Konstantin X Doukas
1006-1067
Bysantinsk keiser.

>
       
f
Andronikos Doukas. Født omkring 975. Død etter 1010. Strategos og protospatharios.
 

Konstantin X Doukas. Født 1006. Død 22.05.1067. Bysantinsk keiser.

Biografi - Biography

Bysantinsk keiser.
Født 1006.
Død 22.05.1067.

    "
Gullhistamenon av Konstantin X (Wikipedia).

    Fra norsk Wikipedia:
  «Konstantin X Dukas eller Doukas (* 1006 - † 22.05.1067), var bysantinsk (øst-romersk) keiser fra 24.11.1059 til 22.05.1067. Han etterfulgte keiser og general Isak I Komnenos.
    Konstantin Dukas var sønn til Andronikos Dukas (* ca. 975 - † etter 1010), en aristokrat fra Paflagonia som kan ha fungert som guvernør i "theme Moesia". Han var i yngre år henfallen til endeløse diskusjoner om filosofiske og teologiske spørmål, men han fikk større politisk innflytelse gjennom sitt giftermål (nummer to) med Eudokia Makrembolitissa, en niese til den mektige patriark Mikael Kerularius. Konstantin hadde støttet Isak I Komnenos da han overtok makten etter keiserinne Theodora Porfyrogenitas død i 1057, men han var motstander av den nye keiserens reformer. Til tross for sin stilltiende opposisjon ble Konstantin valgt til etterfølger etter Isak som led av skrantende helse, sannsynligvis under påvirkning av politikeren og historikeren Mikael Psellos. Isak abdiserte, og Konstantin Dukas ble kronet til keiser 24.11.1059.

    Keisertiden.
    Den nye keiseren tok raskt med sine to sønner Mikael og Konstantin Dukas med i styringen av imperiet og utnevnte dem til medkeisere. Mikael etterfulgte ham for øvrig som keiser Mikael VII Dukas. Han utnevnte også sin bror Johannes Dukas til "caesar" og la opp til en politikk hvor han favoriserte kirken og det statlige byråkratiet. Han nedprioriterte dermed også støtten til de væpnede styrkene og svekket forsvaret ved at han oppløste den lokale armenske militsen på 50.000 mann på et kritisk tidspunkt da seldsjukkene og deres tyrkiske allierte rykket vestover mot Armenia under ledelse av seldjukklederen Toghrül. Han reverserte mange av forgjengeren, Isaks, reformer og prioriterte det militære byråkratiet. Han sørget samtidig for å fylle Senatet med sine tilhengere.
    Hans beslutninger om å erstatte de stående styrkene med leiesoldater og å nedlegge grensefestninger gjorde Konstantin svært upopulær blant Isaks tilhengere innen aristokratiet, som også var sterkt knyttet til militærvesenet. De gjorde et mislykket attentatforøk mot ham i 1061. Han ble heller ikke populær i befolkningen ved at han økte skattene for å betale militærvesenet.
    Konstantin tapte størstedelen av det bysantinske Italia til normannerne under hertug Robert Guiscard bortsett fra området rundt Bari. Han klarte heller ikke å stå imot invasjonen til Toghrüls etterfølger, Alp Arslan, i Lilleasia, og tapte den armenske hovedstaden til seldsjukkene. Samtidig, i 1065, invaderte andre grupper av oghuz-tyrkere Balkan, og ungarerne invaderte Beograd.
    Konstantin var gammel og ved dårlig helse da han overtok makten, og han døde 22.05.1067. Hans siste ønske var at bare hans sønner skulle etterfølge ham, og han avtvang sin hustru, Eudokia Makrembolitissa, et løfte om ikke å gifte seg på nytt.

    Med sin første hustru, en datter til Konstantin Dalassenos (hertug av Antiokia), hadde Konstantine X Dukas ingen kjente barn.

    Med sin andre hustru, Eudokia Makrembolitissa, hadde han barna:
Mikael VII Dukas, etterfulgte Konstantin X som keiser.
Andronikos Dukas, medkeiser 1068-1078.
Konstantios Dukas († 1081), medkeiser fra ca 1060-1078.
Anna Doukaina, nonne.
Theodora Anna Doukaina, gift med den 31. doge av Venezia, Domenico Selvo.
Zoë Doukaina, gift med Adrianos Komnenos,
                        bror til den senere keiser Alexios I.Komnenos (keiser fra 1081 til 1118).» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26