Ebles Manzer av Poitou
0870?-(0932..0935)
Hertug.

>
ff
Rainulf I av Poitou. Født omkring 820. Død 15.09.866. Greve, hertug.
fm
Bilchilde av Maine. Grevinne, hertuginne.
   
f
Rainulf II av Poitou. Født omkring 850. Død 05.08.890. Hertug.
 

Ebles Manzer av Poitou. Født omkring 870. Død mellom 932 og 935. Hertug.
Gift .
Vilhelm III den Lyshårede av Aquitania. Hertug.
Født omkring 915.
Død 03.04.963.

Biografi - Biography

Hertug.
Født omkring 870.
Død mellom 932 og 935.

    Ebles var
Greve av Poitou 890 - 893 og 902 - 935 og
Hertug av Aquitania 928 - 932.

    Ebles forsøkte å motstå Eudes og den av ham utnevnte greve Adhèmar som var nevø til den gamle greven Emeno. Da Karl den Enfoldige tiltråtte regjeringen, falt Adhèmar i unåde i 902 og ble jaget ut av Poitou av Ebles.

    Han slo normannerne foran Chartres i 911.

    Da han i 927-28 arvet Auvergne og Limousin, antok ha titelen hertug av Aquitania i konkurranse med Raymond III av Toulouse. Han ble imidlertid berøvet Aquitania i 932 av den robertinske kongen Raoul og beholdt kun Poitou.

    Ebles var gift
1. gang i 892 med Eremburge og
2. gang før 911 med Emiliane som skal ha vært mor til Vilhelm og som døde før 929. 1

    "
Hertugdømmene Aquitaine og Gascony i det 8. århundre (Wikipedia).

    Fra tysk og engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Ebles Manzer, kalt bastarden (* ca. 870; † 935), var greve av Poitou, Auvergne og hertug av Aquitaine (Ramnulfiden-familien).
    Ved farens død (som ble forgiftet) antok Ebles farens mantel og fikk rollen som greve av Poitou. Men Ebles klarte ikke å beholde tittelen lenge. Aymar, en etterkommer til en av Ramnulf IIs forgjengere, utfordret Ebles rett til å herske, ettersom Ebles bare var en bastardsønn. I 892 styrtet Aymar, som ble støttet av koong Odo av Frankrike, Ebles, og Ebles flyktet til farens allierte, greve Gerald av Aurillac og William den Fromme, greven av Auvergne og hertugen av Aquitaine. William den fromme hadde tatt Ebles under sin omsorg og forsikret guttens utdannelse etter Ebles fars død.

    I 902 erobret Ebles, med hjelp fra William the Pious, en fjern slektning, Poitiers mens Aymar fraværende, og reetablerte seg selv i sin tidligere stilling. Karls III, en barndomskamerat til Ebles, ga deretter formelt Ebles tittelen Greve av Poitou, en tittel Ebles hadde til han døde.
    Ebles ga klosteret Saint-Maixent til Savary, visegreve av Thouars, som hadde støttet ham. Han grunnla andre visegrevskaper i Aulnay og Melle og oppløste undergreveskapet Poitiers etter at innehaveren Maingaud døde i 925.

    Ebles erobret Limousin i 904 og var i 911 en av de hærførerne som beseiret normannerne under Rollo nær Chartres, noe som førte til traktaten Saint-Clair-sur-Epte.

    I årene 926 og 927 døde Aquitaine-hertugene Vilhelm II og Acfred. Ebles arvet Vilhelm II's eiendommer, som var konsentrert omkring Berry, Auvergne og Velay. Med dette sikret Ebles seg selv og sine etterkommere den ubestridte stillingen til den fremste fyrsten i Aquitaine. Selv om det kan antas at han derved også hadde hertugs verdighet, blir Ebles utelukkende referert til som greve i samtidige dokumenter.

    Under maktkampen mellom karolingerne og Robertininerne i 922 stilte Ebles seg på kong Karl III den Enfoldiges side mot markgreve Robert. Derfor nektet han også i 923 å anerkjenne til den nye kongen Rudolf fra Robertin-partiet. Robert forsøkte deretter å begrense Ebles makt. Han fratok i 932 ham Berry og overførte Auvergne til greve Raimund Pons fra Toulouse som han også tildelte tittelen hertug av Aquitaine. Videre gjorde kongen omådet "La Marche", kontrollert av Ebles vasall, herren av Charroux, til et uavhengig grevskap.»

    Det er ulike bud om hans ekteskap.

    Fra engelsk Wikipedia:
  «Ebles 'første hustru var Aremburga, som han giftet seg med før 10.10.892.] Hans andre hustru var Emilienne, som han giftet seg med i 911. Etter Emiliennes død i 913/915 giftet Ebles seg igjen 3. gang med en Adele.
    Noen engelske historikere fra 1800-tallet identifiserte Adele med Ælfgifu, datter til Edward den Eldre, kjent for å ha giftet seg med "en prins nær Alpene", men det er intet som støtter dette. Hun har også blitt kalt Adela, Alaine eller Aliana. Ebles hadde et barn med Emilienne, det andre med Adele.»

    Fra Tysk Wikipedia.
  «Ebles var fortsatt ugift i oktober 891. Senere gifte han seg først med Aremburga; i februar 911 giftet han seg med Emilienne. Inget mer er kjent om disse kvinnene. Han hadde to sønner, begge sannsynligvis ekteskapet med Aremburga.»

    Hans sønner var: Wilhelm Werghaupt († 3. april 963),
                                 greve av Poitou (Wilhelm I) og
                                 hertug av Aquitaine som Wilhelm III,
                                 gift med Gerloc, en datter til Rollo av Normandie.
Ebles († 26.02.977), biskop av Limoges fra 958 til 963. 2

 

  1. Erich Brandenburg: Die Nachkommen Karls des Grossen. Leipzig 1935. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 266. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 15.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26