Vilhelm I av Bellème
(0960..0965)-1028
Greve.

>
       
f
Yves av Bellême. Død omkring 1005. Seigneur.
 

Vilhelm I av Bellème. Født mellom 960 og 965. Død 1028. Greve.
Gift .
Vilhelm II Talvas av Bellême. Greve.
Død 1050.

Biografi - Biography

Greve.
Født mellom 960 og 965.
Død 1028.

    Greve av Bellèmes.

    Vilhelm var herre av Alençon, greve av Bellèmes, Perche og Siez. Han hadde også mange andre slott og var overhode for det mektige huset Bellème. Han hadde sterke borger i byen Bellème, i Perche, Domfront, Alençon samt i Maine.

    Etter farens død ga han til klosteret Notre Dame de Bellème. I tiden 1015-27 fikk han bispedømmet Siez, eller herredømmet over dette, av hertug Richard II av Normandie. En forfatter mener at han fikk slottet Alençon som lensgods av en av hertugene av Normandie.

    Han var Robert den Magnifike av Normandies vasall, men viste tross og nektet lydighet. Robert dro da med endel krigere mot Alençon og innesluttet borgen så tett at Vilhelm måtte overgi seg. På bare ben, i skjorten og med sadel på ryggen, trådte han frem for hertugen. Denne tilga ham og lot ham beholde byen. Vilhelms ydmyghet var dog ikke ærlig ment. Kort tid senere sendte han to av sine sønner, Fulco og Robert, ut på et plyndringstog i Normandie. I skogene ved Blavou, ikke langt fra Bellème, støtte de sammen med hertugens folk. Fulco ble drept, og Robert unnslapp etter å ha mistet de fleste av sine folk. Vilhelm var da syk, og budskapet om sønnenes skjebne nedslo ham helt slik at han døde. 1

    "
Utvidelsen av Seigneurie Bellême omkring 1050 (Osbern - J. Decaens og G. Louise). (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Vilhelm I av Bellême (* 960/965 - † 1028) kalt Vilhelm den Fornemste ("Princeps"), var Seigneur of Bellême og tilhørte huset Bellême.
    Han var sønn til Yves av Bellême († ca. 1005) og hans hustru Godeheut. Yves på sin side var sannsynligvis sønn til Yves av Creil, "magister balistarum" (fra latin: "offiser med ansvar for det kongelige beleiringstoget).

    Med samtykke fra Richard I, hertugen av Normandie, hadde Vilhelm konstruert to slott, det ene ved Alençon og det andre ved Domfront, mens "caput" (hovedslottet) i Yves herredømme var slottet Bellême, konstruert en kvart 'league' (3 miles) fra Bellêmes gamle fangehull i Maine.

    Vilhelm ble omtalt første gang i samtidige kilder i år 1000 som marsjall for kongens styrker da han fulgte kongen av Frankrike til Toulouse og neste gang da han etterfulgte sin far i 1005. Også i 1005 ga Vilhelm sammen med sin mor flere bidrag til lokale kirker, inkludert kirken Boece, som hans far hadde grunnlagt i hans slott i Bellême. Opprinnelig forsøkte Vilhelm å tilbakekalle en gave fra sin far til Fleury-klostret, men ble så imponert over abbeden Gauzlins appell at han gjenopprettet gaven og lot også sin unge sønn Benoit bli munk der.
    Hans bror Avesgaud, biskop av Le Mans, var engasjert i konstante stridigheter med Herbert I, greven av Maine. I 1020 flyktet biskop Avesgaud til sin brors slott i Bellême etter å ha blitt drevet ut av sin bispestol av greve Herbert. Deretter satt Avesgaud et interdikt (en kirkestraff) på Herbert og hans land og ekskommuniserte greven. Vilhelm slo seg sammen med sin bror Avesgaud og angrep greve Herbert ved slottet Ballon. Først ble Vilhelm og Avesgaud slått tilbake, men Giroie (aka Géré), en av Vilhelms vasaller, holdt stand og beseiret Herberts styrker fullstendig. Vilhelm av Bellême introduserte Giroie for hertug Richard i Rouen som belønnet Giroie med landene til Heugon.
    I 1027, da Robert I etterfulgte sin bror Richard III som hertug av Normandie, gjorde Vilhelm av Bellême opprør mot ham. Robert beleiret slottet hans i Bellême til Vilhelm overga seg og deretter ydmykt måtte be om tilgivelse (på bare føtter og med en sadel på skuldrene). Etter å ha blitt tilgitt og hans grevskap, Alençon, gjenopprettet, sendte Vilhelm sønnene Fulk og Robert for å trakassere normannerne, men de ble beseiret og Fulk ble drept i kamp ved Blavon.
    Det er verdt å merke seg at verken Vilhelm eller hans far, Ives, noen gang attesterte handlinger ved å bruke tittelen "comes" (greve), noe som indikerer at de hadde føydal autoritet i sine egne territorier, men ikke offisielt ble installert som grever.

    Vilhelm giftet seg med Mathilde av Condé-sur-Noireau.

    Paret hadde seks sønner:
Fulk, døde i sin fars levetid.
Warin, † i 1026 under mystiske omstendigheter.
Robert, etterfulgte sin far som Seigneur av Bellême, ble myrdet i fengselet.
Ives († ca. 1071), Seigneur av Bellême og biskop av Sées.
Vilhelm I Talvas (* 995 - † ca. 1060), overtok Bellême etter sin bror Yves.
Benoit, ble munk ved Fleury-klostret.

    Sønnen Warin var gift med Melisende, visegrevinne av Châteaudun. Deres datter Adela ble gift med Rotrou, greve av Mortagne (hvis barnebarn var Rotrou den Store, greve av Perche og Morgagne).

    Vilhelms enke Mathilde sammen med deres sønn Vilhelm Talvas bekreftet og økte gavene fra Vilhelm av Bellême til kirken Bellême.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1111. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 72.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26