Guttorm Haldorsen Listad/Ulberg/Rolstad
1350?-

>
ff
Gudbrand Sigurdsen Listad.
fm
Valgjerd Finnsdatter Hundorp. Født omkring 1295 på Hundorp, Sør-Fron (OP).
   
f
Haldor Gudbrandsen Listad. Født omkring 1315 på Listad, Sør-Fron (OP). Død omkring 1349 på Skaaden, Øyer (OP).
 

Guttorm Haldorsen Listad/Ulberg/Rolstad. Født omkring 1350 på Listad, Sør-Fron (OP).

Biografi - Biography

Født omkring 1350 på Listad, Sør-Fron (OP).

Levde 1407 i Rolstad, Sør-Fron (OP).
    Guttorm må ha vært bror til Alv og Sigurd. Han ble før 1407 gift med Tora Einarsdatter, datter til Einar Pedersen og Helga Eilivsdatter (Ulberg).

    En må ellers nevne at det ikke er helt klart om det var Guttorm Halldorsen som hadde arveretten til Listad. Vi vet bare at hans hustru levde der i 1379. Følgende brev er skrevet 31.01.1380 på Mo i Lom (DN III 403, «Regesta Norvegica» VII, nr. 835):
  «Provsbrev utstedt av Steine Petersson, prest på Moen, og lagrettemennene Einar Greipsson og Bjørn Alvsson:
    De var samme dag i klokkerstua på Moen i Lom da Bård Trondsson lot Torgils Silvestersson og Sigurd Berdorsson vitne at de var på Listad i Fron torsdag nest etter Antonsmesse nest føre [17 januar samme år] da Bård stevnet Tora Einarsdatter eller hennes ombudsmann til Moen ovennevnte dag for å høre prov om når Magnhild Åsmundsdatter på Hamar døde den store mannedødshøsten. Bård lot Erlend Øysteinsson og Ivar Eilivsson edlig bevitne at hun døde allehelgensmesseaften [31 okt 1349].
    Beseglet av utstederne og Nikulas Andresson, som ville sverge og vitne som Erlend og Ivar.»

    Det ser imidlertid ut til at hun og Guttorm har bodd på Rolstad senere, for 31.07.1407 ble det utstedt et vitnebrev om salg av 6 kyrleier jord i nordigard Lunde i Vågå (DN V 452, «Regesta Norvegica» IX, nr. 313):
  «Vitnebrev om betaling, utstedt søndag etter tidlige olsok av lagrettemennene Eirik Torgrimsson, Audfinn Helgesson og Bergsvein Nikulasson:
    De var samme dag til stede på Rolstad i Fron da ekteparet Guttorm Halldorsson og Tora Einarsdatter vedgikk å ha mottatt full betaling av Fredrik Torsteinsson for 6 kyrleier i nørdste og nederste Lunde i Vågå, med alle tilliggender, som Toras frenke Ingegjerd Steinarsdatter hadde solgt Fredrik.
    Beseglet av utstederne og medbeseglet av Guttorm».

    Det er mulig at Tora enda ikke var gift i 1379. Hun arvet jord etter foreldrene som hun og Gudbrand 22.07.1408 solgte til Torleiv Ivarsen på Oden (DN II 599, «Regesta Norvegica» IX, nr. 426):
  «Vitnebrev om jordhandel utst søndag før tidlige olsok av Audfinn Helgesson svoren lagrettemann på Fron: Han var samme dag til stede på Ånne på Fron da Guttorm Halldorsson vedgikk at han med sin kone Tora [Einarsdatters] samtykke hadde solgt Torleiv Ivarsson 6 ½& øresbol i Ulberg i Langlia med alle tilliggender og å ha mottatt full betaling.
    Beseglet av utst.»
    Orig (perg):På gården Ulberg på Fron (1852).

    Ellers vet vi at Guttorm en gang før 1410 kom i skade for å slå i hjel en mann, for 25.03.1410 ble det på Hjetlund i Fron kunngjort et vitnebrev (DN IX 210, «Regesta Norvegica» IX, nr. 566):
  «Vitnebrev om avkall og underholdsløfte, utstedt tirsdag etter påske av Einar Berdorsson, Eirik Ossursson og Sigurd Gudbrandsson:
    De var til stede på Hjetlund på Fron i Gudbrandsdalen da Guttorm Halldorsson vedgikk at han intet eide i sin kone, Tora Einarsdatters, gård. Han hadde betalt i drapsbøter alt han selv hadde eid, og hadde i tillegg solgt det hun eide i Frisvoll, 3½ kyrleie for 20 kyrlag og ... (antagelig 6½ øresbol i Ulberg) for 14 kyrlag og ... på Vågå for 34 kyrlag. Tora unte ham underhold av hennes jordegods dersom han overlevde henne.
    Beseglet av utstederne.»

    Han var nok da en eldre mann, og døde trolig kort tid senere uten barn, da han ikke er nevnt i noe gavebrev fra Hustru Gjertrud Paalsdatter. Det er trolig at han ble et offer for mannedøden i 1349. 1

 

  1. Engebret Hougen: Ættesoge for Gudbrandsdalen, bind I, side 47-49, 51, 56, 63.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-10-30