Theobald I Bedrageren av Blois
0910?-0975
Greve.

>
       
f
Theobald den Eldre av Bois. Født omkring 890. Død 917. Visegreve.
 

Theobald I Bedrageren av Blois. Født omkring 910. Død 16.01.975. Greve.
Gift før 945 Luitgard av Vermandois. Grevinne/hertuginne.
Født omkring 920.
Død etter 09.02.978.
Emma av Blois. Hertuginne.
Født omkring 950.
Død etter 27.12.1003.

Biografi - Biography

Greve.
Født omkring 910.
Død 16.01.975.

    Theobald «Fuskeren» (le Tricheur) var greve av Blois, Chartres og Tours. 1

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Theobald I (* ca. 910 - † 16.01.975), kalt bedrageren (le Tricheur), var den første greven av Blois, Chartres og Châteaudun, samt greve av Tours.
    Han var sønn til Theobald den Eldre (le Vieux) fra Blois, som fra 908 var visegreve av Tours. Theobalds hustru og mor til Theobald I, var Richende de Bourges, et oldebarn til Rorgon I, greve av Maine. Theobald I var opprinnelig Hugo den Stores vasall og hertug av Frankrike. Omkring 945 ble Ludvig IV tatt til fange av nordmenn og overgitt til Hugo den Store, som plasserte kongen i Theobalds varetekt. Etter omtrent et år i vasallens varetekt forhandlet kong Ludvig fram sin frihet ved å tilby Hugo byen Laon som Hugh deretter ga til Theobald. Theobald var greve av Tours fra 942 og var også greve av Blois og i 960 greve av Châteaudun og Chartres.

    Theobalds søster Adelaide hadde giftet seg med Alan II av Nantes, hertug av Bretagne, noe som ga Theobald innflytelse helt til Rennes. Imidlertid etterlot Alan II et tomrom i Bretagne og gjorde det sårbart for inngrep fra normannerne eller angevinene. Theobald inngikk en allianse med Fulk II av Anjou, som ga ham kontroll over Saumur, en strategisk borg som ligger mellom elven Loire og Thouet og som vokter Angevin-terrotoriet. Dette inkluderte kontroll over klosteret Saint-Florent innenfor murene til Saumur. I sin tur giftet den nylige enkemannen Fulk seg med Theobalds søster, enken etter Alan II av Nantes.

    I 960 begynte han å motsette seg Richard I i Normandie og begynte en langvarig krig med normannerne. I 961 angrep han Évreux og normannerne svarte med å angripe Dunois. I 962 startet han et mislykket angrep på Rouen og normannerne brente till gjengjeld Chartres. Han tok kontroll over festningene Saint-Aignan i Loir-et-Cher, Vierzon og Anguillon i Berry. Under umyndighetstiden til Hugo Capet forsterket han Chartres og Châteaudun.»

    "
Château de Chinon ligger ved bredden av elven Vienne i Chinon. Det ble grunnlagt av Theobald I, greve av Blois (Wikipedia).

  «Han grunnla Château de Chinon.

    Ved sin død hadde han bygget en enorm makt i Loire, som dominerte det sentrale Frankrike.

    Omkring 943-44, giftet han seg med Luitgarde av Vermandois, enken etter William I av Normandie. Hun var datter til Herbert II, greve av Vermandois og Hildebrand av Frankrike, datter til kong Robert I av Frankrike. Hennes halvbror var Hugo den Store, hertug av Frankrike.» 2

 

  1. Erich Brandenburg: Die Nachkommen Karls des Grossen. Leipzig 1935. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 286. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 14.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26