Ordoño I av Asturia
0821?-0866
Konge.

>
ff
Bermudo I Diakonen av Asturia. Født omkring 750. Død 797 i Oviedo. Konge.
     
f
Ramiro I av Asturia. Født omkring 790. Død 01.02.850 ved Oviedo. Konge.
 

Ordoño I av Asturia. Født omkring 821 i Oviedo. Død 27.05.866 i Oviedo. Konge.
Gift Nuña av Astoria. Dronningkonsort.
Alfonso III den Store av León, Galicia og Asturia. Konge.
Født omkring 848.
Død 20.12.910 i Zamora.

Biografi - Biography

Konge.
Født omkring 821 i Oviedo.
Død 27.05.866 i Oviedo.

    Ordoño, «folkets far», var konge av Leon i 850.

    Han var tapper og måtte kjempe mot baskerne. Dette hindret ham fra å dra fordel av de stridigheter som lammet kalifatet i Córdova

    Han var gift med Muña. 1

    "
Ordoño I av Asturia. i Tumbo A, katedralen Santiago de Compostela. (Wikipedia).

    Fra engelsk og spansk Wikipedia (oversatt):
  «Ordoño I (* ca. 821 - † 27.05.866) var konge av Asturias fra 850 til sin død.
    Han var sønn til Ramiro I av Asturia (* ca. 790 - † 850).

     Ordoño ble født i Oviedo, hvor han tilbrakte sitt tidlige liv ved hoffet til Alfonso II. Han var trolig knyttet til kronen fra tidlig alder. Han vokste sannsynligvis opp i Lugo, hovedstaden i provinsen Galicia, hvor hans far, Ramiro, hadde blitt utnevnt til guvernør. Der ble han utdannet, blant annet innen militærkunst.

    Ordoño ble utnevnt til guvernør i Galicia da faren dro til Vardulia for å gifte seg med Paterna (hans andre hustru). Mens han var borte, døde Alfonso, og adelen valgte kongens svoger, greve Nepocian, til konge. Ordoño begynte umiddelbart å reise en hær for å hjelpe sin far med å kreve tronen. Han kunne imidlertid ikke forlate sin stilling i Galicia for å hjelpe, og hans hær forble ubrukt. Da faren til slutt seiret, bekreftet han Ordoño i sin hittil temporære stilling.

    Han etterfulgte sin far, Ramiro I, som døde 01.01.850. Derved ble han den første kongen i Asturia som fikk tilgang til tronen ved arv, ikke ved valg av adelen. Kort tid senere måtte han møte et opprør av baskerne, sannsynligvis støttet av "Banu Qasi" i Zaragoza. Etter å ha slått ned opprøret, og kommet tilbake til Oviedo, fikk han nyheter om at muslimene hadde til hensikt å angripe Bardulias. Før maurene nådde å angripe, møtte han dem nær Ebro og beseiret dem.
    Disse seirene betydde lite på sikt, da guvernøren i Zaragoza, Musa ibn Musa, bestemte seg for å befeste byen Albaida (den nåværende Albelda de Iregua). I møte med den fare som dette utgjorde for hans interesser, allierte han seg med García Íñiguez de Pamplona, beleiret og ødela senere byen og beseiret Musa ibn Musa i slaget ved Albelda i 859. I forholdet til Al-Andalus, støttet han Mozarabic av Toledo som gjorde opprør mot autoriteten til emiren av Córdoba, noe som førte til nederlaget i slaget ved Guadalacete i 854. Dette tvang ham til å konsolidere seg i området mellom Duero og Cantabrian-fjellene, og å befolke og befeste byene León, Astorga, Amaya og Yours til forsvar av riket.
    Han hadde til hensikt å utvide erobringene på bekostning av den arabiske herren i Tudela og dermed kontrollere all tilgang til Navarra og Baskerland, men emiratet i Córdoba svarte med invasjon og plyndring av Álava. I Bureba beseiret araberne Rodrigo, den første greven. av Castilla, og satt "Reconquista" tilbake i årevis.

    I ekteskapet med Nuña, hvis families opprinnelse ikke er kjent, var det minst seks barnt:

    Ordoño I, syk av gikt, døde i byen Oviedo 27.05.866.»

2
    "
Kart over kongeriket Asturia og Duero-ørkenen i 800 e.Kr. (Wikipedia).

  «Repoblación var gjenbefolkning av et stort område mellom elven Duero og de kantabriske fjellene, som hadde blitt avfolket i tidlige år av "Reconquista".
    I regjeringstiden til Alfonso I i Asturia (739-757) hadde de kristne, gjennom en rekke vellykkede militære felttog mot maurene, gjenerobret Galicia, La Rioja og León og brakt befolkningen i de nordlige regionene fast under deres kontroll. Dette forlot provinsene stort sett tomme for menneskelig bosetning og skapte en buffersone mellom maurere og kristne. Denne regionen ble kalt Duero-ørkenen. Sonen ble stående urørt i nesten et århundre mens Alfonsos etterfølgere fokuserte sin energi på Vasconia og Galicia.
    Det var under regjeringen til Ordoño I i Asturia (850-866) at gjenbefolkningen av den ubebodde sonen startet. Ordoño begynte å avansere i sør og befolket på nytt byene Tui, Astorga, León og Amaya. Menneskene som kom ned fra fjellene i nord til de ubebodde dalene ble kalt "foramontanos", som betyr "ut av fjellene." Blant rutene "foramontanos" tok var den mellom Cabuérniga og Campo de Suso, som ble fulgt så tidlig som i 824, da den nye befolkningen i Brañosera mottok den eldste kjente "fwero" i spansk historie. (et spansk juridisk begrep. Ordet kommer fra "Latin forum", en åpen plass som brukes som marked, tribunal og møteplass).
    Ønsket om nyere, mer fruktbare jordbrukssoner i elvedalene i Ebro og Duero var den viktigste drivende faktoren i utvandringene. Fra denne tiden ble kongeriket i økende grad kjent som León og i 910, da Ordoños sønn, Alfonso III, døde ble kongeriket delt. Mens Fruela II fortsatte å herske i Asturia, regjerte brødrene García og Ordoño i León og Galicia. Repoblación var da fullført.
    Uansett, den såkalte Duero-ørkenen ble aldri fullstendig avfolket, da arkeologisk forskning har vist at området fortsatt var befolket, så det som sannsynligvis skjedde var at disse områdene i "ørkenen" ikke lenger var underlagt domenet til noen form for regjering, kongerike eller herre i denne perioden.» 3

 

  1. Enciclopedia universal illustrada Evropo-Americana. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 952. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 66.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26