Konstantin Diogenes
-1032
Patrikios, strategos autokrator.

>
       
   

Konstantin Diogenes. Død 1032. Patrikios, strategos autokrator.
Gift .
Romanos IV Diogenes. Bysantisk keiser.
Født omkring 1030.
Død 1072.

Biografi - Biography

Patrikios, strategos autokrator.
Død 1032.

    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Konstantin Diogenes († 1032) var en fremtredende bysantinsk general i begynnelsen av 1000-tallet, aktiv på Balkan. Han tjente med utmerkelse i sluttfasen av den bysantinske erobringen av Bulgaria under keiser Basil II, og besatte høye kommandoer på Balkan til han ble arrestert i 1029, som et resultat av hans deltakelse i en konspirasjon mot keiser Romanos III Argyros. Fengslet og tvunget til å gå inn i et kloster, begikk han selvmord i 1032 under en etterforskning om ytterligere en konspirasjon. Han var far til keiser Romanos IV Diogenes.

    Konstantin Diogenes er det første framstående medlemmet av den edle Diogenes-familien med opprinnelse fra Kappadokia, som spilte en viktig rolle i Bysants i det 11. århundre.

    Han begynte sin karriere som sjef for en av de vestlige tagmaene ("tagma" var en militær enhet i den bysantiske arme) under Basil II (regjerte 976-1025), som deltok i felttoget mot Bulgaria. I 1014 deltok han ved den avgjørende bysantinske seieren i slaget ved Kleidion (29. juli), og han etterfulgte deretter Theophylact Botaneiates som "doux" (kommandør) i Thessaloniki med rang av "patrikios", noe som gjorde ham til den nest høyest rangerte senior generalen av imperiet på Balkan etter David Arianites. Etter at tsaren Samuel av Bulgaria døde i oktober, ble Konstantin og Nikephoros Xiphias sendt til regionen Moglena som fortropp for keiseren og hovedhæren. Under dette felttoget grunnla Konstantin festningen Mylobos, slik det ble bekreftet i en grunnleggers inskripsjon.
    Erobringen av Moglena ble fullført i 1015 eller 1016. I 1017 ledet Konstantin og David Arianites tropper for å plyndre den fruktbare sletten i Pelagonia, hvor de tok mange fanger og husdyr. Like etter gjorde Basil II Konstantin ansvarlig for "tagmata Scholai" (en militær vaktenhet) i vest og i Thessalonika, og ga ham til oppgave å forfølge tsar Ivan Vladislav. Den bulgarske herskeren la opp et bakhold for sine forfølgere, men Basil ble informert i tide, og ledet resten av sine tropper til Konstantins hjelp, og spredte bulgarerne.
    Etter Ivan Vladislavs død i februar 1018, fikk Konstantin ansvaret for å utslette de siste gjenværende sentrene med bulgarsk motstand. Han tok Sirmium og ble utnevnt til dets kommandant ("archon"). Hans myndighet strakte seg over vasallstatene i de indre regionene av Serbia. Hans tittel var muligens "strategos av Serbia" (militærguvernør), som er attestert i et segl tilskrevet ham. Konstantin ble beordret av Basil II om å underkue Sermon (en 11-hundretalls "voivode" [hertug] av Syrmia) for å befeste bysantinsk kontroll over det nordlige Balkan. Følgelig inviterte Konstantin Sermon til et møte ved elvemunningen til elven Sava ved Donau, hvor hver bare skulle bli fulgt av tre ledsagere. Konstantin hadde gjemt sverdet i klærne, og stakk ned Sermon. Deretter marsjerte han med sin hær inn i Sirmium og tok byen i besittelse. Sermons hustru ble sendt som fange til Konstantinopel.

    Omkring 1022 eller 1025 etterfulgte Konstantin Arianites som overordnet bysantinsk sjef ("strategos autokrator") for det erobrede Bulgaria. I denne kapasitet avstod han fra en stor invasjon av Pecheneg i 1027. Samme år ble han trukket tilbake sørover til Thessalonica, men beholdt, i det minste nominelt, rollen som øverestkommanderende, noe som bekreftes av et annet segl som kalte ham "anthypatos", "patrikios" og "doux" av Thessalonica, Bulgaria og Serbia".

    Konstantin hadde vært gift med en datter til Basil Argyros (navn ukjent), bror til keiser Romanos III Argyros (regjerte 1028-1034). Men i 1029 ble han – sammen med andre fremtredende balkangeneraler som Eustathios Daphnomeles – anklaget for å ha konspirert mot keiseren sammen med porphyrogennete (født i purpur) prinsesse Theodora. Han ble overført østover som "strategos" for det thrakiske temaet, men så snart hans medvirkning til saken ble bekreftet, ble han tilbakekalt til Konstantinopel. Der ble han fengslet, slått og paradert offentlig i Mese sammen med de andre konspiratørene. Senere ble han tonert (klipt eller barbert noe av eller hele håret i hodebunnen) og tvunget til å flytte inn i Stoudios-klosteret. Theodora ble også plassert i et kloster, men hun fortsatte tilsynelatende å konspirere sammen med Konstantin, som planla å dra nytte av Romanos fravær under et felttog i øst i 1032 til å flykte til Balkan. Handlingen ble lekket til Romanos av Theophanes, metropolitanen i Thessalonika, og konspiratørene ble arrestert. Konstantin ble brakt til palasset i Blachernae for avhør av Johannes Orphanotrophos (en evenukk i det bysantiske riket), men han begikk selvmord ved å kastet seg ut fra en mur, i stedet for å tilstå under tortur og trekke inn sine medsammensvorne.

    Konstantins sønn, Romanos Diogenes, ble en vellykket general og ble til slutt keiser i 1068-71.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26