Lambert av Chalon
0930?-(0978..0979)
Greve.

>
       
   

Lambert av Chalon. Født omkring 930. Død mellom 978 og 979. Greve.
Gift .
Gerberga av Chalon. Dronning/hertuginne.
Født omkring 940.
Død mellom 986 og 991.
Gift 968 Adelaide av Chalon. Grevinne.
Født omkring 928.
Død 987.
Mathilde av Chalon. Hertuginne.

Biografi - Biography

Greve.
Født omkring 930.
Død mellom 978 og 979.

    Fra fransk Wikipedia (oversatt via engelsk)
  «Lambert av Chalon (fransk Wikipedia: * ca. 920/930? - † 1.-2. februar 979,
                                      engelsk Wikipedia: * 930 - † 22.02.978),
                                      greve av Chalon (956-979).
    Han var sønn til Robert († etter 952), visegreve av Dijon og visegreve av Autun. Bouchard antyder at han kan være den Robert, som er kjent som bror til Rudolf, greve av Dijon.
    Hans mor het Ingeltrude. Hennes slekt er ikke kjent, men hun var sannsynligvis tilknyttet Mâcon-familien fordi Letald, greve av Mâcon, siterer Ingeltrudes sønn, Lambert, som "Lanbertus consanguineus meus".
    Hans far var den eldste av to kjente brødre:
Robert, visegreve av Chalon.
Rudolf (13 november år?) ("Rudolf Albus"), visegreve av Dijon,
                                                                          deretter prior for Saint-Pierre de Bèzeprim.

    Letald, greve av Mâcon, siterer Lambert, sønn til Ingeltrude, som "Lanbertus consanguineus meus" som utvetydig innebærer et familieforhold. Imidlertid etablerer ikke noe kjent dokument vektoren for denne relasjonen. Det er mulig at dette går via Ingeltrude, hvis foreldre ikke er kjent.

    Han ble utnevnt til greve av Chalon i 955.
    I 960 beseiret han en Auvergne-hær ved Chalmoux.
    Han la også fundamentet til prioratet i Orval i 973.
    I desember 958 signerte han et donasjonsdokument for sine foreldre til klosteret Saint-Benoît-sur-Loireprim.

    Lambert døde 27.02.979 [fransk Wikipedia].

    Hans enke, Adelaide giftet seg 2. gang med Gottfried I Gråjakke (Grisegoelle) († 21.07.987), greve av Anjou, som tok tittelen greve av Chalon til han døde i 987. Hans sønn, Hugo av Chalon, etterfulgte senere som greve av Chalon og d'Autun etter sin far.

    Debatt om avstamningen til hans hustru Adelaide og datteren Gerberge.
    Spørsmålet om hans hustrus opprinnelse og muligheten for en ukjent første hustru utledes av at Lambert tilskrives en eldste datter som skulle være Gerberge (se nedenfor). Dette kompliserer behandlingen av Lamberts familie. Så denne delen begynner med å sitere det som sikkert er kjent eller nesten sikkert.

    Vi vet at:
    Lambert († 978-979) var gift med en Adelaide († 18.04.984) (Adélaïs, Adélaïde og forskjellige andre skrivemåter. Tradisjonen kaller henne ofte Adélaïde de Chalon trolig ut fra Lamberts eller egen opprinnelse.
    Hun blir ofte ført som datter til Gilbert († 956), greve av Chalon, Autun, Beaune, Troyes, Avallon, Dijon og hovedgreve, – nærmest hertug – av hertugdømmet Burgund.
    De var foreldre til Hugo av Chalon.
    Hugo hadde en søster (ikke navngitt) som ble gift med "hertugen av Burgund" – som av forskjellige årsaker mest sannsynlig var Henrik I den Store av Burgund.
    Adelaide, giftet seg som enke 2. eller 9. mars 979 i sitt andre ekteskap med Gottfried I Gråjakke (Grisegoelle) av Anjou.
     Hun fikk sitt siste barn, Maurice av Anjou (* ca. 980 - † 1012), med sin andre ektemann, Gottfried.

    Og til slutt:
    Gerberge (* ca. 945 - † 11. desember ~987/991), gift 1. gang med kong Adelbert II av Italia, og 2. gang med Henrik I den Store av Burgund, er kjent som datter til greve Lambert og kalles derfor av tradisjon Gerberge av Chalon, basert på "Vita" fra hans antatte bror, Hugo av Chalon. Blant hovedkildene er dette den eneste kjente kilde som oppgir dette. Verken fødselsdato eller dødsår er kjent (hun døde 11. desember); fødselsåret er estimert ut fra fødselsdato til sønnen Otto-William av Bourgogne og Mâcon (* ca. 960/962 - † 1026). Om hun tildeles en alder på 15 til 17 år ved sønnen Otte-Williams fødsel vil Gerberge være født senest omkring 945. Men 15 år er en meget ung alder selv om ekteskapskontrakter for svært små barn var ganske vanlige blant adelen ved den tiden. Så fortsatt med samme resonnement, ville hennes antatte mor, Adelaide, være født senest omkring 930.
    Som vi har sett fødte hun Maurice av Anjou ca. 980. Adelaide av Chalon må derfor ha født for siste gang i en alder av omtrent 50 år. Om Gerberge virkelig var datter til Adelaide og Lambert, ville Adelaide ha født henne 35 år før fødselen til hennes siste kjente barn, Maurice av Anjou, tidligst født i 980 basert på Adelaides omgifte i 979 med sin andre ektemann, Gottfried av Anjou. Det er vanskelig å tro, selv om det ikke er helt umulig. Men ved å spille på omtrentlige datoer for fødslene til Otto-William og Maurice, og mødrenes alder ved første svangerskap og fødsel, kan vi komme frem til at en siste fødsel – fødselen til Maurice – gir omkring 45 års alder for Adelaide, noe som kan være tenkelig.
    Men vi kan også forestille oss at Gerberge ikke var datter til Adelaide, men til en første, ukjen hustru til greve Lambert og kanskje født omkring 910/920/930. Adelaide kan da være født omkring 940/950, noe som fungerer bra for fødselsdatoene til Lamberts øvrige barn.
    Eller at Adelaide, Gottfrieds andre hustru og mor til Maurice av Anjou, ikke var Adelaide av Chalon (se Wikipedia-artikkelen "Robert Ier de Vermandois-Meaux").
    For å komplisere saken, blir AdelaIde også ført som hustru til Robert de Vermandois-Meaux († 966), som vi nettopp har nevnt!

    Sammendrag:
    Lambert av Chalon kan ha inngått et første ekteskap med mor til Gerberge?
    Gerberge de Chalon, gift 1. gang med kong Adelbert I av Italia,
                                                                     etterkommer til Amédée (* 790 - † 867),
                                                                     greve av Oscheret i kongedømmet Bourgogne),
                                       gift 2. gang med Henrik I, hertug av Burgund.
    Ca, 968 giftet Lambert seg med grevinne Adelaide (eller Adélaïs) av Chalon (* ca. 928 - ca. † 987), datter til greve Gilbert av Chalon og Ermengarde, og enke etter greve Robert I av Meaux (* før 920 - † 966).» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-08-05