Hermenegildo Gutiérrez
0850-(0912..)
Mayordomo mayor.

>
       
   

Hermenegildo Gutiérrez. Født 850. Død etter 912. Mayordomo mayor.
Gift Ermesenda Gatónez.
Elvira Menéndez (Nuña?) av Galicia. Grevinne, dronningkonsort.
Død 921.

Biografi - Biography

Mayordomo mayor.
Født 850.
Død etter 912.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Hermenegildo Gutiérrez (* ca. 850 - † etter mai 912), var en fremtredende galisisk adelsmann. Som "Mayordomo mayor" (høy forvalter) hos kong Alfonso III var han et aktivt medlem av "curia regia".
    Hans datter, Elvira, ble som første hustru til kong Ordoño dronningskonsort av León.

    Greve Hermenegildo var sønn til greve Gutierre, og hans hustru Elvira og forekommer i middelalderens dokumentasjon fra 869 - da han sammen med sin svigerfar Gatón, greve av Astorga og El Bierzo, avgjorde en tvist mellom kongen i Asturia og biskop Mauro - til hans siste fremtreden i mai 912, da han bekreftet en donasjon fra svigersønnen, kong Ordoño II, til katedralen i Santiago de Compostela. Han var en av de mest lojale vasallene til kong Alfonso III, som kalte ham sin "mayordomo mayor" og kompenserte hans innsats og tjenester til kronen med mange eiendommer og "tenencias".

    Hermenegildo spilte en aktiv rolle i militære operasjoner under "Reconquista" som var et spansk begrep for gjenbefolkning av erobrede områder på den iberiske halvøya som en del av middelalderens "Reconquista" (Gjenerobring [fra arabisk styre]).
    I 878 beseiret han de muslimske troppene som hadde angrepet Porto og deretter Coimbra, gjenbefolket disse byene, så vel som de nærliggende Braga, Viseu og Lamego, med folk fra Galicia etter å ha fordrevet maurerne. Disse områdene ble overført til hans etterkommer og kalt grevskapet Coimbra. Området ble gjenerobret av Almanzor igjen i 987, og det var først i 1064 at byen ble permanent gjenerobret av de kristne hærene til Ferdinand I i León.

    I 895 beseiret og fanget Hermenegildo den galisiske adelsmannen Witiza som hadde tatt til våpen mot kongen av Asturia, og førte ham i lenker framfor monarken som kompenserte greven med mange av opprørerens gods og "tenencias".

    Det har blitt hevdet at Hermenegildo skulle stamme fra greve Ardabastus, en person som angivelig stammet fra det romerske imperiets konstantinske, valentinske og teodosiske dynastier. Påstanden er kontroversiell og tvilsom, og mens noen har antydet at genealogien den inneholder fremdeles kan være autentisk, gjør mangelen på overlevende dokumentasjon fra tidsperioden gjør en uavhengig evaluering umulig. Om det skulle stemme, ville det være et sjeldent eksempel på avstamning fra antikken.

    Han giftet seg med Ermesenda Gatónez, datter til greve Gatón. Hun var trolig kusine til kong Alfonso siden Gatón antas å ha vært bror til Ordoño I, eller alternativt til hans hustru. Dette ekteskapet ga opphav til en av de mest fremtredende adelige familiene i middelalderens Galicia og i grevskapet Portugal.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26