Jimena Muñoz
-1128
Konkubine.

>
       
   

Jimena Muñoz. Død 1128. Konkubine.
Utenfor ekteskap Alfonso VI den Modige av Castilla-León. Konge.
Født omkring 1040.
Død 30.06.1109.
Theresa av Castilla. Grevinne.
Født omkring 1080.
Død 11.11.1130.

Biografi - Biography

Konkubine.
Død 1128.

Levde 1070.
    Jimena var Alfons VI's konkubine og mor til Theresa, men hun ble straks etter forskutt. 1

    "
T. v. Skildring av Jimena Muñoz i «Liber genealogiae regum Hispanie» fra 1500-tallet T. h. Gravskrift for Jimena Muñoz:: «Quam deus a pena defendat dicta Semena Alphonsi vidui regis amica fui; Copia, forma, genus, dos morum, cultus amenus, Me regnatoris prostituere thoris, Me simul et Regem mortis persolvere legem. Fata coegerunt, que fera queque terunt Terdenis demptis super hec de mille ducentis, Quator eripies, que fuit era. Scies84». (Wikipedia)

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  »Jimena Muñoz eller Muñiz († 1128) var en adelskvinne fra El Bierzo-regionen i middelalderriket León, Hun var elskerinne til kong Alfonso VI av León og Castillo mot slutten av 1070-tallet og tidlig på 1080-tallet. Med ham var hun mor til to grevinner og mormor til Alfonso I, den første kongen av Portugal.

    Hennes opprinnelse har vært gjenstand for vitenskapelig diskusjon og debatt. Hennes patronymikon indikerer at hennes far ble kalt Munio, og en samtidsforfatter, biskop Pelagius av Oviedo, kalte henne "nobilisima" (meget edel), mens "Crónicas anónimas de Sahagún" beskriver henne på samme måte, "muy noble".
    1600-tallshistorikeren Luis Alfonso de Carvallo gjorde henne til søster til den galisiske greve Rodrigo Muñoz og datter til greve Munio Rodríguez og hans hustru Jimena Ordóñez som var barnebarn til kong Bermudo II av León.
    I dette ble han fulgt i det neste århundret av kirkehistorikeren Enrique Flórez, men så vel kronologien som politikken ser ut til å stride mot denne plasseringen.
    Hun ser ut til å være kvinnen med dette navnet i et dokument fra klosteret San Pedro de Montes sammen med en Munio Muñoz og hans hustru Velasquita. Da Munio ser ut til å være for gammel til å ha vært hennes bror, foreslo historikeren Quintana Prieto at dette var Jimenas foreldre. Han antyder også at Munio var greven med dette navnet som fulgte Alfonso til Sevilla.
    Andre historikere har akseptert dette forholdet, og har videre gjort Munio Muñoz til sønn til Munio Rodríguez og Jimena Ordóñez, hvorved Jimena ville være en etterkommer til Bermudo II.
    På den annen side fremholdt Canal Sánchez Pagín en Jimena Muñoz som var søster til den asturiske greve Rodrigo Muñoz av Urraca Muñoz og hustru til greve Gómez González, samt Enderquina Muñoz, hustru til greve Fernando Díaz, alle barn til "nobilisimi comitis Monio Gonçaluizi" (meget edel greve Munio González). Han konkluderte med at det blant de mulige løsningene til Jimenas foreldre var det mest sannsynlig at hun var identisk med datteren til denne greven, Munio González, og hans hustru Mayor.
    I dette ble han fulgt av slektsforskeren Szabolcs de Vajay og historikeren Jaime de Salazar y Acha, som dertil påviste at en greve Munio Rodríguez (ikke identisk med mannen til Jimena Ordóñez) hadde to døtre med sin hustru Jimena Muñoz – Velasquita og Mayor Muñoz – og han påviste også at Munio Muñoz' hustru het Velasquita Muñoz. Han konkluderte med at kongens kjæreste, Jimena, var datter til Munio González og denne Mayor Muñoz, noe som gjorde henne til niese, snarere enn datter, til Munio Muñoz og Velasquita Muñoz.
    Quintana Prieto forslo i sitt studium av biskopene i Astorga at Jimena var en pårørende til biskop Pedro av Astorga, som ble fratatt sitt bispesete tidlig på 1070-tallet og innesperret ved San Pedro del Montes-klosteret. Biskopens far het Munio González. Jimeno ville gi donasjoner både til San Pedro-klosteret og til Astorga-katedralen, samt til Hospital de San Juan.

    Jimena antas å ha inngått en kjærlighetsaffære med Alfonso i perioden mellom hans første og andre ekteskap, og hun ser ut til å ha trukket seg fra hoffet ikke lenge etter fødselen til hennes yngre datter og Alfonsos ekteskap med Constance av Burgund.
    Han utnevne sin tidligere elskerinne til sin "tenente" (ikke-arvelig føydaladministrator) over Castillo de Cornatel i El Bierzo, en rolle hun hadde fra 1093 til 1108.

     Alfonso og Jimena Muñoz hadde to døtre som begge giftet seg med fremtredende grever.
    Elvira Alfónsez (* ca. 1079 - † efter april 1157), gift 1. gang med Raymond IV, greve av Toulouse, og 2. gang med greve Fernando Fernández de Carrión.
    Theresa Alfónsez (* ca. 1080 - † 11.11.1130), gift med Henrik, greve av Portugal. De fikk retten til å styre grevskapet Portugal og deres eldste sønn, Alfonso Henriques, ble den første kongen av Portugal.

    Jimena døde i 1128.

    Hun ønsket å bli gravlagt i San Andrés kloster, Vega de Espinareda, i El Bierzo-regionen i León. Hennes grav, nå tapt, ble en gang markert med en innskrevet minnestein som nå finnes i Museo de León i den byen.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 964. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 74.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26