Dietrich I av Wettin
-(..0977)
Adelsmann.

>
       
   

Dietrich I av Wettin. Død før 977. Adelsmann.
Gift .
Dedo I av Wettin. Greve.
Født omkring 960.
Død 13.11.1009.

Biografi - Biography

Adelsmann.
Død før 977.

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
  «Dietrich I, som levde på 900-tallet, regnes som den eldste verifiserbare stamfaren til Wettin-slekten. Det finnes ingen pålitelig informasjon om hans avstamning eller livsdata.

    Dietrich I er nevnt av kronikøren Thietmar av Merseburg († 1018) som far til Dedo I, greve av Wettin. Thietmar skriver om Dedos avstamining (Chronica VI, 50 (34)) at han "avledet sin opprinnelse fra stammen som blir benevnt "Buzicer" og fra sin far Thiedricus" ("de tribu, quae Buzici dicitur, et de patre Thiedrico originem duxisse") og vokste opp ved hoffet til Rikdag († 985), markgreve av Meißen, en slektning på farens side. "Her tjenestegjorde han fra barndommen av hos markgreve Rikdag, hans agnatiske slektning" ("Hic Rigdago marchioni, agnato suimet, ab infancia serviebat") . Mens Thietmar, som en samtidig krønikeskriver, åpenbart betraktet uttalelsen fra "Buzici" som tilstrekkelig, visste de på 1200-tallet ikke lenger hva de skulle gjøre med den. August den Sterke foretrakk da en avstamning fra den legendariske saksiske hertugen Widukind (8. / 9. århundre).

    Det kan tenkes at Dietrich I døde før 976/77, da hans sønn Dedo I det året brakte sin egen mor til Böhmen som fange etter en feide.

    I dag er det i hovedsak tre like spekulative teorier om Dietrichs avstamning.
    I en første teori, utviklet i en avhandling fra 1886 av Friedrich Kurz og adoptert av Otto Posse i hans "Genealogie des Hauses Wettin" (1897), refererer Buzici til "Buco" eller "Buzo", en kort form av "Burchard", og identifiserer "Buzici" derfor med Burchards, tilhengere av karolingerne siden Karl den Store. To adelsmenn, Dedi og Burchard, som falt i slaget ved Cape Colonna mot saracenerne (13.07.982), blir sett på som Dietrich I's brødre og Dedi I, greve av Hassegau, († 14.03.957) som hans far.
    En utvidelse av denne teorien fører Dietrichs avstamning tilbake til en Burchard, markgreve av den sorbiske mark, som falt mot ungarerne i 908.
    En annen teori, som representeres av Reinhard Wenskus og Stefan Pätzold, fører også Buzici tilbake til hovednavnet Burchard og anser Dietrich for å være sønn til den schwabiske hertugen Burchard III († 973) fra Burchardinger-familien. Han tilbrakte en tid i Sachsen etter 926 i et første ekteskap med en ikke dokumentert kvinne fra Imedinger-slekten ved navn Wieltrud. Til støtte for denne teorien heter det i forordet til "Sachsenspiegel", som riktig nok ikke ble opprettet før på 1200-tallet, at Wettinerne regnes blant de schwabiske familiene.
    En tredje teori som bl.a. er representert i middelalderens leksikon, gjør Dietrich til sønn til Harzgau-greven Volkmar (Folcmar, omkring 945). Denne teorien støttes av det faktum at den agnatiske slektningen Rikdag var slektning til Harzgau-grevene, en klan som kan spores tilbake til 900-tallet.

    Dietrich hadde sønnene:
Dedo I (* ca. 960 - † 1009)., greve av Wettin.
Fredrii I (* ca. 960 - † 1017), greve av Wettin og Eilenburg.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26