Gottfried I Gråkappe av Anjou
(0938-0940)-0987
Greve.

>
ff
Fulko I den Røde av Anjou. Født omkring 865. Død mellom 31.08.941 og 01.05.942. Greve.
fm
Roscille av Loches. Grevinne.
   
f
Fulko II den Gode av Anjou. Født 900. Død omkring 960. Greve.
m
Gerberga av Anjou. Grevinne.

Gottfried I Gråkappe av Anjou. Født fra 938 til 940. Død 21.07.987. Greve.
Gift omkring 965 Adele av Vermandois. Grevinne.
Født omkring 935.
Død omkring 982.
Ermengard av Anjou. Grevinne/hertuginne.
Født omkring 956.
Død omkring 1024.
Fulko III den Svarte av Anjou. Greve.
Født 979.
Død 1040.

Biografi - Biography

Greve.
Født fra 938 til 940.
Død 21.07.987.

    Gottfried (Geoffroy) Gråkappe «Grisegonelle» var greve av Anjou 958 - 987.

    Han var sin fars eldste sønn. Det første dokument hvor han nevnes er fra mars 966, senere nevnes han i 970 og 973.

    I 976 var han i Poitiers, hvor han overdro en gave til kirken. 1

    "
Grevskap og hertugdømmer i kongeriket Frankrike omkring 1050 (Wikipedia).

    Fra tysk Wikipedia (oversatt):
    Gottfried I († 21.07.987), kalt gråkappe (fransk Geoffroy Ier Grisegonelle, engelsk Geoffrey) var greve av Anjou fra familien til det første huset til Anjou. Han var sønn til greve Fulko II den Gode († 958) og hans første hustru Gerberge.

    I begynnelsen av hans styre støttet Gottfried sammen med Theobald I av Blois kong Lothar mot den normanniske hertugen Richard I Langsverd og forsvarte dermed Nantes. I 970 beseiret han hertug Wilhelm IV av Aquitaine ved Roches, som hadde forsøkt å overta Gottfrieds besittelser i Poitou (Loudun, Mirebeau).

    Da greve Theobald I av Blois død i 975 endret forholdet mellom Anjou- og Blois-husene, som fra da av skulle bli bitre fiender i kampen for overherredømme i Nordøst-Frankrike. Dette fordi Theobalds etterfølger, Odo I, førte en ekspansjonspolitikk, som stred mot interessene til Anjou. Kampscenen var Bretagne, hvor Odo støttet greve Conan den Urettferdige av Rennes mot greven av Nantes, som på sin side var Gottfrieds protesje. I det første slaget ved Conquereuil i 981 avverget Gottfried et angrep av Conan. Deretter tok Gottfried direkte kontroll over Nantes i 984, etter at grevskapets greve, Gueréch, forsøkte å bryte seg ut av Gottfrieds formynderskap ved å knytte seg til kong Lothar. Men Gottfried, en lojal tilhenger av robertineren Hugo Capet, fengslet greven og bygde slottet Le Pallet foran Nantes.

    Mot Blois styrket Gottfried sin innflytelse i Touraine og Berry ved å ta kontroll over flere klostre (inkludert Saint-Martin de Tours) og allierte seg med lokale herrer, som de fra Preuilly. Fiendskapen mellom de to husene viste seg også i maktkampen om den kongelige tronen mellom Robertinerne og karolingerne. Mens Gottfried støttet Hugo Capet, støttet Odo kong Lothar og, etter ham, hans bror, Karl av Nedre Lothringen. I juli 987 støttet Gottfried utnevnelsen av Hugo Capet som den nye kongen. I samme måned, alliert med greve Burchard den Ærverdige av Vendôme, beleiret han slottet i Marçon (i dag i Sarthe-departementet), som tilhørte Odo von Blois, hvor han døde.

    Dynastivekslingen fra karolingerne til Robertiner/Kapetianer førte med seg endringer for Gottfried og hans etterfølgere. Mens han og hans forfedre som grever av Anjou (eller visegrever av Angers) bare var vasaller av Robertinerne i deres egenskap som hertuger av Franzien (eller markgrever av Neustria), ble hans etterkommere nå kronvasaler, da hertugdømmet Franzien faktisk sluttet å eksistere. ved Kapeternes tronbestigning. Andre mektige vasaller, som grevene av Blois og Toulouse, samt hertugene av Aquitaine, nektet å anerkjenne Hugo Capet og betraktet ham som en usurpator. Dette førte til at grevene i Anjou avanserte til å bli den nye kongefamiliens viktigste naturlige allierte, og en viktig støtte til denne i de følgende generasjonene.

    Gottfried giftet seg omkriing 965 med Adele von Vermandois († 974), en datter til greve Robert av Vermandois og Adelais "Wera" av Burgund.

    Det har dukket opp et andre ekteskap i 979 hvorfra Gottfried fikk en sønn ved navn Maurice, noe som forårsaket genealogisk forvirring. Den andre kvinnen, Adelais/Adelheid († 984) er nevnt som enke etter greve Lambert I av Chalon og var datter til hertug Giselbert av Burgund.
    Men da Gottfrieds svigerfar også var gift med en datter – med samme navn – til den burgundiske hertugen, kan dette ha vært samme hustru som greve Lambert hadde vært gift med, hvilket skulle bety at Gottfried giftet seg med mor til hans første hustru.
    En teori som dukket opp på 1600-tallet var at hertug Giselbert hadde to døtre som het Adelais og at Gottfried giftet seg med sin første hustrus tante i stedet for hennes mor.

    Gottfried døde 21.07.987, tre uker etter Hugo Capets kroning og salvelse.» 2

 

  1. J. Bateau: Dictionaire de Biographie Française. Erich Brandenburg: Die Nachkommen Karls des Grossen. Leipzig 1935. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 858. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 13, 99.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26