Nikephoros Phokas den Eldre
0855?-(0896..0900)
General, Domestikos ton scholon.

>
       
   

Nikephoros Phokas den Eldre. Født omkring 855. Død mellom 896 og 900. General, Domestikos ton scholon.
Gift .
Bardas Phokas den Eldre. General, Domestikos ton scholon, Ceasar.
Født omkring 878.
Død omkring 969.

Biografi - Biography

General, Domestikos ton scholon.
Født omkring 855.
Død mellom 896 og 900.

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Nikephoros Phokas den eldre (* ca. 830 i Kappadokia - † ca. 896 eller 900) var en av de største generalene i det bysantinske riket i andre halvdel av 800-tallet under keiserne Basil I (867-886) og Leo VI (886-912). Han utmerket seg ved gjenerobringen av bysantinske territorier på Balkan og øst i imperiet, men spesielt i Italia, der han lyktes i å føre store deler av Sør-Italia tilbake under bysantinsk kontroll. Fra 886 til 896 var han "Domestikos ton scholon" (sjef for de keiserlige troppene) i spissen for det bysantinske militærhierarkiet. Han var stamfar til huset "Phokadai", som nådde høyden av sin makt med barnebarnet Nikephorus II, som var keiser av Bysants fra 963 til 969. Et takknemlig minne om ham har blitt bevart i Sør-Italia den dag i dag.

    Nikephoros Phokas kom fra den bysantinske magnatfamilien Phokadai, som var blant de mest fremtredende representantene for den bysantinske militæradelen og som eide omfattende land i Anatolia.
    Nikephoros var sønn til Phokas, familiens eldste sikre forfader. Han var opprinnelig "Tourmarches" (kommandør for en "turma", dvs. en underprovins) og ble i 872 utnevnt til "strategos" (militær guvernør) i temaet Anatolia av keiser Basil I
    Hans mors navn og opprinnelse er ikke kjent, men det antas at hun var av armensk opprinnelse.»

    Nikephoros Phokas fulgte i in fars fotspor og startet også en militær karriere. Hans far hadde utmerket seg som militær guvernør i Anatolia,. Han begynte sin læretid under sin far, viste mot og organisatorisk talent i en tidlig alder, noe som gjorde at han raskt steg i militærhierarkiet til kommanderende general.
    Nikephoros ble berømt for sine militære fremganger som han oppnådde i tjeneste for keiser Basileios I i Italia. Basileios overtok tronen etter at hans skytshelgen, keiser Michael III. (842-867), kjent som "fyllefanten". ble myrdet natten mellom 23. og 24. september 867. Han viste seg imidlertid å være en dyktig hersker som gjenerobret territorier som hadde gått tapt for det bysantinske riket under hans forgjengere, og også å styrke imperiets indre samhørighet gjennom lovgivningsarbeid og gjennom kampen mot den utbredte kjetterske Paulikaner- sekten.»

    "
Bysantinske tropper under Nikephoros Phokas erobrer byen Amantia i Italia. Miniatyr fra Madrid Skylitzes (Wikipedia).

  «Innsatsen i Italia.
    Bakgrunnen til Nikephoros Phokas aksjoner i Italia var at Sør-Italia, som fra det bysantinske synspunkt så ut til å være en naturlig del av det bysantinske riket, hadde blitt forvandlet til et omstridt område hvor imperiets innflytelse hadde blitt redusert. Dette skjedde etter konkurrerende krav fra det vestlige romerske imperiet, gjennom bestrebelser etter autonomi for langobard-fyrstedømmene og spesielt gjennom angrepene fra det arabiske dynastiet til aghlabidernes (Banu al-Aghlabe). Aghlabiderne hadde erobret Sicilia, Sardinia og store deler av Calabria fra Tunisia i første halvdel av 800-tallet, byen Benevento ble erobret og klosteret Monte Cassino ranet. I 870 erobret sarasenerne Malta, og styrket dermed sin strategiske posisjon mellom Tunisia og Sicilia og truet derved kristen sjøfart i Middelhavet.
    Etter at den bysantinske flåten hadde avvist Sarasener-angrepene på den dalmatiske kysten og sprengt beleiringen av Dubrovnik, vendte keiser Basileios I seg mot gjenerobringen av bysantinske territorier på det italienske fastlandet, noe som ble overlatt til Nikephoros Phokas.
    Som erfaren general med politisk instinkt, erkjente Nikephorus at en soloinnsats fra den bysantinske hæren mot de ekspanderende sarasenerne var lite utsiktsfull, mens en allianse med det vestlige romerske imperiet og paven ville forbedre mulighetene til en vellykket felttog betydelig. Dette resulterte i lange, men til slutt vellykkede forhandlinger der det ble avtalt en felles aksjon. Ludvig II (fra 839/40 konge av Italia og fra 855 romerske keiser, † 875), den eldste sønnen til keiser Lothar I fra karolingernes slekt, skulle motta hånden til en prinsesse fra den bysantinske keiserfamilien for sin støtte. Pave Johannes VIII (872-882) ble vunnet ved avsetningen av den Roma-kritiske patriarken i Konstantinopel Fotios - (858-867 og 878-886) - som hadde ekskommunisert pave Nikolaus I den Store (858-867) i 867.
    Imidlertid fungerte den planlagte alliansen ikke helt som ønsket: Keiser Ludvig II erobret Bari alene i 871, uten at Bysants fikk noen fordel. Dette førte til betydelig kontrovers og til at Bysants nektet å anerkjenne den vestlige keisertittelen. Kort tid senere mistet også keiser Basileios I pavens støtte, da han utvidet sin innflytelse i Dalmatia, Makedonia og Bulgaria ved aktivt å støtte misjonsaktivitetene til den ortodokse kirken og dermed svekket den romersk-katolske kirkens tilstedeværelse.
    Fra et bysantinsk synspunkt var et opprør av hertug Adelchis av Benevento mot keiser Ludvig II nyttig. Førstnevnte ble sendt til det bysantinske protektoratet for gjenforsikring i 873. Etter at keiser Ludwig II døde i 875, underkastet Bari seg i 876 også regjeringen i Konstantinopel. Bysantinske flåteforband var i stand til å avvise nye angrep fra sarasenerne på kysten av Dalmatia, Sentral-Hellas og Peloponnes, men i 878 falt byen Syracuse, sentrum for den bysantinske tilstedeværelsen på Sicilia, som lenge hadde motstått beleiringen i hendene til araberne
    Gitt den dramatiske situasjonen skulle den velprøvde generalen Nikephoros Phokas snu denne utviklingen. Keiser Basileios ga ham i oppdrag å bringe det kontinentale Sør-Italia tilbake under bysantinsk kontroll. Phokas utstyrte en stor hær som ble sendt til Sør-Italia ved hjelp av den bysantinske flåten. I en serie seirende slag lyktes han i å beseire troppene til aglabidenes emir, Ab? Ish?q Ibr?h?m II (875-892) (Abu Ishaq Ibrahim II). I flere vellykkede felttog i årene 885 til 886 gjenerobret han bl.a. Bari og Taranto i Apulia og Santa Severina, Tropea og Amantea i Calabria. Samtidig kunne han presse sarasenerne tilbake på Sicilia, men kunne ikke fordrive dem derfra. For å beskytte befolkningen mot angrep fra sarasenerne, anbefalte han at befolkningen i Sør-Italia flyttet til befestede høytliggende bosetninger.
    I løpet av sitt toårige felttog i Italia tok Phocas også kontroll over Lombardia- områdene i Calabria og Basilicata, hvorved fyrstedømmet Salerno og hertugdømmet Benevento ble bysantinske vasaller. Takket være hans militære dyktighet kunne en stor del av Sør-Italia igjen underordnes det bysantinske riket.
    Som anerkjennelse for sine tjenester ble han "Domestikos ton scholon" i 886, dvs utnevnt til sjef for de bysantinske troppene, en stilling han hadde fra 886 til like før han døde i 896.»

    "
Bulgarernes tilbaketrekking etter et angrep fra madjarene i 894 (Wikipedia).

  «Innsatsen i Bulgaria.
Etter at keiser Basileios I døde i 886, ble Phocas av Basileios' sønn og etterfølger, keiser Leo VI "den Kloke" (886-912), tilbakekalt til Konstantinopel og betrodd forsvaret av Makedonia mot bulgarerne. Konflikten med Bulgaria utviklet seg etter et initiativ av keiser Leo VI's høyeste minister, den armenske Stylianos Zauzes, som hadde den sjeldne tittelen "basileopater" (keiserlig far), selv om han bare var keiserens svigerfar. I 893 fikk han svigersønnen til å overføre handelsmonopolet med Bulgaria til to greske kjøpmenn som var hans favoritter, og transittlageret for bulgarsk handel flyttet fra Konstantinopel til Thessaloniki. Dette gjorde bulgarsk handel, som gikk fra Svartehavet gjennom Bosporos, betydelig vanskeligere. Siden de bulgarske protestene ikke lyktes, lot tsar Simeon I "den Store" (893-927) i 894 en bulgarsk hær marsjere inn i Thrakia. Overfor denne trusselen fikk imperiets dyktigste general, Nikephoros Phokas, oppdraget å avverge det bulgarske fremstøtet. Med en skikkelig strategi klarte han å bringe situasjonen under kontroll.
    Nikephoros Phokas' strategiske løsning besto i å tvinge bulgarerne til en tofrontskrig ved å knytte til seg madjarene, et dristig kavalerifolk bosatt nord for bulgarerne, og få de til å angripe bulgarerne som de hatet fra baksiden og derved tvinge dem til å trekke seg ut av det bysantinske riket. Denne strategien fungerte da madjarene krysset Donau, invaderte bulgarsk territorium og bulgarerne begynte å trekke seg tilbake under press fra Phocas' hær. Muligheten til å eliminere den bulgarske trusselen ble imidlertid forhindret av den ledende ministeren, Stylianos Zauzes, som overtalte keiser Leo VI til å overlate denne oppgaven til general Katakalon, som han favoriserte. Phocas ble derfor beordret tilbake til Konstantinopel. Katakalon tok dermed kommandoen i den siste fasen av detn bulgarske felttoget, som - til tross for Katakalons mindre militære talent - var vellykket takket være gjennomføringen av Phocas-strategien. Simeon måtte til slutt be om fred.
    Det var av historisk betydning når tsar Simeon brukte den samme strategien som Phocas i sitt forsvar, da han i 896 på steppene i Sør-Russland brukte gull for å vinne den nomadiske stammen Pecheneger til å falle madjarene i ryggen. Klemt mellom arméene til bulgarerne og pechenegerne, flyttet madjarene vestover inn på den pannoniske sletten, hvor de senere bosatte seg i det historiske Ungarn. Tsar Simeon hadde derved muligheten til å tvinge Bysants til en ufordelaktig fred der keiser Leo VI. måtte påta seg å reversere flyttingen av handelssenteret til Thessaloniki og betale tsar Simeon tungt.

    I følge beretningen til Theophanes Continuatus ble Nikephoros Phokas først utnevnt til guvernør (strategos) i Thrakesion i Vest-Lilleasia, og kjempet deretter mot sarasenerne som sjef for de bysantinske troppene i Syria i øst til han døde omkring året 900. Andre kronikører, som også følges av de fleste moderne historikere, beretter imidlertid at han døde i slutten av 895 eller tidlig 896, noe som angivelig oppmuntret tsar Simeon til å gjenoppta krigen mot Bysants, denne gang med stor suksess.

    Det er bemerkelsesverdig at Nikephoros Phocas som frigjorde Sør-Italia fra Sarasernen, forble så populær i denne regionen i århundrer at enkelte samfunn, som Francavilla Angitola, valgte en navnebror til den bysantinske generalen, Saint Phocas av Sinope, som skytshelgen for sin kirke. I følge en gammel legende kan byene Francavilla Angitola (i provinsen Vibo Valentia i regionen Calabria) og til og med Catanzaro spores tilbake til festningen som ble kalt "Nikephoros" til minne om den bysantinske generalen. I tillegg spores stiftelsen av noen bispedømmer i Sør-Italia tilbake til Nikephoros Phokas, som Santa Severina og Nicastro og de nå oppløste bispedømmene Amanthea og Belcastro.

    Barn i følge Christian Settipani:
                        "Nos Ancêtres de l´Antiquité. Études des possibilités de liens généalogiques
                         entre les familles de l'Antiquité et celles du haut Moyen-Age européen".
                         Christian, Paris 1991:
Leon Phokas den Eldre (* 875-79 - † etter 917). I 917 "Domestikos ton scholon"
                                      Han var utfordrer til tronen mot keiser Romanos Lekapenos,
                                       som beseiret ham og fikk ham blindet.
Bardas Phokas den Eldre (* ca. 879 - † 69). I 945-955 "Domestikos ton scholon",
                                         ble utnevnt til "Cæsar" i 963. Gift med ??? Maleina,
                                         en søster til Michael Maleïnos, munk og helgen i den
                                         ortodokse kirken hvis mest berømte sønn var
                                         Nikephoros Phocas den Yngre (* 912 - myrdet 11.12.969),
                                         i 955 "Domestikos ton Scholon", keiser av Bysants (963- 969),.
?? Phokaina, gift med Theophilos Kurkuas, "Strategos" av Chaldia.
                                    (Besteforeldre til keiser Johannes Tzimiskes).» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26