Gregorios Kamateros
-(1126..1326)
protasekretis.

>
       
   

Gregorios Kamateros. Død mellom 1126 og 1326. protasekretis.
Gift Irene Doukaina.
Andronikos Doukas Kamateros. Aristokrat/Teolog.
Født omkring 1110.
Død anslått 1180.

Biografi - Biography

Død mellom 1126 og 1326.
protasekretis.

Levde 1088.
    Fra engelsk Wikipedia (oversatt):
  «Gregorios Kamateros ( fl. 1088 - ca. 1126/32) var en senior bysantinsk tjenestemann. Med ubetydelig famliebakgrunn, men meget godt utdannet, nådde han høye posisjoner under keiser Alexios I Komnenos og ble til slutt logotetter ton sekreton, de facto statsminister, under både Alexios og Johannese II Komnenos. Gjennom ekteskapet med Irene Doukaina, en keiserlig slektning, grunnla han det byråkratiske dynastiet Doukai - Kamateroi.

    Det er flere spredte referanser til en "Gregorios Kamateros" i dokumenter og forseglinger fra slutten av 1100- og tidlig 1100-tall. De fleste forskere anser disse for å gjelde samme person, med det bemerkelsesverdige unntaket fra historikeren Vitalien Laurent, som dro dette i tvil.

    I følge historikeren Niketas Choniates var Gregorios Kamateros av beskjedent og uklar fødsel. Likevel ble han preget av sin store kunnskap, som ble sagt å omfatte alle kunnskapsfelt. Han forekommer først i et dokument fra år 1088, som logariastes (regnskapsfører) for genikonavdelingen. Det samme dokumentet gir også hans fars navn som Basil. På tidspunktet for den mislykkede sammensvergelsen av Nikephoros Diogenes mot Alexios I Komnenos (r. 1081-1118) i 1094, var han en "nylig utnevnt" sekretær for keiseren, og deltok i avhøret av Diogenes.»

    "
Kamateros segl som innehaver av temaene Hellas og Peloponnes.

  «Et segl vitner om at han hadde hatt guvernørembetet, med tittelen praetor, av fellestemaene (provinsene?) til Peloponnes og Hellas. Dette var sannsynlig når han ifølge Choniates ble rik på skatteoppdrett i provinsene. Rikdommen han samlet, tillot ham å gifte seg med en keiserlig slektning, Irene Doukaina. Erkebiskop Theophylact of Ohrid, som opprettholdt vennlige forbindelser med Gregorios og adresserte fem brev til ham, antyder at han var meget innflytelsesrik ved hovet; i et brev skrevet ca. 1094 gratulerer Theophylact Gregorios med forfremmelsen til nobilissimus-rang og protasekretis-stillingen.

    En protasekretis var opprinnelig leder for det keiserlige kansleri, men ifølge historikeren Paul Magdalino kan Gregorios Kamateros ha vært den første protasekretis som ledet tribunalet som kontoret hovedsakelig ble assosiert med senere på 1100-tallet. Senere ble han forfremmet til rang av sebastos, og stillingen som logothetes ton sekreton. Den senere var en skapelse av Alexios I, som opprinnelig bare hadde til oppgave å koordinere de forskjellige regjeringsavdelingene (sekreta), men som ved begynnelsen av 1100-tallet hadde etablert seg som en de facto statsminister. Faktisk skildrer monodien skrevet i anledning Gregorios begravelse av hoffpoeten Theodore Prodromos ham som imperiets virtuelle hersker.

    Etter tiltredelsen av John II Komnenos (r. 1118-1143) ser det ut til at Gregorios ble satt utenfor en stund, sidene regjeringen da ble ledet av Johns favoritter, parakoimomenos John Komnenos og protovestiarios Gregorios Taronites. Da sistnevnte viste seg å være ineffektiv, ble Gregorios Kamateros tilbakekalt, men som Magdalino bemerker, sannsynligvis ikke "i sin fulle tidligere kapasitet"; ikke bare måtte han dele regjeringsansvaret med parakoimomenos, men megas domestikos John Axouch dominerte nå hovet.

    Mot slutten av livet gikk både han og hustru Irene inn i et kloster. Den eksakte datoen for Gregorios død er ukjent, men den plasseres mellom 1126 og 1132 på grunn av en referanse til utseendet av en komet i Prodromos 'begravelsesmonodi. En annen hoffpoet, Nicholas Kallikles, skrev også et dikt i anledning Gregorios død.» 1

 

  1. Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26