Humbert I Hvithånd av Savoye
0980-1048?
Greve.

>
       
   

Humbert I Hvithånd av Savoye. Født 980. Død omkring 1048. Greve.
Gift før 1023 Ancilla av Savoye. Grevinne.
Otto av Savoye. Greve.
Født omkring 1021.
Død mellom 1057 og 1060.

Biografi - Biography

Greve.
Født 980.
Død omkring 1048.

    Humbert (Umberto) Hvithånd («Biancomano») var greve av Savoye 1034 - 1049.

    Han regnes som stamfar til huset Savoye. Humbert hadde opprinnelig grevskapet Maurienne, og fikk senere Chablais og St. Maurice samt besittelser i Tarentaise og Asti. Han var allerede i 1025 greve av Asti og greve av Maurienne seneste fra 1036.

    Savoyeslekten var grever av Savoye fra 1034 til 1720. Grevskapet Savoye lå opprinnelig i kongeriket Burgund som ble innlemmet i det tysk-romerske riket, men ligger nå i Frankrike. Etter at keiserriket gikk i oppløsning ble Savoye et selvstendig kongedømme. Dette kongeriket ble utgangspunkt for det moderne kongedømmet Italia. De italienske kongene tilhørte derfor denne slekten. 1

    "
Senataf av Humbert I i Saint-Jean-de-Maurienne katedral (Wikipedia).

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Humbert I (italiensk: Umberto I) (* ca. 980 - † 1042 eller 1047-48), bedre kjent som Humbert med den hvite hånden (fransk: Humbert aux blanches-mains, italiensk: Umberto Biancamano) var grunnlegger av huset Savoye. Av uklar opprinnelse ble hans tjenester for de tyske keiserne Henrik II og Konrad II belønnet med grevskapene Maurienne og Aosta og områder i Valais, alt på bekostning av lokale biskoper og erkebiskoper. Territoriet ble kjent som grevskapet Savoye.
    Humbert var sønn til Amadeus, som muligens har vært greve av Maurienne før ham. Han var bror til biskop Otto av Belley.

    Humbert er stamfar til dynastiet kjent som huset Savoye. Opprinnelsen til dette dynastiet er ukjent, men Humberts forfedre sies å ha kommet fra Sachsen, Burgund eller Provence.
    Gitt Humberts nære forbindelser med Rudolf III av Burgund, er det sannsynlig at hans familie var burgundere, og stammet enten fra hertugene i Vienne eller fra en burgundisk aristokratisk familie (for eksempel Guigonids, forfedre til grevene av Albon). Det er også sannsynlig at Humbert var i slekt med Ermengarde av Burgund, Rudolf III's andre hustru.

    Humbert holdt opprinnelig landområder rundt Belley og i grevskapet Sermorens, før han fikk områder i Aosta og Valais.

    Etter Rudolf III's død i 1032 sverget Humbert I troskap til keiser Konrad II. Han støttet Konrad II i hans felttog mot Odo II, greve av Blois, og Aribert, erkebiskop av Milano. Til gjengjeld utnevnte Konrad II Humbert til greve av Savoye og ga ham Maurienne, Chablais og kanskje Tarentaise. Disse keiserlige tilskuddene til en lojal støttespiller sikret viktige passasjer gjennom Alpene, og kontrollerte handelen mellom Italia og Vest-Europa, noe som skulle bli kjernen i Savoye-makten i århundrer.

    Humbert giftet seg med Ancilla (Auxilia eller Ancilia).

    Det sies ofte at Humbert døde ca.1047/8 i Hermillon, en by i Maurienne-regionen i dagens Savoie i Frankrike. Senere har det blitt antydet at han døde før 1042.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 324. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 92.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26