Bermudo I Diakonen av Asturia
0750?-0797
Konge.

>
ff
Pedro av Cantabria. Død 730. Dux (Hertug).
     
f
Fruela Pérez av Cantabria. Død omkring 758. Adelsmann.
 

Bermudo I Diakonen av Asturia. Født omkring 750. Død 797 i Oviedo. Konge.
Gift .
Ramiro I av Asturia. Konge.
Født omkring 790.
Død 01.02.850 ved Oviedo.

Biografi - Biography

Konge.
Født omkring 750.
Død 797 i Oviedo.

    Bermudo «el Diacono» (Diakonen) var konge av Asturia og Leon 788 - 791.

    Han skal være sønn til Fruela av Cantabria og etterkommer til den vestgotiske konge Recared I «den Katolske» som døde i 601.

    Bermudo levde i kloster da stormennene 788-790 valgte ham til konge i León, men han nedla regjeringen allerede i 791.

    Han var gift med Nunilona av Navarra.

    Bermudo døde 14. september, lenge etter 791. 1

    "
T. v. Statue av Bermudo I, diakonen, åttende konge av Asturia (788-797) i den nordlige fasaden i hovedetasjen til «Palacio Real de Madrid». T. h. Imaginært portrett av Bermudo I (Isidoro Lozano ca. 1852, «Prado Museum», Madrid) (Wikipedia).

    Fra spansk Wikipedia (oversatt):
  «Bermudo eller Vermudo I av Asturia, kalt diakonen (* ca. 750 - † 797 i Oviedo) var konge av Asturia fra 789 til 791.

    Bermudo I er stamfar til den kongeslekt som forbinder generasjon etter generasjon frem til kong Felipe VI, den nåværende kongen av Spania. I lys av dette anser forfattere som García-Mercadal og García-Loygorri at det regjerende dynastiet i Spania er det nest eldste i verden, bak det japanske.

    Bermudo var sønn til Fruela Pérez av Cantabria, bror til kong Aurelio av Asturia, nevø til Alfonso I og barnebarn til hertug Pedro av Cantabria. Han ble tildelt en kirkelig karriere av sin far.

    Han ble valgt til konge av adelen i 789 for å erstatte kong Mauregato som døde av naturlige årsaker i 788, Mauregato var en uekte sønn som Alfonso I hadde med en muslimsk slave, og som hadde avsatt den forrige monarken, Alfonso II.

    Under hans regjeringstid ble kongedømmet angrepet av muslimske tropper i Álava og Galicia. Etter å ha blitt beseiret av de andalusiske troppene til Hisham I i slaget i El Bierzo ved Burbia-elven, abdiserte han fra tronen i 791, da han mente at det var nødvendig med en ung leder med militær erfaring på tronen for å møte de muslimske angrepene.

    Etter abdikasjonen vendte han tilbake til sin geistlige posisjon og bodde ved hovet til sin etterfølger Alfonso II som gjenvant kronen, og hvor han døde en naturlig død i 797. Han gikk inn i historien som en sjenerøs, storsinnet og opplyst konge.

    Han etterlot seg en sønn med en anonym hustru som senere regjerte som Ramiro I,» 2

 

  1. Enciclopedia universal illustrada Evropo-Americana. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 954. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 66.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26