Juhel Berengar av Rennes

Greve.

>
       
   
Gift .
Conan I den Urettferdige av Rennes. Greve/Hertug.
Død 27.06.992 i Conqereuil.

Biografi - Biography

Greve.

Levde 952.
    Greve av Rennes 888 - 952 som Judicaël II etter Judicaël I som var greve 877 - 888.

    Juhels hustru, som var datter til Curvant av Rennes og søster til Judicaël I, kom fra en hedensk keltisk slekt.

    Curvant var
sønn til Erispoë - konge av Bretagne 851 - 857 og
sønnesønn til Nominoë - hertug av Bretagne 826 - 851, en samtidig med Karl «den Skallede».

    Bretagneslekten var hertuger (konger) av Bretagne fra 826 til 1203. Bretagne ble befolket av keltiske briter under folkevandringstiden. Området klarte lenge å bevare sin selvstendighet fra frankerkongene, men ble etter hvert en del av Frankrike. 1

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Judicael (eller Juhel, Judhel, Judhael), som han kalles i bretonske kilder, alias Berengar (eller Berengarius) i frankiske kilder, noen ganger kjent som Judicael Berengar, noen ganger brukes begge navnene sammen, var greve av Rennes i det 10. århundre.
    Det er motstridende opplysninger om hvem hans foreldre var, en populær løsning gjør ham til sønn og etterfølger av en greve Berengar (noen ganger identifisert som Berengar av Rennes, noen ganger med dennes antatte sønnesønn med samme navn) gift med en datter til Gurvand, hertugen av Bretagne. Imidlertid beskriver en samling fra 1100-tallet av Angevin- genealoger ham som sønn til Pascweten, sønn til Alan I, konge av Bretagne.

    I 939 kjempet han sammen med Alan II, hertugen av Bretagne og Hugh II av Maine mot vikinger / normannere i slaget ved Trans-la-Forêt.

    Juhel nevnes første gang som greve i år 944. Han bevitnet da "charter" privilegiebrev, frihetsbrev) utstedt av av Alan II, hertugen av Bretagne, og ved sistnevntes død kom hertugdømmet tilsynelatende under kontroll av Wicohen, erkebiskop av Dol.

    Senere kilder rapporterer at Juhel og hans (ikke navngitte) hustru ble reddet av sønnen Conan I. Han døde trolig før 979, når sønnen var ved hoffet til Odo I, greven av Blois.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 856. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 29.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-08-05