Torkel Leira
-0986
Lendermann.

>
       
   

Torkel Leira. Død 986. Lendermann.
Gift .
Ingeborg Torkelsdatter.

Biografi - Biography

Lendermann.
Død 986.

    Torkel var lendermann i Vigen. Han synes å ha vært beslektet med Skjalm Hvide.

    Fra Snorre Sturlassons Olav Trygvessons saga:
  «40. Håkon jarl og Eirik jarl, sønn hans, lå i Hallkjellsvik, der var hele hæren deres kommet sammen, de hadde halvannet hundre (= 180) skip, og de hadde fått greie på at jomsvikingene hadde lagt til på utsiden av Hod. Nå rodde jarlene nordover for å finne dem, og da de kom der det heter Hjørungavåg, møttes de.
    Så ordnet begge hærene seg til strid. I midten av hæren var merket til Sigvalde jarl, mot det la Håkon jarl seg til kamp. Sigvalde jarl hadde 20 skip og Håkon 60. Tore Hjort fra Hålogaland og Styrkår fra Gimsan (i Gauldal) var høvdinger i hæren hos Håkon jarl. I den ene armen på fylkingen lå Bue Digre og Sigurd, bror hans, mot dem la Eirik Håkonsson jarl 60 skip, og hos ham var disse høvdingene: Gudbrand Hvite fra Opplandene og Torkjel Leira, en vikværing. I den andre armen på fylkingen la Vagn Åkesson seg fram med 20 skip, mot ham lå Svein Håkonsson sammen med Skjegge fra Opphaug på Ørlandet og Ragnvald fra Ærvik på Stad og 60 skip. ...»

1
    "
Christian Krohg: Eirik jarl, Torkel Leira og Sigurd Buesøn.

    Fra Snorre Sturlassons Olav Trygvessons saga:
  «42. Haakon jarl og mange mænd med ham sad paa en træstamme; da brast en buestreng paa Bues skib, men pilen kom paa Gissur af Valders, en lendermand, som sad nærmest jarlen og var prægtig klædt. Siden gik nogle ud paa skibet og fandt Haavard Huggende; han stod ude ved skibets bord paa knærne, thi fødderne var huggede af ham; han havde bue i haanden. Men da de kom ud paa skibet, spurgte Haavard: "Hvem faldt af træstammen?" De sagde, at han hed Gissur. "Da var mit held mindre, end jeg vilde." "Uheldet var stort nok," siger de "og ikke skal du gjøre flere," — og dræber ham. Siden blev kampvolden ransaget og godset baaret til deling; 25 skibe af Jomsvikingene var ryddede. Saa siger Tind:
      Han, som bød ravners flokker
      føde, (sverdene rammed’
      eggene) mod Vendernes
      ven længe kjæmpede,
      indtil han, som skjolde
      ødede, kunde rydde
      (farligt var det for hæren)
      fem og tyve skibe.
    Siden skiltes hæren ad. Haakon jarl fór til Trondhjem og likte meget ilde, at Eirik havde givet Vagn Aakesøn grid. Det er mænds sagn, at Haakon jarl i denne kamp har blotet sin søn Erling for at faa seier, og at siden haglveiret kom, og at da mandefaldet vendte sig til Jomsvikingene. Eirik jarl fór da til Oplandene og derpaa øster i sit rige, og Vagn Aakesøn fór med ham. Da giftede Eirik Vagn med Ingebjårg, Torkel Leiras datter, gav ham et godt langskib med al redskab og skaffede ham folk til det; de skiltes som de kjæreste venner. Vagn fór da hjem syd til Danmark og blev siden en navnkundig mand; mange stormænd er komne fra ham. »

    Torkel ble drept av Vagn Åkesson etter slaget ved Hjørungavåg. 2

 

  1. Snorre Sturlasson: Olav Trygvessons saga, avsnitt 40-42. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 549.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26