Sprota fra Bretagne
0910?-(..0935)

>
       
   

Sprota fra Bretagne. Født omkring 910. Død før 935.
Gift Vilhelm I Langsverd av Normandie. Normannernes leder.
Født mellom 900 og 912.
Død 17.12.942.
Richard I den Fryktløse av Normandie. Hertug.
Født omkring 932.
Død 20.11.996 i Fécamp.

Biografi - Biography

Født omkring 910.
Død før 935.

    Sprota var fra Bretagne. 1

    Fra engelsk Wikipedia (overatt):
    Sprota (* ca. 910) en bretonsk fange som William I, hertugen av Normandie,tok som hustru (mer danico - på dansk vis) på et vikingmøte og fikk med henne sønnen Rikard I, hertug av Normandie. Etter at William døde, giftet hun seg med Esperleng og ble mor til Rodulf of Ivry.
    Hun omtales første gang av Flodoard av Reims, og selv om han ikke navngir henne, beskriver han henne i året 943 som mor til "William's sønn [Rikard] født av en bretonsk konkubine (medhustru)". Elisabeth van Houts skrev: "På denne referanse hviler identifikasjonen av Sprota, William Langsverds hustru" `i henhold til dansk skikk`, som var av bretonsk opprinnelse". Dette kunne gjelde noen med opprinnelig bretonsk, skandinavisk eller frankisk etnisitet, det sistnevnte er mest sannsynlig basert på stavingen av hennes navn. Den første som annga hennes navn var William av Jumièges. Hennes irregulære forhold (i henhold til kirken) til William gjorde at hans sønn ble latterliggjort, den franske kongen Ludvig "skjelte ut gutten med bitre fornærmelser" og kalte ham "sønn av en hore som hadde forført en annen kvinnes ektemann. "

    Da hennes første sønn, Rikard, ble født bodde hun i sin egen husstand i Bayeux, under Williams beskyttelse. William, som nettopp har slått ned et opprør i Pré-de Bataille (ca. 936), fikk nyheten av en budbringer om at Sprota nettopp hadde født en sønn, Glad over nyheten, beordret William at hans sønn skulle døpes og få navnet Rikard. Williams forvalter Boto ble guttens gudfar.

    Etter William Langsverds død og sønnen Rikards fangenskap, ble hun reddet fra sin farlige situasjon av den 'umåtelig velstående' Esperleng. Robert av Torigni identifiserer Sprotas andre ektemann som Esperleng, en velstående landeier som drev møller i Pîtres.

    Med William I Langsverd var hun mor til
Richard I, hertug av Normandie.

    Med Esperling av Vaudreuil var hun mor til
Rodulf, greve av Ivry og flere døtre som giftet seg med normanniske stormenn.» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 852. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 76.
  2. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26