Tancred av Hauteville
0980?-1041
Ridder.

>
       
   

Tancred av Hauteville. Født omkring 980. Død 1041. Ridder.
Gift Fressenda ???. Død omkring 1057.
Robert Guiscard av Apulia. Greve, hertug.
Født 1015 i Hauteville, Normandie.
Død 17.07.1085 i Kefalonien.

Biografi - Biography

Ridder.
Født omkring 980.
Død 1041.

    Tancred, som levde i 1031, var en normannisk ridder. Han bodde på borgen Hauteville de Guichard nær Cautances.

    "

    Han var far til 12 sønner, hvorav 10 dro til Syditalien i 1037. Her hadde franske normanner i langobardisk tjeneste under Rainulf av Aversa grunnet et selvstendig grevskap. Først gikk hans sønner i grekernes tjeneste mot sarasenerne, men da de kun fikk svik til gjengjeld, begynte kampen mot grekerne.

    Over de land de erobret, hersket først den eldste broren, Vilhelm I Jernarmen, som greve av Apulia. Hans brødre Drogo (1046-51) og Humfred (1051-56) etterfulgte ham, og Humfred tvang pave Leo IX til å gi normannerne de land i len som var tatt fra grekerne og maurerne. Robert Guiscard styrte så (1056-85) i stedet for Humfreds umyndige barn. Roberts bror, Roger I, erobret Sicilien, mens hans sønn, Roger II, forenet Nedre Italien og Sicilien til kongeriket Sicilien.

    Han var første gang gift med Muriella. 1

    "
T. v. Muligens statue av Tancrèd av Hauteville fra 1875 som erstattet den som ble skadet under revolusjonen. T. h. Kartet viser dagens departement Manche på Cotenin-halvøya. Coutances ligger omtrent midt i departementet (Wikipedia).

    Fra norsk Wikipedia:
  «Tancred av Hauteville (* 980 - † 1041) var en normannisk ridder, som man imidlertid ikke har så mange historiske kilder om.

    Tancred var en lavadelsmann fra området ved Coutances på Cotentin-halvøya i Normandie, sannsynligvis fra landsbyen Hauteville-la-Guichard. Hans bestefar skal ha kommet til området fra Skandinavia på samme tid som Rollo av Normandie.

    Hans betydning er i første rekke gjennom de erobringer og den innflytelse som hans sønner og deres etterkommere skulle få i Europa. Han står derfor i historien fra som stamfaren i Huset Hauteville.
    Han hadde i hvert fall tolv sønner og to døtre, noe som gjorde at noen av disse søkte til nye områder for å etablere seg.
    Hans to hustruer, Muriella og Fressenda skal ifølge usikre kilder begge være døtre til Rikard I, men det finnes ikke sikre primærkilder som støtter denne påstanden.»

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Forfedre.
    Hauteville-familien ble sagt av senere tradisjoner å stamme fra Hiallt, en nordboer aktiv i 920, som skal ha grunnlagt landsbyen Hialtus Villa (Hauteville) i Cotentin i Normandie. Tancred er en antatt etterkommer til Hiallt, som landsbyen Hauteville og familien hentet sitt navn fra. Dette kan ikke bekreftes med sikkerhet, og noen moderne forskere favoriserer Hauteville-la-Guichard fremfor Hauteville i Cotentin.

    Familie og etterkommere.
    Med sine to hustruer hadde han tolv sønner og flere døtre, som nesten alle forlot Normandie og reiste til Sør-Italia og fikk en viss betydning der.

    Med sin første hustru, Muriella, hadde han fem sønner og en datter:
Serlo (* før 1010) (ble i Normandie).
Beatrix († 1101), gift 1, gang med Armand de Mortain, sønn til Robert, greve av Eu og
                                    2. gang med en Roger (ukjent familie).
Godefroi (* ca. 1020 - † 1063), herre av Hauteville, greve av Loritello.
Villiam Jernarm († 1046), greve av Apulia og Calabria.
Drogo († 1051), greve av Apulia og Calabria.
Hubert († 1057), greve av Apulia og Calabria.

    Med sin andre hustru, Fressenda (eller Fredesenda), hadde han ytterligere syv sønner og minst en datter:» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 1039. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 26.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26