Ingerid Svendsdatter

Prinsesse.

>
ff
Ulv Torgilsson Jarl. Født omkring 988. Død 1027 i Roskilde. Jarl.
fm
Estrid Margarete Svendsdatter. Født før 1005. Død mellom 1057 og 1073. Prinsesse.
   
f
Svend II Estridsson av Danmark. Født omkring 1018. Død 28.04.1076. Konge.
 

Biografi - Biography

Prinsesse.

Levde 1067.
    Ingerid var en frilledatter til kong Svend II Estridsen av Danmark

    Hun var gift med kong Olav III «Kyrre» Magnusson av Norge (* 1050 - † 1093).

    Mogens Bugge i «Våre forfedre (nr. 892) og Bent og Vidar Billing Hansen i «Rosensverdslektens forfedre» (side 45) angir at hun var datter til Ranveig, datter til Tord på Aurland.
    Videre at Ranveig muligens også var mor til kong Erik Ejegod av Danmark (trolig feilskrift for Knud den Hellige).

    Deres kilde er P. A. Munch (1810-63): «Det norske Folks Historie» – Anden Deel (1031-1166).
    Avsnitt l5. «Indenlandske Forhold. Kong Haralds strenge og kraftige Styrelse» (side 178-179):
  «Ligeledes lader det til. at den sognske eller aurlandske Æt stod i nærmere Forbindelse med Sven Ulfsßen, thi Brynjulfs Syskendebarn. Rannveig Thordsdatter, havde med Sven Datteren Ingerid. og var ligeledes, som det synes. Moder til hans Son Knut, siden bekjendt som Kong Knut den hellige »
  «Man maa altsaa forestille sig Sagens Sammenhang paa den Maade, at Rannveig har været saavel Knuts, som Ingerids Moder, at Ingerid efter Olaf Kyrres Ded har taget til sine Frænder i Sogn, og at hun der har egtet sin Fætter Svein, med hvem hun har haft Datteren Hallkatla.»

    Denne saga – som oppfattes som uklar og tvilsom av såvel dansk som norsk biografisk leksikon – er den islandske «Egils saga» (eller «Egil Skallagrimssons saga»).
    Sagaen, skrevet på 1200-tallet av en anonym forfatter, handler om livsløpet til hovedpersonen Egil Skallagrimsson og ætten hans, som levde en gang på 900-tallet, I tillegg beskrives en rekke andre personer, som enten er i slekt med ham eller som han møter i strid eller vennskap (her oversatt fra islandsk via engelsk).
    Utdrag fra kapittel 40: «Av Egils og Skallagrims spill.»
  «Da Thorolf kom ombord tok han med en gang øksen som Skallagrim hadde gitt ham i hendene, han kastet den over bord ned i dypet slik at det aldri mer kom opp.
    Thorolf dro sin vei om sommeren, og hans reise gikk godt, og de kom ut til Hordaland. Han reiste straks nordover til Sogn.
    Der hadde det skjedd om vinteren at Brynjolf hadde blitt syk og døde, og hans sønner hadde delt arven. Thord hadde Aurland, godset hans far hadde bodd på. Han hadde blitt kongens vasall og var utnevnt til lendmann.
    Thords datter het Rannveig, mor til Thord og Helgi. Thord var far til Rannveig, moren til Ingirid, som giftet seg med kong Olaf [III Kyrre Magnusson]. Helgi var far til Brynjolf, far til Serk fra Sogn og Svein.» 1

    Fra Dansk biografisk Lexicon:
  «Ingerid, Dronning av Norge, - 1067 - var en uekte datter til Svend Estridsson, Ved en sammenkomst i Konghelle ca. 1067 fornyet kong Olav Kyrre av Norge den fredsslutning mellom rikene, som Olavs far og forgjenger, Harald Hårdråde, hadde inngått med den danske konge, og Ingerid ble trolovet med Olav, som snart efter ektet henne. Etter en uklar og tvilsom angivelse i en saga synes Ingerid, etter Olavs død (1093) å ha giftet seg med en slektning, Svend Brynjulfsen, og med ham å ha hatt en datter, Hallkatla.
    Johannes C. H. R. Steenstrup.»

    Utdrag fra Norsk biografisk Leksikon:
  «Ingerid Svendsdatter. Dronning. Foreldre: Dansk konge Svend Estridsen (ca. 1020- 1074) og en ukjent frille. Gift 1068 med kong Olav 3 Haraldsson Kyrre (ca. 1050-1093).
    - - -
    Det vites ikke om dronning Ingerid overlevde Olav Kyrre, men det er ikke noe som tyder på at hun hadde politisk innflytelse etter ektemannens død. En tvilsom sagaangivelse angir at hun skal ha giftet seg med Svend Brynjulfsen og med ham ha fått datteren Hallkatla. Det er ikke mulig å danne seg noe bilde av dronning Ingerids personlighet.»

    Fra norsk Wikipedia.
  «Ingerid Svendsdatter var en dansk prinsesse og norsk dronning, gift med kong Olav Kyrre. Hun var datter til den danske kongen Svein Estridsson. Det er ikke kjent hvilken av hennes fars hustruer eller elskerinner som var Ingerids mor.

    Hun ble gift med Olav Kyrre i 1067 i et arrangert ekteskap som var en del av fredsavtalen mellom Danmark og Norge. Olav Kyrres halvsøster, Ingegjerd Haraldsdatter, ble også giftet bort til Ingerids bror, den danske kong Olav Hunger.

    Ingerid og Olav fikk ingen barn.

    En uklar angivelse i en saga sier at Ingerid etter Olavs død i 1893 giftet seg med Svend Brynjulfsen, og at de fikk datteren Hallkatla (P. A. Munch (1810-63): "Det norske folks historie", bind 2, side 178).» 2

 

  1. Mogens Bugge: Våre forfedre, nr. 891. Bent og Vidar Billing Hansen: Rosensverdslektens forfedre, side 22, 45, 53. P. A. Munch (1810-63): «Det norske Folks Historie» – Anden Deel (1031-1166), side 178-179. «Egils saga» (eller «Egil Skallagrimssons saga»).
  2. Dansk biografisk Lexicon: Norsk biografisk lLeksikon: Wikipedia.

Personregister Etternavnsregister Stedsregister
Person Index Family Name Index Geographical Index
Produsert av DISGEN versjon 8.1e 2022-09-26