Hårda-Kåre Aslaksson
0870?-
Herse.

>
       
   

Hårda-Kåre Aslaksson. Født omkring 870. Herse.
Gift .
Ogmund Kåresson på Sola.

Biografi - Biography

Herse.
Født omkring 870.

Levde omkring 900.
    Hårda-Kåre var en ansett og mektig herse i Hordaland i begynnelsen av Harald Hårfagres regjeringstid, og sluttet seg frivillig til ham.

    Hans ættemenn opptrer som mektige jordegodsbesittere, både i Hordaland og i Rogaland.

    Hårda-Kåre sies å nedstamme i 9. ledd fra Rolf i Berg. Om Rolf vet man kun at han skal ha vært konge i Berg på Hedemarken. Om han var en historisk person er tvilsomt. Han er i så fall den eldste kjente opplendingekongen sagnet kjenner og må ha levet omkring 600 - 700. 1

    Snorre Sturlasson: «Harald Haarfagres saga»:
  «38. … Da kong Harald var næsten 70-aarig, fik han en søn med den kvinde, som hed Tora Moster-stang; hun havde sin æt paa Moster og havde gode frænder; hun regnede sig i slegt med Horde-Kaare. Hun var en væn og vakker kvinde og kaldtes kongens tjenestekvinde; dengang var mange kongen tjenesteskyldige, baade karler og kvinder, skjønt de var af god æt. Det var sed, at ved gjæve mænds børn var man omhyggelig i valget af mænd til at øse vand paa dem eller give dem navn. Men da det kom til den tid, da Tora ventede, at hun skulde føde barn, da vilde hun fare til kong Harald; han var da nord paa Sæim, men hun var paa Moster. Hun fór da nord paa Sigurd jarls skib; de laa om natten ved land, og der fødte Tora et barn oppe paa hellen ved bryggekanten, det var en gut. Sigurd jarl øste vand over gutten og kaldte ham Haakon efter sin fader, Haakon Ladejarl. Den gut blev tidlig vakker og stor af vext og meget lig sin fader. Kong Harald lod gutten følge sin moder, og de var paa kongsgaardene, medens gutten var liden.»

    Snorre Sturlasson: «Haakon jarls saga»:
  «9. … Kong Sigurd Sleva kom til Klypp herses gaard; Klypp var søn af Tord, Horda- Kaares søn; han var en mægtig og ætstor mand. Klypp var da ikke hjemme, men hans hustru Aalov tog vel imod kongen, og der var et godt gjestebud og et stort drikkelag. Aalov, Klypp herses hustru, var datter af Asbjørn og søster til Jarnskjegge nordenfra Yrjar. Asbjørns broder var Reidar, fader til Styrkaar, fader til Eindride, fader til Einar Tambeskjelve. Kongen gik om natten til Aalovs seng og laa der imod hendes vilje; siden fór kongen bort. Høsten efter fór kong Harald og hans broder Sigurd op paa Voss og stævnte der ting med bønderne. Paa tinget gik bønderne imod dem med vaaben og vilde dræbe dem, men de kom sig unda og fór siden bort. Kong Harald fór til Hardanger, men kong Sigurd til Aalrekstader. Men da Klypp herse spørger det, samler han og hans frænder sig sammen og farer imod kongen; høvding for denne færd var Vemund Vålve-bryder. Men da de kommer til gaarden, bærer de vaaben paa kongen. Klypp herse stak sit sverd gjennem kongen, og det blev hans bane; men Erling Gamle dræbte Klypp strax paa stedet.»

    Snorre Sturlasson: «Olav Tryggvassons saga»:
  «54. Kong Olav fór tidlig om våren ut i Viken og hadde meget folk; han fór da nord på Agder, men hvor han hadde ting med bøndene, bød han alt folket å la sig døpe, og de gikk der under kristendommen, for ingen av bøndene våget å sette sig op mot kongen, og folket blev døpt hvor han fór.
    På Hordaland var det mange og gjeve menn som var kommet av ætten til Horda-Kåre; han hadde hatt fire sønner: den ene var Torleiv Spake, den andre Ogmund, far til Torolv Skjalg, far til Erling av Sole; den tredje var Tord, far til Klypp herse, han som drepte Sigurd Sleva Gunhildsson; den fjerde var Olmod, far til Askel, far til Aslak Fitja.skalle. Denne ætt var dengang den største og gjeveste på Hordaland. Men da disse frendene spurte at gode råd var dyre, at kongen fór østfra langs med landet med meget folk og brøt de gamle lovene, men at alle som talte imot måtte vente refsing og hård medferd, så satte disse frender stevnelag sig imellem og skulde finne på råd; for de kunde vite at kongen snart vilde komme dit; de blir forlikt om at de skal komme mannsterke til Gulating og stevne møte med kong Olav Tryggvesson der.» 2

    Fra norsk Wikipedia:
  «Horda-Kåre (norrønt: Horša-Kári) (* ca. 870 i Hordaland).
    Han var sønn til Aslak Bifrakari Aunsson.

    Han var en mektig herse i Hordaland i Harald Hårfagres regjeringstid og nevnes flere ganger i Snorres kongesagaer, bl.a. som slektning til kong Håkon den Gode Adalsteinsfostres mor og som farfar til Klypp Herse som drepte kong Sigurd Sleva.

    Horda-Kåre hadde fire sønner som nevnes av Snorre:
Torleiv Spake (Žorleifur spaki).
Ogmund, far til Torolv Skjalg og farfar til Erling Skjalgsson.
Tord, far til Klypp Herse.
Olmod, far til Åskjel og farfar til Aslak Fitjaskalle som drepte Erling Skjalgsson.
    I tillegg er det mulig at han hadde to døtre,
Tora og
Vilgjerd.» 3

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 706. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 93.
  2. Snorre Sturlassons «Harald Hårfagres saga», avsnitt 38 Snorre Sturlassons «Håkon jarls saga», avsnitt 9 Snorre Sturlassons «Olav Tryggvasons saga», avsnitt kap. 54 Snorre Sturlassons «Olav den helliges saga», avsnitt 176
  3. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26