Leon Phokas den Yngre
(0915..0920)-(0971..)
Kuropalates.

>
ff
Nikephoros Phokas den Eldre. Født omkring 855. Død mellom 896 og 900. General, Domestikos ton scholon.
  mf
Eudokimos Maleinos. Født omkring 865. Død omkring 915. Patrikios.
mm
Anastaso Adralestina. Født omkring 870.
f
Bardas Phokas den Eldre. Født omkring 878. Død omkring 969. General, Domestikos ton scholon, Ceasar.
m
??? Maleinos.

Leon Phokas den Yngre. Født mellom 915 og 920. Død etter 971. Kuropalates.
Gift .
Sophia Phokas.

Biografi - Biography

Kuropalates.
Født mellom 915 og 920.
Død etter 971.

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
:  «Leon Phokas (* 915-920 - † etter 971), kalles den Yngre for å skille ham fra sin onkel med samme navn. Han var en fremtredende bysantinsk general som sammen med sin bror, Nikephoros Phokas, hadde suksess for imperiet i kampene mot utfordringene fra det islamske kalifatet i øst.
    Etter at hans bror besteg tronen som keiser Nikephoros II (963-969), ble han utnevnt til Kuropalates (Overhoffmester).
    En kuropalat eller kuropalates (fra latin curopalatus, "leder av palasset"; dette fra latin cura palatii, "ta vare på palasset") var en høy bysantinsk tittel. I perioden fra keiser Justin II til komnenerne var det til og med en av de høyeste titlene ved hoffet.
    Han ble også utnevnt som "Logothetes tou dromu" (omtrent: ledende minister) og fungerte som brorens viktigste rådgiver under hans regjeringstid.     Etter mordet på broren av nevøen Johannes I, som etterfulgte ham som keiser av Bysants i 969, ble han forvist. Han forsøkte to ganger for å gjenvinne makten for sitt Hus, men mislyktes og døde blindet i eksil.
    Gjennom barnebarnet Theophano Skleraina (* ca. 955-60 - † 15.06.991), hustru til den tysk-romersk keiseren Otto II, etterlot han varaktig etterkommere i Europa.

    Leon Phokas kom fra den bysantinske kappadokiansk (landskap i innlandet i det midtre og østlige Lilleasia (Tyrkia)) magnatfamilien til Phokadai, som var en av de mest innflytelsesrike familiene i imperiet i det 10. århundre og som nådde høyden av sin makt med regjeringen til Leons bror, keiser Nikeforus II.
    Leons far, Bardas Phokas den Eldre (* ca. 878 - † ca. 969), var en berømt general som, som "Domestikos ton scholon", var på toppen av militærhierarkiet fra 945 til 955 og ble tildelt tittelen "Ceasar" av sin sønn, keiser Nikephoros II.
    Hans mor, hvis fornavn ikke er kjent, stammer fra Maleinoi-magnatfamilien, som var velstående i Kappadokia. Hun var søster til Michael Maleinos (* 894 - † 961), kjent som en innflytelsesrik munk, eremitt og grunnlegger og abbed av Kymnias-klosteret på Mount Olympus i Bithynia, dagens Uluda?. Han ble tilbedt som en helgen i den ortodokse kirken, utbredt i Russland gjennom familien Romanov. Hennes foreldre var "strategos" (militær guvernør) Eudokimos Maleinos og hans hustru, Anastaso Adralestina.
    Gjennom sin søster (ukjent navn), gift med Romanos Kurkuas, var Leon Phokas onkel til etterfølgeren - og samtidig morderen - av sin bror, keiser Johannes Tzimiskes (969-976).»

    "
Skildring av Leons seier på Andrassos (fra Madrid Skylitzes) (Wikipedia.

  «General for keiserne Konstantin VII og Romanos II.
    Leon Phokas fulgte familietradisjonen og tok opp en militær karriere. Denne ble imidlertid bremset av det faktum at familien Phokas var blant de erklærte motstanderne til keiser Romanos I Lekapenos (920-944). At Romanos ble styrtet av sine egne sønner førte til at Konstantin VII fra det makedonske dynastiet, som hadde blitt kastet ut av ham, igjen tok makten. Konstantin utnevnte i 944 Leon til "strategos" (militær guvernør) i theme Kappadokia som var en militærprovins, og hvor hans mors familie hadde en ledende innflytelse. Samtidig ble hans eldre bror Nikephorus utnevnt til "Domestikos ton scholon" (øverstkommanderende for de keiserlige troppene) i øst. Senere ble Leon gitt den strategisk viktige funksjonen "strategos" for tema Anatolia. Leons militære karriere nådde et høydepunkt da han ble forfremmet til "Domestikos ton scholon" i vest av keiser Romanos II (959-963) fra det makedonske dynastiet, dvs. sjef for de bysantinske troppene vest i imperiet. Siden hans bror, Nikephoros Phokas, samtidig var "Domestikos ton scholon" i øst, var begge de øverste militære posisjonene i hendene på Phokas-brødrene.
    En endring i kommandofunksjonene oppstod for Leon som følge av det bysantinske felttoget som ble planlagt til stor kostnad mot det islamske emiratet på øya Kreta. Da denne oppgaven i 959 ble tildelt hans bror, Nikephoros, overtok Leon sin tidligere stilling som "Domestikos ton scholon" i øst. Hans bror hadde stor suksess, da han 07.03.961 kunne erobre hovedstaden på Kreta, Kandia (det moderne Heraklion), etter åtte måneders krevende beleiring, hvoretter flagget til det bysantinske riket igjen vinket over øya Kreta. etter mer enn 136 år.
    Leon Phokas besto sin prøve også i sin nye rolle som øverstkommanderende for de keiserlige troppene i øst, da han oppnådde suksess mot emiren av Aleppo, som truet imperiets østflanke. Emiren var den da trettifem år gamle Ali Sayf al-Dawla (statens sverd) (945-967) fra familien Hamdanidenes. Han legemliggjorde det arabiske ridderidealet: han var grusom og nådeløs i krig, men samtidig ridderlig og storsinnet i fredstid, en dikter og lærd, en beskytter av vitenskapen (inkludert filosofen al-Farabi), litteratur og kunst. Men han eide også en av de største stallene, det mest omfattende biblioteket og den mest overdådige harem i den islamske verden. Mens makten til Abbassiden-kalifatet i Bagdad fortsatte å avta, hadde han overtatt ledelsen av sarasenernes kamp mot Bysants, erobret Aleppo i 944 og kontrollerte det meste av Syria og Nord-Mesopotamia inkludert byene Damaskus, Emesa og Antiochia på Orontes utvidet.
    Kort tid etter at Leon hadde overtatt den øverste kommandoen øst i imperiet, sto han overfor et stort angrep fra Ali Saif al-Daula, som krysset grensen fra sør-øst, invaderte Lilleasia, ødela store områder der, samlet bytte og førte med seg kvinner og barn som slaver. I fravær av faste tropper på Kreta unngikk Leon et åpent feltslag, noe om han ville ha tapt, og ventet på en mulighet til å iverksette tiltak mot Sayf al-Dawla. I begynnelsen av november, etter sitt vellykkede felttog, vendte emiren tilbake mot Aleppo med et stort bytte. Leon iakttok marsjen og satt opp et bakhold rundt et pass som de syriske styrkene måtte passere.
    Da Sayf al-Dawla's tropper nærmet seg en kløft i passet, som grekerne ikke uten grunn kalte "Kylindros" (sylinder), rullet stener fra alle kanter ned mot de overraskede troppene som var innestengt fra begge sider, nesten hele hæren ble ødelagt. Sayf al-Dawla klarte knapt å kjempe seg gjennom med tre hundre mann og dermed redde livet. Denne kampen ved Kylindros-passet representerte et vendepunkt, da den satt en stopper for Sayf al-Dawla's vellykkede ekspansjonstrang og innledet en fase av bysantinske gjenerobringer i øst.
    I mellomtiden hadde Leons bror Nikephorus returnert til Konstantinopel hvor han ble hyllet av folket som erobreren av Kreta. Da regjeringen fryktet at han skulle benytte triumfen til et kupp, ble han umiddelbart igjen innsatt som "Domestikos" i Østen. Dette viste seg å være en klok beslutning da det gjorde det mulig for brødrene å slå seg sammen for å fortsette fremrykket i øst. Allerede tidlig i 962 brakte de i løpet av bare tre uker femtifem befestede byer i Cilicia under sin kontroll. Etter påske marsjerte de sørover, plyndrende og brannskattende, og noen måneder senere sto de foran murene til Aleppo. Palasset til Sayf al Dawla - et av de vakreste og flotteste byggverk i Orienten - lå utenfor bymurene. Det ble angrepet av de bysantinske soldatene, frarøvet sine skatter og brent ned. Sayf slapp unna i siste øyeblikk. Garnisonen ble demoralisert og overga seg etter en lang beleiring to dager før jul. Erobrerne viste seg imidlertid fra sin verste side, fordi - som en arabisk historiker skriver - slaktingen av sivilbefolkningen ikke tok slutt før de bysantinske soldatene var helt utmattede.

    Bror til keiseren Nikephorus II.
    Et avgjørende vendepunkt for Leon og hans familie ble forårsaket av den tidlige døden til keiser Romanos II, som døde 15.03.963, fordi hans sønner, medkeiserne Basileios (958-1025) - den senere keiser Basil II. "Bulgarians drapsmann" (976-1025) - og Konstantin - som senere ble keiser Konstantin VIII (1025-1028) - var bare henholdsvis seks og tre år gamle. Det som gjensto var hans bare 22 år gamle enke Theophano (ca. 941-976), en kroverts datter fra Konstantinopel, "som overgikk alle kvinner i sin tid med skjønnheten i hennes unge kropp". Imidlertid var Theophano ikke bare vakker, hun hadde også politisk instinkt, var klar over svakheten i deres posisjon og bestemte seg for å basere sin regjeringstid på den dyktigste generalen i imperiet. Deres valg falt på Leons eldre bror, Nikephoros Phokas, som ble kalt "sarasenernes bleke død" på grunn av hans fremgangere i øst. Først etter en intern maktkamp med den avdøde keiserens minister, eunuken Joseph Bringas († 965), kunne Nikephorus 16.08.963 flytte til Konstantinopel. Samme dag ble han kronet til keiser av det bysantinske riket som Nikephorus II av patriarken Polyeuctus (956-970) i Hagia Sophia i nærvær av de to barnekeiserne. Han ga sin gamle far Bardas Phokas tittelen "Caesar" og sin bror, Leon, til "Kuropalates" og "Logothetes tou dromu" (~ ledende minister) og dermed sin nærmeste rådgiver. Leon beholdt disse funksjonene til slutten av brorens regjeringstid. General Johannes Tzimiskes, som hadde støttet Nikephoros, ble "strategos" av Anatolia. For å legitimere sin maktovertagelse giftet den over 50 år gamle Nikephoros seg 20. september med den 22 år gamle keiserinne-enken Theophano i Pfalzkapellet i "Nea" - det "Nye palasset".
    Ved brorens hoff spilte Leon de facto rollen som nærmeste rådgiver og ledende minister som "Kuropalates". I et bemerkelsesverdig datids dokument, "Relatio de legatione Constantinopolitana" (rapport om legasjonen i Konstantinopel), er det en meget kritisk rapport fra biskop Liutprand av Cremona (* 920 - † 972), den senere ambassadøren i Konstantinopel. Keiser Otto II hadde sendt Liutprand til keiser Nikephorus II's hoff for å vinne en prinsesse "født i lilla" som brud. (en bysantinsk prinsesse "født i lilla" henviser til "Det lilla rommet" i keiserpalasset, som var dekorert med rombeporfyr, hvor barn til herskeren vanligvis ble født).
    Luitprand skriver at han allerede to dager etter sin ankomst, 06.06.968, ble mottatt av Leon Phokas, bror, hoffmarskalk og kansleren til keiseren, De hadde imidlertid en heftig diskusjon om keiser Otto II's rett til å bruke den keiserlig tittel, noe Leon kraftig bestred, og han kalte ham derfor bevist og vedvarende bare konge. John J. Norwich beskrev treffende det bysantinske synet på Leon og hans bror Nikephoros: "Med skjult motvilje skal keiseren ha møtt diplomaten, som han betraktet som en tungeferdig svindler og kjetter, spesielt farlig gjennom sin elegante gresk I tillegg var han representant for en eventyrer som kalte seg selv keiser, og dermed hevdet trone og tittel."
    Etter en del trakassering fra de bysantinske myndighetenes side måtte biskop Liutprand reise tilbake uten å ha oppnådd noe på denne - hans andre - reise til Konstantinopel, da brødrene Leon og Nikephoros krevde en fullstendig uakseptabel motytelse for en "purpurfødt" prinsesse, nemlig avståelsen av Ravenna, Roma, Øst-Italia, Istria og Nord-Dalmatia.

    Fall og forvisning.
    Nikephorus var en klassebevisst aristokrat, en tøff og vellykket kriger, uforgjengelig, men også grusom. En from asket som i mange år ikke spiste kjøtt, foraktet kvinner, sov på gulvet i hårete plagg og ba i flere timer hver dag. Men han var verken en diplomat eller en populær hersker. Hans opprinnelige popularitet som seirende feltherre - bl. a. i 969 da Antiochia igjen kom under bysantinsk kontroll etter 332 år - ble snart forbyttet mot generell kritikk og avvisning gjennom utenrikspolitiske feil og trykkende skatter for å finansiere felttogene, så vel som ved favorisering av de velstående klassene og forbudet mot donasjoner til kirken.
    Det kom til krise i 969 etter at han fratok sin tidligere tilhenger, feltherren Johannes Tzimiskes, hans kommando og forviste ham til hans anatolske besittelser, samtidig som hans fortsatt attraktive hustru, Theophano, allierte seg med denne flotte, karismatiske armenieren for å styrte hennes mann. Keiser Nikephforus II ble myrdet i søvne natt til 11.12.969 med deltakelse av hans hustru, Johannes Tzimiskes og andre medsammensvorne - som hadde fått tilgang til palasset i kvinneklær. Mens kroppen fortsatt var blodig og lå under det vinduet den ble kastet ut fra, ble Tzimiskes utropt til keiser i gatene i Konstantinopel.
    Theophano den Eldre hadde i løpet av et tiår lyktes med å forvandle to vellykkede generaler til tronerøvere ved å gjøre dem til beskyttere av sine sønner - de rettmessige keiserne. Imidlertid hadde Theophano ikke hjelp av intriger denne gang, da patriarken Polyeuktus av Tzimiskes krevde deres eksil, utlevering av alle medskyldige i drapet og opphevelse av alle keiserlige dekret rettet mot kirken. Tzimiskes gikk med på alt og ble derfor kronet første juledag 969 i Hagia Sophia av patriarken i Konstantinopel som Johannes I, keiser av det bysantinske riket.

    Opprør og fornyet eksil.
    Drapet på keiseren førte naturlig nok også til at hans bror, Leon, ble styrtet, og forvist til øya Lesbos sammen med familien. Imidlertid var han uvillig til å akseptere drapet på broren og familiens tap av makt. Året etter flyktet sønnen Bardas Phokas den Yngre fra Lesvos til Kappadokia, der familiens maktbase var. Der ble han utropt til keiser av Bysants ved et møte mellom adelen og borgerskapet. Samtidig spredte Leon og hans sønn nyheten i imperiet og ba om opprør mot usurpatoren (tronerøveren) Tzimiskes. Den nye keiseren reagerte raskt: han dømte Leon og Bardas til døden, men omgjorde deretter straffen til blinding og forvisning på livstid. Til slutt ga han i siste øyeblikk ordre om å trekke tilbake det glødende jernet og lot begge beholde synet. Leons sønn, Bardas Phokas den Yngre, som hadde latt seg utrope til keiser, ble lovet av Tzimiskes å få beholde liv og eiendom. Dette tilbudet kom for sent da Bardas og hans hær allerede nærmet seg Konstantinopel. Keiseren, som ikke hadde noen tropper i nærheten av hovedstaden, kalte sin beste general og svoger, Bardas Scleros, tilbake fra den bulgarske fronten og beordret ham til å avverge fremrykket til Bardas Phokas så ublodig som mulig. I stedet for en hær sendte Scleros derfor hemmelige agenter forkledd som tiggere til Bardas Phokas' hær og oppnådde gjennom en skikkelig blanding av trusler og løfter at en stor del av hæren til slutt overgikk til Scleros, hvorpå Bardas Phocas ble tvunget til å avlyse sitt felttog. Han flyktet til en familiefestning i Kappadokia, men måtte overgi seg og ble sendt i eksil på øya Chios. Kort tid senere klarte også Leon Phokas å flykte fra eksil. I 971 samlet han igjen tropper og ba om et opprør mot usurpatoren Tzimiskes. Også denne gang endte imidlertid opprøret med nederlag, hvorpå han ble forvist til øya Prote og le blindet for å forhindre ytterligere maktplaner. Han døde i eksil på en ukjent dato.

    Leon Phokas den Yngre var gift med en kvinne hvis navn og opprinnelse er ukjent.

    Hans legitime barn var:
Nikephoros Phokas (* ca. 940 - † etter 989), Patrikios.
Bardas Phokas den Yngre (* ca. 940 - † 13.04.989 i Abydos).
                                         978 "Domestikos ton scholon".
                                         Utropt til anti-keiser av Bysants i 970 og 987.
Sophia Phokaina (* ca. 945), gift med Konstantinos Skleros (* ca. 920 - † 991),                                                                svoger til keiser Johannes Tzimiskes.

    Leons "uekte" barn:
Petrus Phokas, eunuch.
Manuel Phokas, Patrikios, falt i 964 mot sarasenerne i kampen om Rometta

    Datter til Sophia Phokaina var:
Theophano Skleraina (* ca. 955-60 - † 15.06.991),
                                  gift 14.04.972 med Otto II, tysk-romersk keiser og som sådan
                                  keiserinne av Det hellige romerske riket og
                                  en viktig regent av imperiet fra 985 til 994.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26