Philippa Maude av Toulouse
1073?-1118
Hertuginne.

>
ff
Pons av Toulouse. Født omkring 991. Død omkring 1060. Greve, pfalzgreve.
fm
Almodis av La Marche. Født omkring 1020. Død 16.10.1071. Grevinne.
mf
Robert av Mortain. Født 1031. Død 08.12.1090. Greve, baron.
mm
Mathilde av Montgomery. Født omkring 1039. Død omkring 1085. Grevinne.
f
Vilhelm IV av Toulouse. Født omkring 1040. Død omkring 1094. Greve.
m
Emma av Mortain. Født omkring 1052. Grevinne.

Philippa Maude av Toulouse. Født omkring 1073. Død 28.11.1118 i Fontevraud. Hertuginne.
Gift 1094 Vilhelm IX den Unge av Aquitania. Hertug.
Født 22.10.1071.
Død 10.02.1127 i Poitiers.
Agnes av Aquitania. Grevinne/dronning.
Født omkring 1105.
Død omkring 1159.

Biografi - Biography

Hertuginne.
Født omkring 1073.
Død 28.11.1118 i Fontevraud.

    Mathilde (Philippa, Mahud) styrte hertugdømmet Aquitania under Vilhelm VII's fravær i det hellige land. I 1114 gjorde hun innfall i grevskapet Toulouse mot sin fetter Alfons-Jourdain og allierte seg med visegreve Bernhard-Ato.

    I 1114 grunnla hun klosteret Espinasse i Toulouse stift. Hun var religiøs og døde i Fontevraud.

    Hun var 1. gang gift ca. 1085 med kong Sancho I av Aragón som ble drept i 1094. 1

    Fra norsk Wikipedia.
  «Philippa Maude av Toulouse (* ca. 1073 - † 28.11.1118), også kjent som Philippa av Toulouse eller Philippa av Rouergue, var hertuginne av Aquitaine og grevinne av Toulouse. Hun er også betraktet av en del historikere som en dronninggemal av Aragón og Navarra, men det er basert på et påstått ekteskap med kong Sancho Ramirez av Aragón som nå betraktes som mistenkelig eller tvilsomt.

    Tvilsomt ekteskap med kongen av Aragón.
    Philippa ble født en gang omkring 1073 som datter til greve Vilhelm IV av Toulouse (* ca. 1040 - † 1094), og hans hustru Emma av Mortain. Hun var hans eneste overlevende barn, og var således etter lovene i Toulouse også hans arving. I 1088 dro Vilhelm på pilegrimsferd til Det hellige land og etterlot sin bror Raymond av Saint-Gilles som regent. Før han dro ble det hevdet at han hadde giftet sin datter med kongen av Aragón for å gjøre henne arveløs. Det er imidlertid bevis som indikerer at Sancho fortsatt var gift med sin tidligere hustru da han døde i 1094.
    Philippas tidlig liv, om hun ikke hadde vært gift med Sancho Ramirez av Aragón, er da uklart. Det er kjent at hun ikke giftet seg med Vilhelm IX av Aquitaine før i 1094, etter at hennes far døde og etter at hennes onkel hadde etterfulgt ham som greve av Toulouse. Omstendighetene til hvor og hvordan hun levde før sin fars død, omstendighetene til at hun ble gjort arveløs, og arrangementet ved hennes ekteskap er fortsatt ukjent. De historikere som argumenterer for at hun ble gift med Sancho Ramirez får hennes tilsidesettelse som arving forklart, og mener at da Sancho var død sto hun fritt til å gifte seg etter eget valg. Hva som er sikkert er at da greve Vilhelm var død ble hennes rettslige krav oversett og hennes onkel, Raymond, ble den neste greven av Toulouse. Philippa ble deretter gift med hertug Vilhelm IX av Aquitaine, noe som var et godt valg av ektefelle grunnet hans tallrike fortjenester: Han var en flott mann som var dyktig i å smigre en kvinne, en av de fremste hertugene i Europa, i stand til å gi henne det opphøyde liv som hun antagelig mente at hun hadde krav på, og hans rike lå også beleilig til grensende til Toulouse, noe som ville gjøre det lettere for henne å ta tilbake Toulouse, noe hertugen også lovte å gjøre for henne. Hvorfor hun fikk tillatelse til å gifte seg med en slik farlig mann eller om Raymond i det hele tatt hadde mulighet til å påvirke valget er fortsatt ukjent.

    Gift med Vilhelm IX av Aquitaine.
    Da Raymond IV av Toulouse reiste med det første korstoget høsten 1096 etterlot han sin sønn Bertrand til å styre over grevskapet. Imidlertid marsjerte Vilhelm IX og Philippa våren 1098 inn i byen Toulouse og tok kontroll uten at et eneste liv gikk tapt. I det neste året født hun sitt første barn i byen, Vilhelm avToulousain, den kommende hertug Vilhelm X av Aquitaine.
    Philippa ble derimot forskrekket da hennes ektemann pantsatte Toulouse til hennes fetter, Bertrand, for en stor sum penger som hertugen benyttet til selv å dra på korstog. Philippa ble fjernet fra sitt hjem, og sent til ektemannens hovedstad Poitiers hvor hun styrte Aquitaine på vegne av sin ektemann mens han var fraværende.
    Etter at Vilhelm IX kom tilbake fra Midtøsten levde de for en tid tilfreds med hverandre og fikk ytterligere fem døtre og en sønn, Raymond av Poitiers, den framtidige hersker over fyrstedømmet Antionkia.»

     Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Philippa og Vilhelm hadde to sønner og fem døtre:
Vilhelm X (* 1099 - † 1137), hertug av Aquitaine, gift med Eleanor av Châtellerault.
Raimund (* ca. 1099 - † 1149), prins av Antiokia, gift med Constance av Antiokia.
Agnes (* ca. 1105 - † ca. 1159), gift 1. gang med Aimery V av Thouars og
                                                              2. gang med Ramiro II av Aragon.
Dertil fire andre døtre hvis navn er ukjent.»

    Fra norsk Wikipedia:
  «Over tid synes det som om hun hadde mindre sans for hertugen som trubadur og sanger hvori han blant annet skrøt av sin manndom og sine seksuelle erobringer. Hun konsentrerte seg heller om religion, særlig Fontevraud-klosteret som hun støttet økonomisk. Hun lyttet også til predikener av Fontevraults grunnlegger, Robert av Arbrissel, som lærte om kvinners overlegenhet over menn. Hennes tiltrekning til denne læren ble betraktet som fornærmende av mange menn, og kombinert med Vilhelm IX's økende misnøye med henne, og kanskje også det syn som han hevdet i en av sine sanger, at klosteret var fylt opp med prostituerte, førte til splid i ekteskapet.
    Toulouse ble vunnet tilbake av Vilhelm IX for sin hustru i 1113, etter at Bertrand døde i Syria i 1112. Hans arving var hans halvbror, den ni år gamle Alfonso Jordan, som Vilhelm IX rimeligvis ikke møtte motstand fra. Fra 1114 tilbrakte Philippa det mest av sin tid som hersker i Toulouse. Etter sigende var hun svært misfornøyd da hun kom tilbake Poitiers fra Toulouse og oppdaget at hennes ektemann hadde flyttet sin elskerinne Dangereuse av l'Isle Bouchard inn i hennes palass. Philippa appellerte til venner og til kirken for få å støtte til å få elskerinnen kastet ut, men forgjeves – ingen kunne eller våget å overtale hertugen om å oppgi sin elskerinne.

    Krenket.
    I 1116 forlot en ydmyket Philippa hoffet, fortørnet over hennes ektemanns måte å behandle henne på etter deres samliv i så mange år. Hun søkte tilflukt i Fontevraud-klosteret. Av skjebnens omstendigheter ble hun her en nær venninne av Vilhelm IXs første ektefelle, Ermengarde av Anjou, og de tilbrakte mye tid sammen hvor de samtalte om Vilhelm IXs mangler. Til tross for Philippas hengivenhet til klosteret og dets idealer fant hun lite fred der, både rasende og krenket over at hennes ektemann hadde vraktet henne for en gift kvinne, Aimery I av Châtellerault, som var tatt fra sin ektefelle.

    Hun døde av ukjente grunner ved klosteret 28.11.1118, overlevd av Vilhelm, hans elskerinne Dangereuse, og Ermengarde som kort tid senere forsøkte å hevne Philippa ved å få Dangereuse forvist fra Aquitaine, blant annet ved å henvende seg til paven, men forgjeves.

    En mulig årsak til forvirringen om hvorvidt Philippa hadde vært gift i Aragón kan muligens skyldes at andre kvinner fra Aquitaine ble giftet bort til fyrstehus i Spania ved omtrent samme tidspunkt. Hennes ektemann Vilhelm IX hadde to søstre med samme navn (og forskjellige mødre), Agnes av Aquitaine († 1097) som ble gift med Peter I av Aragón; og Agnes av Poitou († 1078) som ble gift med Alfons VI av Castilla, og hun hadde selv en datter, også kalt Agnes av Poitiers († 1159), som ble gift med kong Ramiro II av Aragón.

    Philippa av Toulouse ble selv farmor til Eleanora, hertuginne av Aquitaine og dronning av henholdsvis Frankrike og England.» 2

 

  1. Erich Brandenburg: Die Nachkommen Karls des Grossen. Leipzig 1935. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1088. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 14, 16, 97.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26