitt kronet til keiser i Roma i 962 ved å forslå ekteskap mellom sin og Adelheids unge sønn Otto og en bysantisk prinsesse. Forhandlingene brøt imidlertid sammen.

    Etter at Theophanos far, keiser Romanos II, døde i 963, giftet hennes mor, Theophano (Anastasia), seg først med keiser Nikoforos II Phokas (912-969) og etter hans død med keiser Johannes I Tzimiskes (924-976). Moren døde selv i 970.

    Etter tronskiftet i Konstantinopel ble stemningen der mer vennligsinnet, og omsider førte forhandlingene til at den vakre og kloke prinsesse, Theofano, som bare var seksten år gammel, ble formælt med prins Otto, som allerede nå ble kronet som sin fars etterfølger. Slik lyktes det altså tross alt til slutt for Otto «den Store» å knytte en forbindelse med det østromerske keiserhus, noe som ikke engang Karl «den Store» hadde maktet å få i stand.

    Theophano øvet stor innflytelse på Otto II. Etter hans død i 983 overtok hun formynderskapet over sin sønn, Otto III. Hun regjerte til sin død i 991 med stor klokskap og kraft. Theophano forsto å gjøre sin innflytelse gjeldende i Frankrike og Italien, samtidig som hun sendte tyske hærer mot venderne. 1

    "
T.v. Otto II og hans hustru, Theophanu, kronet og velsignet av Kristus; Elfenbensreliefpanel, ca. 982-983, Mailand(?), Museum Cluny, Paris. T.h. Ekteskapsattest for Otto II og Theophanus (Statsarkivet Wolfenbüttel 6 Urk 11): Med dette dokument tildelte Otto sin hustru omfattende landområder i imperiet og i Italia som en morgengave. Dokumentet er overlevert i en pompøs utskrift, der teksten er skrevet i gull på en lilla bakgrunn med purpurfargede dyreornamenter. (Wikipedia)

    Fra engelsk og tysk Wikipedia (oversatt):
  «Theophanu (Theophania, Theophana eller Theophano) (* ca. 956 i Konstantinopel - † 15.06.991 i Nijmegen) var keiserinne av Det hellige romerske Imperiet ved ekteskap med keiser Otto II, og imperiets regent etter Otto II's død, mens sønnen, keiser Otto III var mindreårig, fra 983 til hun døde i 991.
    Hun var en av de mest innflytelsesrike herskerne i middelalderen. Navnet kommer fra bysantinsk gresk "Theophaneia" og betyr "Guds utseende ".

    I følge ekteskapsattesten utstedt 14.04.972 identifiseres Theophanu som "neptis" (niese eller barnebarn) til keiser Johannes I Tzimiskes (* 925 - † 976, regjeringstid 969-976) og at hun var av armensk og bysantinsk-gresk avstamning. Hun hadde en fremtredende edel arv. "Vita Mahthildis" identifiserer henne som "augusti de palatio" og "Annales Magdeburgenses" beskriver henne som "Grecam illustrem imperatoriae stirpi proximam, ingenio facundam".

    Nyere forskning tenderer til å være enig i at hun sannsynligvis var datter til patrikios (general) Konstantin Skleros (* ca. 920 - † 989) og Sophia Phokas.
    Konstantin Skleros var svoger til keiser Johannes Tzimiskes, da hans søster, Maria, var Johannes Tzimiskes' første hustru.
    Sophia Phokas var datter til Kouropalats Leo Phokas, bror til keiser Nikephoros II (* c. 912 - † 969).

    Theophanu ble ikke "født i lilla" slik ottonerne ville ha foretrukket.
    "Født i lilla" henviser til "Det lilla rommet" i keiserpalasset, som var dekorert med rombeporfyr, hvor barn til herskeren vanligvis ble født.
    Den saksiske kronikøren biskop Thietmar av Merseburg skriver at den ottonske preferansen var Anna Porphyrogenita, en datter til den avdøde keiser Romanos II. Theophanu ble eskortert tilbake til Roma for hennes bryllup av en delegasjon av tyske og italienske kirkemenn og adelsmenn. Da det ottonske hoffet oppdaget at Theophanu ikke var et avkom fra det makedonske dynastiet, slik man hadde antatt, ble Otto I av noen bedt om å sende bort Theophanu. Hans rådgivere mente at Theophanus forhold til usurpatoren Johannes Tzimiskes, som hadde styrtet sin forgjenger Nikephoros II Phokas i 969, ville føre til at ekteskapet skulle svekke Otto I som den Hellige romersk keiseren. Han ble overtalt til å la henne bli når det ble påpekt at Johannes Tzimiskes hadde giftet seg med Theodora, et medlem av det makedonske dynastiet og søster til keiser Romanos II. Johannes var derfor makedonsk ved ekteskap, om ikke ved fødsel. Otto I må ha blitt overbevist, fordi Theophanu og Ottos arving, Otto II, ble gift 14.04.972.»

    Fra norsk Wikipedia:
  «Den greskfødte prinsessen ble gift med keiser Otto II av det tysk-romerske rike 14.04.972.
    De fikk følgende barn:
Sophia, abbedisse i Gandersheim (* 978).
Adelheid, abbedisse i Quedlinburg (* 977).
Mathilde av Sachsen (* ca. 979). gift med Ezzo av Lothringen (* ca. 955 - † 1034).
Otto III, tysk-romersk keiser (* 980 - † 1002).

    Etter sin manns død regjerte hun alene i syv år på vegne av sin mindreårige sønn.

    Etter Theophanias død overtok Otto III's farmor Adelheid av Burgund de facto styringen av riket inntil barnebarnet ble stort nok til å styre selv.» 2

 

  1. Carl Grimberg: Menneskenes liv og historie, bind 8, side 24. Allgemeine deutsche Biographie. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 128. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 33, 67.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26